Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tańszy parkiet z supermarketu, czy droższy od producenta?

Pieczara

Recommended Posts

Witam. Nie znalazłem innego wątku, w którym mógłbym zadać pytania fachowcom w tych sprawach :D

Czy kupić tańszy parkiet z supermarketu, czy droższy od producenta?

Chcemy sie przymierzyć do kładzenia parkietu. Nawet wybraliśmy z żoną rodzaj drewna: dąb czerwony lub jesion. No i w Castoramie dąb czerwony kl. 1 kosztuje o 30%-40% taniej, niż mi zaproponował producent (u producenta ok. 100 zł/m2 parkietu 22x70x400). Mój fachowiec od drewna straszy mnie, że parkiety z supermarketów budowlanych "nie trzymają wymiarów" i się rozsychają, ale na pierwszy rzut oka widać, że deski są porządnie zrobione, każda do siebie pasuje, tylko brać, płaćic i kłaść.

A jaka jest opinia osób z branży na temat podłóg kupowanych w supermarketach budowlanych? Warto przepłacać?

Pozdrawiam

Pieczara.

Nie jestem z branży, ale ostatnio mój parkieciarz wspominał ile się musiał namęczyć u poprzedniego klienta z parkietem z supermarketu (nie pytałem którego). Niemniej nie warto chyba generalizować, może uda Ci się namówić parkieciarza żeby poszedł z Tobą do sklepu, zmierzył wilgotność, obejrzał wymiary itd.

:lol:

Mój Teść-Stolarz kładł i parkiet z Obi , i od producenta ( bardzo znanego w okolicy) parkietów. Jednoznacznie stwierdził ,że lepiej się trzymał i układal ten ... z OBI . Cięcia były bardziej precyzyjne właśnie z marketu .

Jeszcze mam ok 2 miesiecy do kupna parkietu ale najprawdopodobniej bedzie to parkiet z OBI lub Castoramy (oczywiście zabierzemy Teścia ze sobą , coby ocenił parkiet przed zakupem ) :lol:

... byle nie bukowy, który bardzo mocno reagule na zmiany wilgotności i często się wypacza, podnosi, itd

Zarówno ja jak i moi znajomi przetestowaliśmy to na własnej skórze.

Teraz też planujemy parkiety, ale dębowe w II gat (klepki w różnych odcieniach -piękne) i chyba z wytwórni parkietów

• 10 years później...