Scarab 30.03.2005 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Scianki dzialowe sa wliczone. Planuje murowane - zawsze trwalsze.Duze oszczednosci moge miec na materiale na fundamenty - stad ich drozsze wykonanie (wczesniej na same fundamenty mialem oferte na poziomie 3000zl; ci sami jednak wykonawcy dawali na caly budynek znacznie wyzsze oferty ~26k-30k).Lawy: kiedy robiliscie fundamenty? W tym roku czy ubieglym? Jaka technologia? (ławy - lane; sciany - bloczek?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beben 30.03.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Witam, to mój pierwszy post na tym forum w kwietniu ruszam z budową (pewnie od czasu do czasu bedę was o cos męczył ) i z tego co czytam chyba jestem szczesciarzem. Moja ekipa (nie jest to jakias wielka super hiper firma), sprawdzona w okolicy, wiele ich robót widziałem i w firmie u mnie sporo robili - wszystko cacy, wezmie ode mnie 25 tys za stan surowy z dachem. Chałupka 250 m2 plus 60 m2 podwojny garaz i pomieszczenia gospodarcze. Mieszkam w mazowieckim 55 km od Wawy. Dom - sciana trójwarstwowa, fundamenty z "gruchy", kopane (chyba) ręcznie pozdr beben Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 30.03.2005 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 to zdecydowanie dobra oferta (aczkolwiek nie widzialem projektu).W moim wypadku - z dachem - wyjdzie jakies 25000. Domek mniejszy... ale tak jak mowilem - troche oszczednosci na betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 30.03.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Oferta naprawdę dobra.Co do fundamentów to mam ławy lane (z gruchy) a na to bloczki betonowe. A budowę zacząłem tydzień temu w poniedziałek. I w ten piatek będzie lany chudy beton do poziomu zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 31.03.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 powiem szczerze ze wydaje mi sie iz duzo. Znajomi postawili stan surowy bez dachu - 240m - robocizna naprawde malo ok 12tys. Dobrze zrobili. Niedlugo wyceniac beda mi, licze na troche wiecej ale i tak przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 31.03.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 240 m2 za 12 tysięcy? To BARDZO MAŁO, niezależnie od komplikacji domu. i jeśli masz takiego wykonawcę a wiesz że jest dobry to nie czekaj tylko go bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 31.03.2005 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Ja powiem.... o murarzach za 15 slyszalem w swojej okolicy... ale 12k/240m... to lepiej niz SUPER OFERTA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaga 31.03.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Mój dom będzie miał 120 m2; wykonawca za stan surowy, ale bez wykopu chce 26 tys. To chyba sporo????? Pozostałe rzecy są wliczone tak jak na liści Scaraba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 31.03.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Na pewno nie tanio, ale zaręczam Cię, że znajdziesz drożej i dużo dużo drożej Ale najpierw musisz opisać co za dom, a dom domowi nierówny. i cena w stosunku do m2 użytkowej niewiele mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 31.03.2005 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Kaga: moim zdaniem powinienes (as) poszukac dalej. 120 a 139 to niewielka roznica dla murarzy.... tym bardziej, ze twoj nie wkalkulowal ci wykopu.aczkolwiek - warszawa moze roznic sie w wykonawstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 31.03.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 oczywiście że powinna szukać. Ale trzeba znajdować sprawdzonych. Bo wedłu zasady tanie może okazać się drogie. ja w wycenach miałem taką rozpiętość, że hoho aż się zdziwiłem że jedni mogą tak tani a inni tak drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 31.03.2005 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 co do rozpietosci .... u mnie same fundamenty w sezonie zima 2004: od 2300 do 34.000 (!!!) co daje 15 krotna (1500%) roznice miedzy ofertami. i to w mojej miescinie (!!!). btw. Lawy: jak tam niezapominajki? (kwitna?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 31.03.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Dziś niezapominajki były podlewane, ładnym dobrym nawozikiem w postaci betonu, czyli wyrosły mi podłogi teraz jeszcze dwie warstwy cegły i pełny stan zero osiagniety (planowany rozkwit w poniedziałek). Codziennie robię zdjątka aby była dokumentacja. A Ty kiedy zaczynasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 31.03.2005 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 w przyszlym tygodniu (raczej druga polowa) zoolodzy przewiduja na moim terenie znaczny wzrost aktywnosci kretow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 31.03.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 BTW co do zmian - ja jeszcze podniosłem parter (jak dla mnie to zbyt nisko zaprojektowany - tak jak w blokach z lat PRL'u). No i podniosłem budynek z 30 cm na 50 cm. (co zaowocowało dodaniem schodka na tarasach). A zrobiłem to z myślą że może utwardzą kiedyś drogę a z tego co widzę naokoło - droga się wtedy podnosi i te domy istniejące chowają się w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 07.04.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Znajomym "Prymulkę" ale z piwnicą pod ok.40% pow. domu wyceniono na 400tys. zł (pod klucz). Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk 17.04.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 sam prowadze firme budowlana i uwazam ze cena jest naprade dobra, owszem mozna budowac taniej -ale czy nie ucierpi na tym jakosc , moje ceny sa w podobie i uwazam ze na pewno nie przeplacasz - spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaga 19.04.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Lawy - to Twoje słowa się sprawdzają Kolejny wyliczył 24 tys + vat; czyli cos ok 29.000. Ale uwaga: to cena z wykopem tym razem;), ale za to bez konstrukcji dachu - to byłby dodatkowy koszt 6-7 tys!!!!!!!!!!!!!!! Jak tak dalej pójdzie, to nie zacznę szybko:(((((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 20.04.2005 03:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Kaga,VAT tutaj wynosi 7%, więc wyjdzie ci 25.680 zł. Konstrukcja za 6 tys - to troche przeszacowane, ale roznie to moze byc. Duzo tez zalezy jakie bedziesz mial pokrycie.Ja JUZ doplacalem swojemu wykonawcy (zaproponowalem mu z wlasnej inicjatywy) 300 zl do ław fundamentowych. Okazalo sie, ze grunt jest cholernie 'mokry' - woda caly czas naplywala, podmywala wykopy, ktore sie zasypywaly itd. Chlopaki mieli przechlapane. Popytaj jeszcze troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaga 20.04.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Scarab - no pewnie że 7% Ale zgodzisz się, że co innego dopłacanie z własnych chęci, bo widzisz, że chłopaki ciężko zasuwają; a co innego zawyżenie kosztorysu..... Mam jeszcze dwie ekipy w obwodzie, które maja wolne terminy - więc lada dzień wszystko bedzie jasne. Mam nadzieję...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts