Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak samodzielnie wykonać studnię kopaną?

dkma

Recommended Posts

15 metrów to 30 kręgów 0,5m. Poważna robota nawet dla doświadczonego studniarza. Nie ryzukuj. Zagrożeń jest zbyt wiele. Wejść do tak głębokiej studni to juz ryzyko, a co dopiero kopać.

Zaczniesz, pójdzie Ci krzywo, zatnie kręgi i kończyc będzie fachowiec, ale juz za większą kasę.

Widziałem wykonywanie studni kopanej przez ekipę. Robili wykop o srednicy około 1,5m na glębokość około 10m. Uważam tą technologię za ryzykowną. Zgadzam się, ze kopanie w kręgach jest o wiele bezpieczniejsze. dylemat natomiast powstaje, gdy kregi nie chcą się osuwać niżej, gdy się oddzielaja i nie zachodzą na siebie później felcami. samo kopanie w moich rejonach jest łatwe, przeważa ziemia głownie gliniasta, bez żwiru kamienia i innych przeszkód. Ekipa wycenia się na około 300zł za mb. Wiercenie jest zbliżone w cenie. Tak wiec koszt usługi dość wysokoki. Wiercić należałoby jeszcze glębiej bo do drugiej warstwy wodonosnej. Prosze o dalsze uwagi i porady.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

witam

Pod koniec zeszłego roku kopałem taka studnie na 5 kregów

Przyznam szczerze że dwa dni pracy i studnia gotowa bez żadnych kłopotów (kopałem w srodku kręgów), grunt piaszczysty. Robiłem to pierwszy raz i może nie miałem wyobraźni o tym co sie moze stać ....Ale pewnie i tak bym jeszcze raz taka płytką kopał sam (kregi na wys. 80 cm)

Pozdrawiam ciastko

robota wydaje sie prosta ale wcale taka nie jest - jak Ci się kręgi zaczną skręcać tzn. zsuwac na którąś stronę to się narobisz i nic z tego nie wyjdzie. Trzeba mieć w tym troche doświadczenia i nigdy nie robic tego samemu. To naprawde nie jest takie proste jak wykopanie małego dołka pod coś tam :)

Sam nie kopałem takiej studni ale kilka razy pomagalem przy takiej czynnosci. Nie bardzo wiem tylko dlaczego chcesz akurat studnię z kręgów? co jakiś czas trzeba ja czyscić itp. same z tym później problemy.

Gość SS
Do głębokości około 15m. kopać w kręgach, czy bez nich,jak zabezpieczyć prace.

skąd wiesz , że masz wodę na 15 m?

czy wiesz jakiej miąższości jest warstwa? czy wiesz jakie jest w niej ciśnienie?

Murator - 3/2005 - jak znaleźć wodę i określić jaka warstwa str. 156-161

Murator - 4/2005 - studnia bez błędów str. 190-196 jest garść uwag o kopaniu

Murator - 5/2005 - jak konserwować i czyścić str. 186 -189

http://www.radiesteta.webpark.pl

SJS

• 1 month później...
Kolega z pracy opowiadał mi o takim wypadku pod facetem w wykopie zapadła się ziemia i porwał go nurt wody, która była pod spodem ... ciała nie znaleziono .... warto przemyśleć sprawę

aga :-?

Typowa urban legend, raczej z zerowymi szansami na prawdziwość. Niemniej piszących, ze tak głęboka studnia to robota nie dla amatora popieram.

J.

Ja kopałem taką studnie na 4 kręgi i mimo starań, nie jest idelnie pionowa, więc co dopiero przy kilkunastu i więcej kręgach? Jak chodzi o bezpieczeństwo co do kopania w kręgach... samo kopanie to pikuś, ale przemieszczanie siebie i urobku góra dół to spory kłopot (już powyżej 2metrów jest mało przyjemnie). Zależnie od gruntu kręgi mogą nie chcieć się zapadać (przykleją się do boków wykopu). Ja mając podkopanego całego i z 3 kręgami na najniższym, skakałem z kumplem po górnej krawędzi by zapadło się to jeszcze o 10-15 cm. Udało się, ale spociliśmy sie mocno i na 5 kręga już szans nie bylo (chyba, ze bym kładł czołg na samej górze :D).

Pozdrawiam i odradzam :) Też lubię wszystko robić sam, ale nie wszystko się da.