Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki TV

Ewunia

Recommended Posts

Zajmiemy się zagadnieniem grosza. Rozróżniamy.........

PLAZMA, czy LCD ? – sporo osób mnie pyta, więc przybliżę trochę zagadnienie

PLAZMA – technologia oparta na lampce fluorescencyjnej.

ZALETY – dobry kontrast wysoka jakość czerni, i wysoka jasność, żywe kolory i duża ich paleta, szeroki kąt widzenia,

WADY – wypalanie pikseli, krótsza trwałość (połowa tego co LCD) i możliwość powstawania efektu pamięci na ekranie, gorszy obraz z bliska, duże piksele które wymuszają stosowanie dużych przekątnych ekranów, migotanie - możliwość męczenia wzroku

LCD – technologia oparta na pikselach ciekłokrystalicznych

ZALETY – stabilny obraz, doskonała jasność, ostry obraz, mniejszy pobór prądu (około 70% mniej niż LCD), małe piksele co daje możliwość stosowania małych przekątnych obrazu, tańsze od Plazmy, można oglądać z bliska,

WADY – ograniczony kąt widzenia, słaba czerń !!!, czas reakcji, możliwość wystąpienia uszkodzonych pikseli

CO KUPIĆ CO LEPSZE ?

- biorąc pod uwagę samą jakość obrazu to Plazmę, biorąc po uwagę jakość do ceny + żywotność to LCD. LCD produkuję więcej producentów „no name”, stąd też zdarzają cię tanie, ale też bardzo słabe LCD. Na dzień dzisjejszy bym kupił LCD

jak sie ma dla użytkowanika fakt, że telewizor z PIPem ma 1 lub 2 tunery?

tak po chłopsku..... przy 1 tunerze nie możesz oglądać innego programu z tego samego źródła, czyli majać 1 tuner i oglądając program z kablówki to w podglądzie nie możesz oglądać inny program z kablówki, tylko z innego źródła, np. z satelity, DVD

mdzalewscy

jesli moglbys krociotko mi wyjasnic czy jest sens wracac z usa z tv

plazmy sa naprawde tanie 19-21 Toshiba mozna za $350 wieksze tez sa juz tanie , ale za duze zeby wiezc

z gory dziekuje :D

napewno warto, ale trzeba zwrócić uwagę aby zasilanie było z zakresu 100-240v

A z NTSC/PAL nie będzie problemu ?

i tu udeżasz w sedno rzeczy, sprawa niby jasna a i trudna, należy szukać z PAL'em, a raczej Mulitysystem a to już trudniej, czasami da się przestawić system mimo iż opcji takowej nie ma w menu, ale wymaga to dobrej znajmości sprzętu, zczytania roczaju scalaka, wejścia w tryb serwisowy, gdyż za rodzaj systemu odpowiada blok sygnału a dokładniej dekoder koloru, itd....itd.... :-? szukajce multisystem

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Jeżeli chodzi o sprowadzanie TV ze Stanów to moim zdaniem jest bardzo ryzykowne.

Sporo różnych sprzętów przesłałem już do Polski ale nad TV mocno bym się zastanowił.

Za dużo niewiadomych : napięcie, częstotliwość i system, nie mówiąc o gwarancji.

Byłem kiedyś u przyjaciół w Chicago i tam jeden ze sklepów twierdził że na zamówienie przygotowuje takie coś specjalnie dla Polaków. Nie wiem co oni tam zmieniają i kombinują ale znam takie dwa przypadki że w Polsce bardzo prędko się popsuły. Więc podejrzewam lekkie oszustwo.

A więc jak ktoś lubi dreszczyk emocji za kilkaset $ - to niech ryzykuje.

Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...