Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kalanchoe i róża w doniczce - gdzie ustawić, jak dbać ????

Recommended Posts

• 2 weeks później...

kalanchoe to sukulent więc nie należy zbytnio podlewać, lepiej jak ma sucho, powinno stać w miejscu słonecznym, gbyby zdziczało można ukorzenić czubek rośliny a niektóre odmiany wypuszczają małe roślinki na brzegach liści i jak odpadną albo mają 'wąsy' to można je posadzić i będzie mnóstwo potomstwa,

natomiast różę pewnie masz miniaturkę i w zasadzie jako roślina pokojowa jest jednorazówką, jeśli jednak posadzić ją do gruntu to da się ją uratować ale nie jestem w tym specem

To co dostałaś , to klasyk marketingu, byleby ładnie było.

Obydwie roślinki się wykluczają . Rozsadź je , to produkcja przemysłowa ( upchane w koszyczek niedawno więc się łatwo dadzą wyjąć )

Róże miniaturki bardzo łatwo zalać , co poznać po przywiędłych liściach i brązowiejących kwiatach lub pączkach.

Kalanchoe uwielbia kąpiele wodne ( spryskiwanie ) czego nie znoszą róże.

Róża -stanowisko słoneczne , kalanchoe nie cierpi bezpośredniego słońca ( wybarwia się ochronnie na blado-zielono lub żółtawo )

Aby cieszyć się miniaturkami róż dłużej , każdy przekwitły kwiat należy

uciąć na wysokości liści.

Wtedy rozkrzewia się pięknie .

Żle się wyraziłam - kalanchoe i róża mają osobne doniczki.

Kalanchoe trzyma się dobrze, ale róża opadła (chyba przelałam??)

A może tak źle zniosła przesadzenie ?(w sklepie przesadzono ją do nowej doniczki tuz przed zakupem)

Spróbuję dorzymać do maja i wysadzę w ogrodzie.

Czy kalanchoe lubi spryskiwanie? Bo jesli to sukulent to chyba coś dziwnego?