Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena robocizny stanu surowego - proszę o opinie

Scarab

Recommended Posts

Scianki dzialowe sa wliczone. Planuje murowane - zawsze trwalsze.

Duze oszczednosci moge miec na materiale na fundamenty - stad ich drozsze wykonanie (wczesniej na same fundamenty mialem oferte na poziomie 3000zl; ci sami jednak wykonawcy dawali na caly budynek znacznie wyzsze oferty ~26k-30k).

Lawy: kiedy robiliscie fundamenty? W tym roku czy ubieglym? Jaka technologia? (ławy - lane; sciany - bloczek?)

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, to mój pierwszy post na tym forum

w kwietniu ruszam z budową (pewnie od czasu do czasu bedę was o cos męczył :D ) i z tego co czytam chyba jestem szczesciarzem. Moja ekipa (nie jest to jakias wielka super hiper firma), sprawdzona w okolicy, wiele ich robót widziałem i w firmie u mnie sporo robili - wszystko cacy, wezmie ode mnie 25 tys za stan surowy z dachem. Chałupka 250 m2 plus 60 m2 podwojny garaz i pomieszczenia gospodarcze. Mieszkam w mazowieckim 55 km od Wawy. Dom - sciana trójwarstwowa, fundamenty z "gruchy", kopane (chyba) ręcznie

pozdr beben

Dziś niezapominajki były podlewane, ładnym dobrym nawozikiem w postaci betonu, czyli wyrosły mi podłogi :D teraz jeszcze dwie warstwy cegły i pełny stan zero osiagniety (planowany rozkwit w poniedziałek).

Codziennie robię zdjątka aby była dokumentacja. A Ty kiedy zaczynasz?

:D

BTW co do zmian - ja jeszcze podniosłem parter (jak dla mnie to zbyt nisko zaprojektowany - tak jak w blokach z lat PRL'u).

No i podniosłem budynek z 30 cm na 50 cm. (co zaowocowało dodaniem schodka na tarasach). A zrobiłem to z myślą że może utwardzą kiedyś drogę a z tego co widzę naokoło - droga się wtedy podnosi i te domy istniejące chowają się w dół.

• 2 weeks później...

Kaga,

VAT tutaj wynosi 7%, więc wyjdzie ci 25.680 zł.

Konstrukcja za 6 tys - to troche przeszacowane, ale roznie to moze byc. Duzo tez zalezy jakie bedziesz mial pokrycie.

Ja JUZ doplacalem swojemu wykonawcy (zaproponowalem mu z wlasnej inicjatywy) 300 zl do ław fundamentowych. Okazalo sie, ze grunt jest cholernie 'mokry' - woda caly czas naplywala, podmywala wykopy, ktore sie zasypywaly itd. Chlopaki mieli przechlapane.

Popytaj jeszcze troche.

Scarab - no pewnie że 7% :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Ale zgodzisz się, że co innego dopłacanie z własnych chęci, bo widzisz, że chłopaki ciężko zasuwają; a co innego zawyżenie kosztorysu.....

Mam jeszcze dwie ekipy w obwodzie, które maja wolne terminy - więc lada dzień wszystko bedzie jasne. Mam nadzieję......