Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga remontowa - limit!

anna99

Recommended Posts

W 2003 r. wydalam ok. 1000 zł na remont mieszkania. W zeznaniu zaznaczyłam także remont inst. gazowej (był taki) przez co zyskałam wiekszy limit. Oczywiscie wtedy nie był mi do niczego potrzebny.

W 2004 r. wydałam już duzo wiecej kasy na remont ale bez nakładów na gaz. I zabrakło mi ulgi - przekroczyłam limit. Przydałby sie wiekszy (ten z gazem).

Czy moge w tym zeznaniu zaznaczyc taki sam limit jak poprzednio? Czy limit zmienia sie co roku w zależności od wydatków? Skoro w I roku ulgi nabyłam praw do wiekszego limitu, to czy przysługuje mi on przez 3 lata (mimo, że w nastepnych latach nie remontowałam inst. gazowej) czy tylko w tym roku, w którym te wydatki były?

Będę wdzięczna za podpowiedzi fachowców podatkowych.

Twój limit (3-letni) na remont mieszkania wynosi 4 725. Został on zwiększony poprzez poniesienie wydatków na remont i modernizację instalacji gazowej, urządzeń eksplozymetrycznych lub urządzeń gazowych o kolejne 945 zł. Czyli cały limi wynosi 5670 zł.

Niemniej nie oznacza to, że możesz na remont inst. gazowej wykorzystać 70 zł ulgi a na pozostałe prace 5600 zł.

Jeśli w związku z remontem i modernizacją instalacji gazowej, urządzeń eksplozymetrycznych lub urządzeń gazowych uzyskałaś ulgę w wysokości np. 200 zł to oznacza to, że cała twoja ulga wynosi 4925 zł. (tj. 4725 zł ulgi podstawowej + 200 zł ulgi "gazowej") A pozostała kwota do górnej granicy limitu gazowego t.j 745 zł nie została przez Ciebie wykorzystana gdyż nie masz na nią odpowiednich faktur zgodnych z zał. nr 3 Rozp. Min. Gosp.Przestrz. i Budown.

http://i.wp.pl/a/f/word/271/rozporzadzenie_ministra_gospodarki_przestrzennej_i_budow_z_21_grudnia_1996.doc