dkma 05.03.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Do głębokości około 15m. kopać w kręgach, czy bez nich,jak zabezpieczyć prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 05.03.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Jeśli chcesz to robić ręcznie to chyba tylko w kręgach (bezpieczeństwo). Choć powiem szczerze ja bym się bał i rozważyłbym jednak wynjęcie firmy do studni, wiercą, wbijają rury i po kłopocie. Chyba że cena jest zaporowa, ale na kręgi też wydasz pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 07.03.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Tak jest, jak kopać, to tylko w kręgach (tzn kopać w środku kręgu, i stopniowo go opuszczać), ale zależy jeszcze jak głęboko. Głębiej niż 4 kręgi bym nie ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 07.03.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Witam Kopanie w kregu jest fajną zabawą jak masz łatwą ziemię do wybierania. Do tej pory (pod szambo) kopałem na 5 i 6 kregów. U mego dziadka stara studnia ma 18 kręgów, to musial być wyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 07.03.2005 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 15 metrów to 30 kręgów 0,5m. Poważna robota nawet dla doświadczonego studniarza. Nie ryzukuj. Zagrożeń jest zbyt wiele. Wejść do tak głębokiej studni to juz ryzyko, a co dopiero kopać.Zaczniesz, pójdzie Ci krzywo, zatnie kręgi i kończyc będzie fachowiec, ale juz za większą kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 08.03.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Dlatego na większą głębokość opłaci się wiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkma 08.03.2005 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Widziałem wykonywanie studni kopanej przez ekipę. Robili wykop o srednicy około 1,5m na glębokość około 10m. Uważam tą technologię za ryzykowną. Zgadzam się, ze kopanie w kręgach jest o wiele bezpieczniejsze. dylemat natomiast powstaje, gdy kregi nie chcą się osuwać niżej, gdy się oddzielaja i nie zachodzą na siebie później felcami. samo kopanie w moich rejonach jest łatwe, przeważa ziemia głownie gliniasta, bez żwiru kamienia i innych przeszkód. Ekipa wycenia się na około 300zł za mb. Wiercenie jest zbliżone w cenie. Tak wiec koszt usługi dość wysokoki. Wiercić należałoby jeszcze glębiej bo do drugiej warstwy wodonosnej. Prosze o dalsze uwagi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 08.03.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Podczas swojej pracy zawodowej widziałem kilka wypadków związanych z wykopami. W tym trzy śmiertelne. Odpuść to sobie. Życia nie wycenisz.Były to wypadki (śmiertelne) na głębokości ok.3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 10.05.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Samodzielne kopanie studni to duże ryzyko. Słyszałem o wypadu, w którym facet na pewnej głębokości zapadł się pod wodę i już go nie znaleźli. Popłynął z nurtem pod ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 11.05.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Samodzielne kopanie studni to duże ryzyko. Słyszałem o wypadu, w którym facet na pewnej głębokości zapadł się pod wodę i już go nie znaleźli. Popłynął z nurtem pod ziemię. Kurcze, scena jak z horroru. Spora ta rzeka musiała być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciastko 24.05.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 witam Pod koniec zeszłego roku kopałem taka studnie na 5 kregów Przyznam szczerze że dwa dni pracy i studnia gotowa bez żadnych kłopotów (kopałem w srodku kręgów), grunt piaszczysty. Robiłem to pierwszy raz i może nie miałem wyobraźni o tym co sie moze stać ....Ale pewnie i tak bym jeszcze raz taka płytką kopał sam (kregi na wys. 80 cm) Pozdrawiam ciastko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 25.05.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 robota wydaje sie prosta ale wcale taka nie jest - jak Ci się kręgi zaczną skręcać tzn. zsuwac na którąś stronę to się narobisz i nic z tego nie wyjdzie. Trzeba mieć w tym troche doświadczenia i nigdy nie robic tego samemu. To naprawde nie jest takie proste jak wykopanie małego dołka pod coś tam Sam nie kopałem takiej studni ale kilka razy pomagalem przy takiej czynnosci. Nie bardzo wiem tylko dlaczego chcesz akurat studnię z kręgów? co jakiś czas trzeba ja czyscić itp. same z tym później problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 30.05.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Do głębokości około 15m. kopać w kręgach, czy bez nich,jak zabezpieczyć prace. Przy tej głebokości taniej i bezpieczniej bedzie wiercić. Samo wyniesienie tej ilości ziemi to niezły wyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 30.05.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Do głębokości około 15m. kopać w kręgach, czy bez nich,jak zabezpieczyć prace. skąd wiesz , że masz wodę na 15 m? czy wiesz jakiej miąższości jest warstwa? czy wiesz jakie jest w niej ciśnienie? Murator - 3/2005 - jak znaleźć wodę i określić jaka warstwa str. 156-161 Murator - 4/2005 - studnia bez błędów str. 190-196 jest garść uwag o kopaniu Murator - 5/2005 - jak konserwować i czyścić str. 186 -189 http://www.radiesteta.webpark.pl SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 25.07.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Jak można przeczytać te artykuły??Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 25.07.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Jak można przeczytać te artykuły??Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 26.07.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Kolega z pracy opowiadał mi o takim wypadku pod facetem w wykopie zapadła się ziemia i porwał go nurt wody, która była pod spodem ... ciała nie znaleziono .... warto przemyśleć sprawę aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.07.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Kolega z pracy opowiadał mi o takim wypadku pod facetem w wykopie zapadła się ziemia i porwał go nurt wody, która była pod spodem ... ciała nie znaleziono .... warto przemyśleć sprawę aga Typowa urban legend, raczej z zerowymi szansami na prawdziwość. Niemniej piszących, ze tak głęboka studnia to robota nie dla amatora popieram. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 29.07.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Ja kopałem taką studnie na 4 kręgi i mimo starań, nie jest idelnie pionowa, więc co dopiero przy kilkunastu i więcej kręgach? Jak chodzi o bezpieczeństwo co do kopania w kręgach... samo kopanie to pikuś, ale przemieszczanie siebie i urobku góra dół to spory kłopot (już powyżej 2metrów jest mało przyjemnie). Zależnie od gruntu kręgi mogą nie chcieć się zapadać (przykleją się do boków wykopu). Ja mając podkopanego całego i z 3 kręgami na najniższym, skakałem z kumplem po górnej krawędzi by zapadło się to jeszcze o 10-15 cm. Udało się, ale spociliśmy sie mocno i na 5 kręga już szans nie bylo (chyba, ze bym kładł czołg na samej górze ). Pozdrawiam i odradzam Też lubię wszystko robić sam, ale nie wszystko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 29.07.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Wzialem (zaplacilem) koparke catapilar, wykopala dol 6 metrowej glebokosci, opuscila 9 kregow, zasypala, ziemia: glina, studnia: chlonna, koszt koparki: kolo 400 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts