Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena robocizny stanu surowego - proszę o opinie

Scarab

Recommended Posts

Kaga - pamietaj, żeby to były sprawdzone ekipy (w jakikolwiek sposób) a nie z ogłoszenia, bo wtedy tanie wychodzi drogie. To tylko taka przestroga, a tak wogóle to będzie dobrze 8) BTW jesli budujesz w Wawie to zajrzyj do Grupy Warszawskiej na forum tam mogą Ci dac jakiś namiar. Są też grupy podwarszawskie jesli budujesz coś w wianuszku... :D

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostaliśmy wycenę projektu "Dom w niezapominajkach 3":

http://archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m4107ae44405ee&intra=7507d5c5875efbcd678c6091336cbbee&crc=74b56fa8e4c8710a8f2105f42436678f&lang=pl

Powierzchnia użytkowa domu 120,2 m2

Powierzchnia garażu 19,1 m2

Wymiary ~13,5m x 8,2m

Firma/Murarz sprawdzony i polecany.

Wycena przedstawia się następująco:

1. fundamenty - 2000

2. ławy fundamentowe + taras - 2000

3. Izolacje (pionowa, pozioma) - 500

4. Mury parteru - 5000

5. Strop nad parterem - 3500

6. Mury poddasza - 3000

7. Murowanie kominów + omurowanie krokiew - 1500

8. Konstrukcja dachu (krokwie) - 3000

Razem: 20.500

Układanie dachu nie wycenione, gdyż nie wiemy jeszcze czy będzie to dachówka, czy blachodachówka.

Co sądzicie o tej wycenie? Podzielcie się waszymi opiniami :)

witaj scarab nam prosbe czy zaczales juz budowe domu w niezapominajkach 3- ja wlasnie kupilam ten projekt i zastanawiam sie nad kilkoma rzeczami . prosze o odpowiedz i chociaz o jedna fotke jeski "masz juz domek w surowym stanie" pozdrawiam

Właśnie, Scarab - jak Ci idzie? U mnie już bedą więźbę stawiać. I za tydzień kończy jedna ekipa. Za 2-3 tygodnie wchodzą ludzie od dachu a po tygodniu będzie stał stan surowy otwarty :D

czesc wlasnie kupilismy ten projekt kesli masz ten domek w trakcie budowy to chcielibysmy zapytac Cie o zdanie na kilka "tematow" z gory dziekuje

Właśnie, Scarab - jak Ci idzie? U mnie już bedą więźbę stawiać. I za tydzień kończy jedna ekipa. Za 2-3 tygodnie wchodzą ludzie od dachu a po tygodniu będzie stał stan surowy otwarty :D

czesc wlasnie kupilismy ten projekt kesli masz ten domek w trakcie budowy to chcielibysmy zapytac Cie o zdanie na kilka "tematow" z gory dziekuje

Proszę Cię bardzo. Pytaj. Z miłą chęcią odpowiem.... 8)

Proszę Cię bardzo. Pytaj. Z miłą chęcią odpowiem.... 8)

jakie zmiany robisz w środku? Jakie wysokie zrobiłeś fundamenty a ile w ziemi, ile weszło Ci kubików? Dzieki

agnieszko,

o naszych zmianach pisalismy w tym samym watku... wczesniej

kominka nie ruszamy.

Jakie wysokie zrobiłeś fundamenty a ile w ziemi

ławy 30-40 cm wysokość (nie mierzyłem)

ściany - ~ 1metr (też nie mierzyłem)

praktycznie zgodne z projektem.

mieliśmy poważne problemy z podchodzeniem wody i zawalaniem się wykopów :( stąd nie są to idealne wymiary co do 1 cm jak zaplanowane.

na ziemię wylewany był w dość sporej ilości "chudziak"

ławy lane; ściany bloczek + wykończone cegłą pełną i styropianem (taka izolacja).

Agnieszko u mnie podobnie jak u Scaraba. Ławy lane, na to bloczki wykończone cegłą. Tego trochę więcej mi wyszło niż w prjekcie ponieważ podniosłem poziom zero domu czyli zrobiłem go wyżej (i musiałem dołożyć stopień na jednym i drugim tarasie).

Na ławy to wyszło mi 18m3 betonu.

Ze zmian to już wyżej o nich wspominałem, to m.in. górę całą przebudowałem, ale na dole to zmiana biegu schodów. Pod schodami spiżarka zagłębiona w ziemię o dwa stopnie. Komin przesunięty bardziej do środka domu (chyba o 60cm). Poszerzone wyjście na taras (220x220). Większy garaż 0,5 metra szerokości a z tyłu zlicowałem go ze ścianą domu.