bedi 24.09.2002 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Mam ściany z cegły silikatowej. Zastanawiam się co wybrać do ocieplenia – wełnę czy styropian. Ściana ma być dwuwarstwowa. Słyszałem, że silikatów nie powinno się ocieplać styropianem, jetem ciekawy z jakiego powodu (czy ma znaczenie stopień przenikania pary wodnej przez cegłe silikatową). Czy ktoś mieszka w domu ze ściany dwuwarstwowej docieplonym styropianem ?Z tego co wiem, podstawawą różnicą pomiędzy styropianem a wełną jest cena. Czy może ktoś robił obliczenia i wie jaka jest różnica pomiędzy styropianem a “twardą” wełną (lamellową) na m2. Dzieki za informacje, Bedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.09.2002 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 bedi podaj grubość ściany z silikatów i czy będą drążone czy pełne spróbujemy przeliczyć.wełna jest troszeczkę droższa ala za to kleje do niej jeszcze więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 25.09.2002 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Ściana już jest, materiał to bloczki SILKA M24 (340 x 240 x 190). Grubość ściany to 24 cm, bloczki mają pustki o kształcie walców. W projekcie przewidziana jest izolacja z wełny o grubości 12 cm. Dzięki za pomoc, Bedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.09.2002 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 słuchaj jak na dzisiejsze czasy kiedy normy mówią o wspł U = 0.3a twoja sciana ma wspł. 0.37 to trochę za mało, aby uzyskać wymagany wspł. musisz dać 14 cm wełny lub 12cm styropianu. W obu przypadkach nie wystąpi kondensacja pary przy założeniu najbardziej niekożystnych warunków pogodowych Wybór zależy od Ciebie i twoich zasobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 26.09.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Januszek ma rację; żeby mieć ciepłą ściane warto dac nawet 15cm ocieplenia, a tego niestety nie umożliwi ci system oparty na styropianie (teoretycznie możesz próbować zamawiać styropian "15" lub dawać dwie warstwy, ale i tak nie dostaniesz listew startowych, kołków itp. do takiej grubości).Pozostaje więc wełna i bardzo dobrze, bo to najlepszy materiał na ocieplenia - szczególnie dla silikatów.Przy okazji - bodajże do końca pażdziernika jest promocja Fasrocka - tynk jest za darmo - musiałbys sprawdzić u najblizszego przedstawiciela Rockwoola.Przy okazji mam pytanie dlaczego wybrałes Silkę - jest o ok. 40-50% droższa od polskich silikatów. Czy jest w czymkolwiek lepsza???I jak w ogóle (na etapie w ktorym jesteś) oceniasz pomysł budowania sie z silikatów?Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Dlaczego zastosowałes bloczki 24cm a nie 18 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.09.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Alek nie masz racji co do tego styropianu można kupić 15 a nawet 20 cm i to frezowany, listew nie ma ale można sobie poradzić (gdzieś o tym pisałem) kołki są 28 cm to wystarczy na 20cm ocieplenia. Ja wykonałem ocieplenie 15cm ze styropianu 2 lata temu. Natomiast co do wełny to masz rację jeżeli cenowo jest korzystnie to i owszem dałbym wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 26.09.2002 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Jak widać świat idzie naprzód - jeszcze 2 lata temu systemy na styropianie kończyły sie na 10 (w porywach 12-tu cm.)Jest jednak jedno ale. Styropian ma znacznie większy wspołczynnik rozszerzalności liniowej niż wełna, co przy większych grubościach może prowadzić do pęknięć elewacji (po prostu bardziej odkształca się pod wpływem temperatury). Z tego wzgledu swego czasu odradzano mi stosowanie styropianu grubszego niż 8cm.Co do kołkowania to Fasrock ma jeszcze jedna zaletę - na równym podłożu ( a do takich należy silikat) w ogóle nie wymaga kołkowania (niektórzy dają po kilka kołków jedynie wokół ościeży).Przyspiesza to znacznie prace i nie robi sie z muru sitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.09.