Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pewnie będzie działało. Ale.. jest to błąd montażowy, w skrajnym wypadku może być nieszczelnie. 

Nie wiem skąd masz info o "normie 2mm". W mojej pierwszej zapamiętanej instrukcji było "1mm / metr ale nie  więcej niż 3mm". 

Płacisz nie mało za mieszkanie, dewelo zarabiają krocie a podwykonawcom płacą mało. Mają z czego poprawiać. 

https://forum.murator.pl/topic/298494-brak-poziomu-w-oknie/#findComment-9172447

• 3 weeks później...
W dniu 14.01.2026 o 22:12, finlandia napisał:

Pewnie będzie działało. Ale.. jest to błąd montażowy, w skrajnym wypadku może być nieszczelnie. 

Nie wiem skąd masz info o "normie 2mm". W mojej pierwszej zapamiętanej instrukcji było "1mm / metr ale nie  więcej niż 3mm". 

Płacisz nie mało za mieszkanie, dewelo zarabiają krocie a podwykonawcom płacą mało. Mają z czego poprawiać. 

d7d- z jakiego powodu ma nie podpisywać protokołu, skoro nie wiemy nawet jakiego okna to dotyczy i w jaki sposób było zmierzone?

Fin, dlaczego każesz poprawiać skoro sam podałeś w wątpliwość tą niespotykaną normę 2 mm? "Dzisiejsze" instrukcje również dopuszczają 3 mm, niekiedy więcej, jeżeli nie ma to wpływa na deklarowane parametry okna!

2. Jeżeli dojdzie do tej poprawy to deweloper nie zapłaci za nią grosza tylko ten marnie opłacany podwykonawca stanie się jeszcze biedniejszy bo pokryje koszt robocizny i naprawy tynków....

3. Żeby było jasne: nie usprawiedliwiam chałtury.

https://forum.murator.pl/topic/298494-brak-poziomu-w-oknie/#findComment-9173311

W dniu 13.01.2026 o 22:27, Tomasz G napisał:

Mieszkanie w stanie deweloperskim. Brak poziomu w oknie. Odchył 3 mm (dopuszczalne 2 mm). Firma montażowa stwierdziła ten fakt ale twierdzi, że to w przyszłości nie wpłynie na działanie okna.

Czy mam podpisać protokół odbioru?

To @Tomasz G napisał to co powyżej. Nie wiemy o które okno chodzi ale to chyba nie ma znaczenia? Napisał "dopuszczalne 2 mm" a powinien podpisać "niedopuszczalny" odchył 3 mm ? No chyba, że to "niedopuszczalne 3 mm" jest jednak zgodne z normami. To wtedy może podpisać.

Marnie opłacany podwykonawca podobno źle źle wykonał to kto ma zapłacić za naprawę? Deweloper czy Inwestor? Faktycznie ten wykonawca może nie zbiednieje ale poprawi za darmo czyli na swój koszt.

https://forum.murator.pl/topic/298494-brak-poziomu-w-oknie/#findComment-9173315