Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam fotowoltaikę na starych zasadach. 

9,63 Kwp na panelach Jinko Tiger Pro 535 (18 sztuk) na dachu, a do tego falownik Fronius 10.0-3M (Sieciowy)

Chciałbym rozbudować swoją instalację dokładając kolejne ~10kw. Panele których chciałbym użyć to: Longi 645W, Hi-MO X10 Scientist, bifacial - 16 paneli na gruncie (10 320 Kwp)

Mam zagwozdkę co do podejścia w doborze falownika, bo jest kilka opcji:

1) Sprzedac obecnego froniusa i wymienić na takiego samego sieciowego tylko 20kw

2) Dołożyć drugi falownik sieciowy 10kw

3) Sprzedać obecnego froniusa i kupić 20kw falownik hybrydowy (póki co, nie planuje baterii ale może kiedyś) - tylko tutaj nie mam pojęcia jaki? 

4) Dołożyć hybrydowy falownik 10kw i mieć starą instalację na dotychczasowym froniusie, a nową na drugim falowniku tylko że hybrydowym

Logika podpowiada, żeby wstawić 2 falownik i żeby instalacje działały niezależnie, no ale teraz czy sieciowy czy hybryda no i jaka marka i model, bo nie znam się kompletnie. Co do paneli to po prostu kupuję nowość, o dobrej sprawności.

Co możecie doradzić? I jaki falownik i w której wersji byście zakupili w moim przypadku?

PS. Moc przyłaczeniowa budynku: 20 KW

Dzięki i pozdrawiam społeczność

https://forum.murator.pl/topic/298416-stare-zasady-rozbudowa-instalacji-porada-w-sprawie-falownika/

Jakie strony świata na istniejącej i na nowej instalacji? Ile stringów na Fronius 10.0-3M? Sprzedaż - może ktoś kupi za 1 tys. złotych. Nie planujesz kupna baterii to może nie warto kupować hybrydowego? Może lepiej kup używany falownik Fronius 10.0-3M za 1 tys. złotych. Chyba nie podłączysz dwóch instalacji do jednego falownika.

59 minut temu, d7d napisał:

Jakie strony świata na istniejącej i na nowej instalacji? Ile stringów na Fronius 10.0-3M? Sprzedaż - może ktoś kupi za 1 tys. złotych. Nie planujesz kupna baterii to może nie warto kupować hybrydowego? Może lepiej kup używany falownik Fronius 10.0-3M za 1 tys. złotych. Chyba nie podłączysz dwóch instalacji do jednego falownika.

Obie instalacje ekspozycja południowa. 

Co do stringów to wydaje mi się że 2 (ale nie mam pewności, może całość jest jednym stringiem - jak powiecie mi jak to moge sprawdzic/zrobic zdjecie) to to zrobie

Co do baterii to myślałem o tym jako zabezpieczenie w sytuacji braku prądu ale ekonomicznie póki co (jestem na starych zasadach) jest to słabo opłacalne

Edytowane przez zoomclub

Jeżeli Froniusy można połączyć przez port RS i nie będzie potrzebny integrator to na obecną chwilę najbardziej opłacalna opcja to zakup używanego Froniusa i takie ich spięcie.

Jeżeli będzie potrzebny integrator to sprawa się komplikuje. Wtedy warto rozważyć zakup hybrydy. Ale niekonicznie 20kW. Powinno wystarczyć 15.

Ile razy widziałeś na obecnie posiadanej instalacji produkcję 10kW?

Jak się da (napięcia, kierunek ekspozycji paneli) to możesz zostać nawet na starym falowniku. Obetnie szczyty produkcji, ale w skali roku bardzo dużo to nie stracisz, chyba że walczysz o każda kWh. Wtedy wg. mnie najbardziej rozwojowo to zbudować układ na nowym falowniku hybrydowym z możliwością pracy offline. Będziesz mógł dołożyć magazyn jak skończy się netmetering, albo wcześniej i mieć backup na jakieś wyłączenia prądu.