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 ja nie kołkowałem styropianu już wtedy, czy ty uważasz że rozszerzenie liniowe styropianu 8cm jest mniejsze niż 15cm coś nie tak. Jeszcze raz przeczytaj uważnie gdyby cena na uwczesne czasy wełny (i kleju) była porównywalna to dałbym WEŁNĘ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 26.09.2002 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Bloczki silka wybraliśmy z powodu ich ceny, były najtańsze. Oferty które otrzymaliśmy z lokalnych cegielni (Zachodniopomorskie) nie były konkurencyjne. Murowaliśmy na klej. Jestem na etapie stanu surowego otwartego, ale jak narazie wszystko jest OK. Sciany podobno wyszły równe (sam nie widziałem bo czasowo przebywam poza krajem). Alek – czy wiesz dlaczego wełna to najlepszy materiał dla silikatów ? Z tego co wiem wełna ogólnie jest lepsza od styropianiu ale ze względu na cenę 90% domów jest ocieplana tym drugim. Nasz dom będzie miał wentylacje z rekuperatorem, czyli odpowiednia wymiana powietrza będzie zapewniona, a w “oddychanie” ścian jakoś nie wierzę. Czy ktoś liczył różnicę na m2 pomiędzy wełną a styropianem ?Ściany mamy na 24 cm bo tak było w projekcie, nigdy się nie zastanawialiśmy czy mogą być cieńsze. Januszek – dzięki za informacje, ocieplać bede za rok, ale chyba i tak już się zdecydowałem na styropian.Bedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 26.09.2002 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Wsp. rozszerzalności liniowej mówi o ile zwiększy się jednostkowy odcinek długości danego materiału (np. 1m) przy określonej różnicy temperatur (np.1 stopień).Jeżeli więc hipotetyczny materiał miałby rozszerzalność 1mm na metr długości (w naszym przypadku grubości) to przy grubości 2 razy większej rozszerzyłby się (w skali bezwzględnej) 2 razy więcej (tzn. o 2mm).Dlatego też 15 cm styropianu przy tej samej różnicy temperatur rozszerzy się 2 razy więcej ( a ściśle o 15/8 więcej) niż 8cm.Może to troche zagmatwane, ale tak to działa. Tworzywa (w tym i styropian) mają relatywnie dużą rozrzerzalność cieplną i przy większych grubościach zaczyna to mieć znaczenieAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 26.09.2002 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Czy mury z cegy silikatowej wymagają grubszej warstwy ocieplenia niż np mury z “maxa” ?Alek – to co piszesz o wsp rozszerzalności liniowej ma sens, ale jakoś nie widać aby ludziom pękały tynki. Czy może wiesz jaka jest wartość tego współ dla wełny i dla styropianu. Może jest tak jak ze współ przenikania pary wodnej, dla wełny jest 3 krotnie wiekszy, co daje 3% w stosunku do 1% przy styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.09.2002 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Alek rozszeżalność materiałow ma znaczenie w gorące dni kiedy powierzchnia ocieplenia się rozgrzewa (i tym samym rozszerza ) a głębsze warstwy nie, wówczas występują naprężenia międy warstwą zewnętrzną a wewnętrzną i to jest przyczyna o której mówisz co do pękających tynków. ta rozszeżalność o której mówisz jest zależna od powierzchni muru ocieplanego a nie od grubości materiału ociepleniowego przecież temperatura materiału ociepleniowego nie jest jednakowa na całej jego grubości. rozszeżalność materiału 8 cm i 15 cm po powierzchni jest taka sama. Natomiast co innego jest przyczyną pękania tynków (nie mówię o żle wykonanych) są to naprężenia powstające na skutek przenoszonych obciążeń, ponieważ przyklejasz z jednej strony a z drugiej obciążasz tynkiem i tutaj ma znaczenie grubość materiału ocipleniowego ponieważ im grubszy tym bardziej się odkształca. Styropian jest materiałem lżejszym, sztywniejszym i warstwa klejowo-tynkowa jest nieco lżejsza w stosunku do wełny, jak również styropianu można dać nieco mniej niż wełny aby uzyskać ten sam efekt cieplny to naprężenia w styropianie będą mniejsze a odkształcenia też. Może dlatego 90% domów jest ocieplanych styropianem i pęknięć nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts