bioly1 04.03.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 WitamMam taki problem.Mój ojciec posiada dwie działki z czego działka A ma 10 arów i znajduje sie przy ulicy,zaś druga działka B znajduje się za nią i ma 30,9 arów. Ja czyli syn dostałem decyzję o warunkach zabudowy na działce B (30,9 arów).Mam pytanie czy tą działkę można jeszcze podzielić na mniejsze,gdyż na tej działce (B) znajduje się garaż który ojciec chce mieć dla siebie na działce A.Jedni mi mówią że można drudzy że nie. Czy aby starać się o pozwolenie na budowę muszę być właścicielem działki B?Słyszałem że wystarczy zgoda właściciela na wybudowanie domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 04.03.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Jeżeli chodzi o mapę to niech geodeta dowie się w starostwie o możliwość podziału, a następnie niech wykona wstępny projekt podziału i da do zaopiniowania w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 04.03.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Nie musisz być właścicielem. Wystarczy spisana umowa, że właściciel udostępnia Ci działkę do celów budowlanych, umowa nie musi być potwierdzona notarialnie. Tylko pamiętaj!!!że po wybudowaniu domu właścicielem jego jest właściciel działki... tażke przemyśl to dobrze... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 04.03.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Jeżeli chodzi o mapę to niech geodeta dowie się w starostwie o możliwość podziału, a następnie niech wykona wstępny projekt podziału i da do zaopiniowania w starostwie. Jeśli sprawa dotyczy działek przeznaczonych pod zabudowę to chyba sprawy podziałowe leżą w kompetencji Urzędu Miasta albo Gminy, a nie Starostwa. Z pewnością taki podział będzie możliwy do wykonania. W uzasadnieniu wniosku dobrze jest napisać, że podział ma na celu polepszenie zagospodarowania działki sąsiedniej. Aby dostać pozwolenie trzeba być właścicielem, a działka musi mieć dostęp do drogi publicznej albo ustanowioną służebność drogową. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 05.03.2005 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 james piszesz, że do pozwolenia trzeba być właścicielem...czyli jak rozumiem w muratorze piszą nieprawdę?Ciekawe co na ten temat powiedzą inni czytający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 05.03.2005 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Bartt napisał: Pozwolenie na budowe teoretycznie mógłbyś jednak dostać wcześniej bo w podaniu podajesz tylko oświadczenie, ze masz prawo do gruntu i z czego o wynika (można trochę ponaciągać), ale i tak musisz złożyć projekt zagospodarowania działki, a tego nie zrobisz bez mapy z naniesionym podziałem - czeka cię miesiąc czekania + czas dla architekta Tomasz M. napisał: Dla celów pozwolenia faktycznie powinno wystarczyć podpisanie z obecnym właścielem umowy użyczenia (nie trzeba do tego notariusza), w której musi być napisane, że Ci użycza działkę na cele budowy domu. Tomasz M. napisał: Umowy użyczenia nikt nie musi poświadczać - wystarczą podpisy obu stron. Na Twoim miejscu najpierw upewniłbym się w starostwie, czy nie będą robić problemu, że jest to tylko użyczenie, a nie np. dzierżawa (w oświaczeniu o prawie do gruntu musisz podać jakie jest Twoje prawo do ziemi i z czego wynika). Jak wspomniałem, nie jest raczej typowe, żeby budować na podstawie użyczenia. Użyczenie jest w Twoim przypadku wygodne, bo to umowa nieodpłatna, więc odpadają problemy ze zgłaszaniem do opodatkowania. W takiej umowie wystarczy napisać kto komu i co użycza (nr działki itp.), że biorący w użyczenie ma prawo zbudować na gruncie i użytkować dom jednorodzinny i ew. podać czas trwania użyczenia - może to być czas nieoznaczony (tak naprawdę wygaśnie ono automatycznie, kiedy staniesz się właścicielem działki). Więcej nie chciało mi się szukać...ale jak dobrze rozumiem to wychodzi, że nie trzeba być właścicielem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 11.03.2005 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 14.03.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Według mnie james-owi chodzi o podział. tylko właściciel działki może wystapic o podział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts