Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ułożenie glazury i terakoty?

Redakcja

Recommended Posts

Wiecie co, interesuje mnie ten przypadek, że robocizna/m2 ma kosztować tyle ile kafelki/m2. W jaki sposób fachowiec sprawdza cenę materiału?

Każe sobie pokazać fakturę :lol: ?

A może ma w głowie katalog zbiorczy wszystkich producentów i improterów i jak widzi płytki to mu cena wyskakuje automatycznie przed oczka?

Nie no, naprawdę to jest niezłe. Można by to przenieść na inne dziedziny życia. Weźmy takiego fotografa. Odbitki - cena wg klasy filmu i aparatu fotograficznego (trzeba przynieść i pokazać). O, albo myjnia samochodowa. Cena mycia uzależniona od marki samochodu. :D

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
O rany te ceny mnie przerazaja.

Chyba bede ukladal sam. Przetrenuje to na mym malym mieszkanku a jak bedzie O.K. to zdecyduje sie na samodzielne ukladanie rowniez w domu (ktory dopiero planuje wybudowac). Chociaz juz ukladalem terakote i wyszlo bardzo ladnie.

Jezeli masz proste ściany to pikuś. Gorzej gdy w mieszkanku masz krzywe ściany ... to horror. Generalnie kładzenie płytek nie jest problemtyczne. Ważne jest kilka zasad i dokładność. Ważne jest wybranie miejsca rozpoczęcia prac i zastosowany wzór.

Znajomym kafelkarz w salonie z płytek zrobił wzorzysty DYWAN. I to było warte każdej ceny (więcej niż cena płytek). W końcu to DYWAN na 50 lat :)

Zgadzam się z Wami wszystkimi - nie ma ustalonych jako tako progów cenowych za układanie glazury, terakoty czy gresu. Owszem - jeśli klient zleci mi położenie kilku metrów na podłodze w łazience to wezmę prawdopodobnie około 20zł za m2, ale jeżeli zlecenie będzie polegać na położeniu gresu w sklepie na powierzchni 100m2 na równym podłożu to jestem skłonny zrobić to za np. 10zł za m2. Wszystko zależy od wielkości prac i podłoża na jakim te płytki trzeba położyć. Rozmowy na temat ceny może są ciekawe i miłe, ale każdy szanujący się fachowiec poda cenę dopiero, gdy zobaczy miejsce potencjalnej pracy. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :)