Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagryzienie przez psa!

aha26

Recommended Posts

Wczoraj w TV podano,ze pies zagryzl wlasciciela.ale ja osobiscie nie zaluje s.........,ktory znecal sie fizycznie tyle czasu nad tym biednym psem.Naprawde nie rozumiem jak tak mozna tak traktowac zwierze,ktore kocha swojego pana.Lekarz weterynarz powiedzial,ze pies zalamal sie nerwowo i nie wytrzymal!Nie wiem jakie jest Wasze zdanie,ale mnie szkoda tego psa,ktory mial tak marne zycie i teraz go jeszcze uspia.Pkazywali go w TV,siedzial i piszczal,mial naprawde wystraszone ,nieszczesliwe oczy.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj w TV podano,ze pies zagryzl wlasciciela.ale ja osobiscie nie zaluje s.........,ktory znecal sie fizycznie tyle czasu nad tym biednym psem.Naprawde nie rozumiem jak tak mozna tak traktowac zwierze,ktore kocha swojego pana.Lekarz weterynarz powiedzial,ze pies zalamal sie nerwowo i nie wytrzymal!Nie wiem jakie jest Wasze zdanie,ale mnie szkoda tego psa,ktory mial tak marne zycie i teraz go jeszcze uspia.Pkazywali go w TV,siedzial i piszczal,mial naprawde wystraszone ,nieszczesliwe oczy.

Jakby wam taki właściciel stanął w gardle, to też byście mieli takie oczy 8)

A może ten pies chciał swemu panu pomóc? Jak ja udaję, że płaczę to moja sunia zaczyna piszczeć, drapie mnie łapami, wylizuje i wyraźnie widać, że chce po psiemu pomóc. Może tak to było.... Choć z drugiej strony ten pies był podobno krzyżówką jakiejś rasy walczącej? No i na pewno z traumą... Ale mordkę ma bardzo wystraszoną... Straszne...

Z Gazety Wyborczej - żródło http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2591548.html

Czy uśpić psa, świadka zabójstwa

Joanna Bosakowska, Poznań 08-03-2005, ostatnia aktualizacja 08-03-2005 20:22

W Poznaniu rozgorzała dyskusja nad losem Nero, mieszańca stafforda z pitbullem. Zwierzę było podejrzewane o zagryzienie człowieka

Właściciel Nero siedzi w areszcie, psem zajmował się zaś ojciec: 54-latek, mieszkający w bloku na przedmieściach Poznania. W piątek rano w mieszkaniu znaleziono ciało mężczyzny. Było pogryzione, więc policja nie wykluczała, że lokator padł ofiarą psa. Zastępca powiatowego lekarza weterynarii zapowiedział, że zwierzę trzeba będzie uśpić.

W sobotę jednak do zabójstwa - nożem - przyznał się 30-latek, który pił wódkę z ofiarą. W tym czasie na internetowych forach trwała już burza. "Dlaczego wydano wyrok na psa?" - pytają internauci, którzy wysyłają e-maile w obronie psa do organizacji zajmujących się ochroną zwierząt, do mediów, do głównego i powiatowego lekarza weterynarii.

Zdania na temat losu zwierzęcia są podzielone. Weterynarz, który zajmuje się psem, jest za tym, aby go uśpić. - Co się dokładnie stało w tym mieszkaniu, ustali policja i prokuratura. Faktem jest natomiast, że ten człowiek na pewno był pokąsany. I mało prawdopodobne jest to, że Nero pogryzł trupa. Według mnie pies włączył się do bójki między mężczyznami. Pogryzł więc człowieka i może to powtórzyć w przyszłości - twierdzi Jarosław Paryzek. Podobne zdanie ma doświadczony hodowca amstaffów sędzia kynologiczny Henryk Jurek.

Psa bronią natomiast organizacje zajmujące się ochroną zwierząt. Mają już nawet chętnych na adopcję Nero. A co na to powiatowy lekarz weterynarii? - Prędzej ja zostanę uśpiony niż ten pies - mówi Lech Gogolewski.

