Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka max.odległość kominka od komina?

WIEWIÓRA

Recommended Posts

Cześć. Drodzy forumowicze , wypowiedzcie się , jaka może być największa odległość kominka od komina . Chciałabym " podłączyć się" z kominkiem do komina ,który jest w kuchni .Oczywiście po drugiej stronie ściany.Nadzorca nawet przesunął komin (na planach) ,żeby było bliżej .

Jak wiadomo babie trudno dogodzić :wink: ,ja chciałabym odsunąć kominek jeszcze dalej i nie wiem czy tak się da.Będę wdzięczna za rady.

Pozdrawiam :D

przekrój komina fi 130 jest przekrojem powiem małym,musisz szukać kominka zwyjściem spalin fi 150 max fi180 ,najlepiej żeby był przyłączony na wprst komina,nie bokiem do komina,jeżeli zdecydujesz się oddalić od komina,to muszą za tym przemawiać względy techniczne,anie estetyuczne zawsze można tak zaprojektować kominek aby był ładny i praktyczny.pozdrawiam Hej

• 3 years później...

Witam,

Czy ktoś może zna maksymalną dopuszczalną odległość usytuowania kominka od komina? Jakiej długości powinien być prowadzony poziomy odcinek przewódu spalin, i czy powinien być pod jakimś kątem?

U mnie wygląda to tak że jedynym miejscem na kominek jest miejsce oddalone jakieś 3,5 metra od komina.

Witam.

Nie ma żadnego przepisu ani zaleceń tyczących się przyłącza kominkowego.

Najrozsądniej jest stosować się do zaleceń producenta wkładu i uwierzyć w doświadczenie wykonawcy (dobrego i sprawdzonego)

No a dla przykładu podam np. sytuację w której pomiędzy wkładem jest kilka metrów, wijących się czasami okrutnie, kumulacyjnych kanałów szamotowych...

Z drugiej strony są kominki potrzebujące jak najkrótszej drogi spalin, takiej o długości 1-1,5 m, np. kominki otwarte czy "olbrzymiaśne" wkłady panoramiczne.

Należy sobie zadać pytanie - jak kiedyś wyczyścić taki przewód. Bo kiedyś trzeba będzie to w końcu zrobić i zawczasu zaplanować odpowiednie rozwiązanie techniczne. No i pomyśleć o bezpieczeństwie...przede wszystkim.

Pozdrawiam.

• 7 years później...

No tak, ale może się okazać, że na kominek będziesz mógł tylko patrzeć, a z Tv będzie się dymić...;)

.

Zastanów się jeszcze, czy mała niedogodność w usytuowaniu TV, nie będzie lepsza od błędów w sztuce budowlanej i epopeja z każdorazowym otwieraniem drzwi kominkowych. Jak mimo wszystko, wbrew logice i zasadom tak zrobisz, będzie poddymiać...

Rura położona w ten sposób będzie bardzo podatna na osadzanie sadzy, ponadto będzie trudna do wyczyszczenia.

2 opcja podpowiadana przez Pana Piotra jest lepsza i ku niej bym się skłaniał, lecz również pojawi się problem z drzwiczkami wyczystkowymi do komina gdyż zostaną zablokowane bokiem wkładu. Wyczystkę będzie trzeba prawdopodobnie przerobić.

Dzięki za porady, zrobię kominek przy kominie.. A z tą wyczystką - żeby jej nie przenosić, to myślałem żeby tu jakąś małą półkę zrobić na drewno do kominka z karton gipsu (niestety zbyt późno się zorientowałem że mogła by być w innym miejscu).. :)

Mógłbyś, dokładniej opisać jak ma wyglądać kominek ?