Według ustawy o ochronie zwierząt można uśmiercić zwierzę, które jest agresywne wobec ludzi lub innych zwierząt "za zgodą właściciela, a w przypadku braku jego zgody - na podstawie orzeczenia lekarza weterynarii".

mieszańca stafforda z pitbullem.

chciałem nadmienić iż obie prawie bliźniacze rasy, nie wszędzie zreszto uznawane jako odrębne rasy, należą do grupy psów wykazujących najmniejszą agresie w stosunku do człowieka i wynika to z selekcji jaką latami prowadzili chodowcy tych psów, którzy wykorzystywali je do walk psich i polegała ona na wyeliminowaniu (najczęściej zastrzeleniu) osobników wykazujących agresię do człowieka. Stąd też psy posiadają wrodzoną agresię (może bardziej chęć wspołzawodnictwa, walki) do innych psów i nie posiadają jej do człowieka. Są decydowanie bardziej bezpieczne dla człowieka niż owczarki niemieckie. Moim zdaniem najbardziej powalony i niebezpieczny dla człowieka pies do rottwailer, sam byłem świadkiem 2 przypadków, gdzie pies tej rasy wykazywał agresie do człowieka, wynikającą moim zdaniem z nierozpoznania a znanego mu już dobrze człowieka.

Moim zdaniem ten pies (mimo iż nie ponosi bezpośrednio winy) powinien zostać uśpiony, gdyż jest zbyt duże ryzyko dla innych ludzi.

• 1 month później...

Jeżeli psychikę psa oceniasz po jednym incydencie to gratuluje znajomości kynologii. A może to nie był rottweiler tylko wyżeł z domieszką boksera i wyglądał podobnie jak rottweiler? :)

A propo pittbula to trudno nazwać to rasą, ale chyba o tym powinieneś wiedzić skoro znasz się na rasach.

A propo pittbula to trudno nazwać to rasą, ale chyba o

tym powinieneś wiedzić skoro znasz się na rasach.

akurat jestem miłośnikiem rasy, więc uświadomie Cię w nie wiedzy

Pitbullterier jest zarejestrowany w UKC

rasy pokrewne:

Amstaff (amercian staffordsdire terrier)- rasa uznana przez AKC, brak agresi do ludzi, cierpliwe do dzieci

Stafford (staffordsdire terrier) - jest pierwotną rasą, nie może mieć przyciętych uszu, rasa uznana przez AKC

Amstaff (amercian staffordsdire terrier)- rasa uznana przez AKC, brak agresi do ludzi, cierpliwe do dzieci

No wlasnie. Oczywiscie mowa jest o osobnikach rasowych, rodowodowych i spelniajacych kryteria danej rasy. Jesli zas pies jest "rasowy ale bez rodowodu" to juz chyba takiej pewnosci miec nie mozesz. Czy sie myle ?

Czy sie myle ?

raczej masz rację, co prawda agresywność w stosunku do ludzi nadal jest na najniższym poziomie w stosunku do innny ras, ale to dlatego iż kiedyś agresywne osobniki eliminowano, obecnie wszystko się chowa, najwyżej klatkę się mocno robi .

Jak eliminowano osobniki ?

w czasie walk psy musiałby wykasywać agresię do innych psów, natomiast gdyby człowiek miał je rozdzielić miały być bezbronne, nawet w ferworze walki. Osobniki, które nia dało się powstrzymać przez człowieka się eliminowało (najczęściej zastrzeliło).

Dlatego te psy raczej nie nadają się do plinowania podwórka i straszą bardziej wyglądem.

A czy wiesz, dlaczego u nas pitbule nie są uznane jako rasa?

moim zdaniem:

- stosunkowo młoda rasa w Polsce

- brak jednomyślnego wzorca rasy, np. może ważyć 18kg jak również 40kg, itd....

- brak silnego lobby hodowców tej rasy w Polsce, w innych krajach, np. USA, już w XIX wieku były związek hodowców tej rasy.

- są kraje gdzie pitbull wystepuje jako oddzielna rasa i są kraje gdzie jest zakwalifikowany do amstaffa

to wszystko nie sprzyja rejestracji tej rasy w Polsce