JACY007 06.03.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Witam Posluchalem sie swojego "magika" i polozylem na poddasze do ocieplenia 15 cm wełny ("Daj Pan spokoj Panie Jacku 15 cm wystarczy bedzie cieplo ze hoho" ) do tego TYLKO MIEDZY KROKWIAMI !!!! Efekt jest jaki jest ze po pierwsze 15 cm to za malo a po drugie krokwie sa wpanialymi mostkami.Jakie mam rozwiazanie? Znalezlem te prosze o pomoc w wybraniu najlepszego a moze dodanie jeszcze innych????1. Zrywac plyte karton gips i zaczynac od poczatku (matko ile to roboty balaganu i pieniedzy)2. Dołozyć na już istniejącą płytę jeszcze jedno docieplenie - zabiera miejsce ale jest chyba lepiej niz w pkt 13. Wpuscic w przestrzen miedzy folia a płyta jakis granulat styropianu czy welny czy inne ustrojstwo (na ten temat wiem najmniej)Licze na pomoc JACY Pewnie moj problem jest z gatunku "standart" ale nie moge znalezc odpowiedzi na niego na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman13 06.03.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Widzę że pomocy od forumowiczów nie uzyskałeś za dużo . Moim zdaniem powinieneś postópic wg punktu 1 i dołożyć 10 cm wełny w poprtzeg ( min 8 cm) tak będzie drożej ale pożądnie i jak p.Bóg przykazał Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman13 06.03.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 A i jeszce jedno nie ufaj fachowcą tylko lepiej pytac ludzi z branży np Hurtowni (oni wiedzą najlepiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACY007 07.03.2005 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Dziekuje za tą (tę?) radę - z ciezkim sercem sie zabiore do zrywania. Zebym wiedzial ze sie przewróce to bym sie polozyl - teraz jzu wiem ze nigdy nie mozna ufac informacji z jednego tylko zrodla - zawsze sprawdzam i potwierdzam w kilku Pozdrawiam JACY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 07.03.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Dlaczego 15 cm nie wystarcza - co się dzieje ? Jakie masz "objawy " że wg. Ciebie jest za mało? Może miałeś za lużno , nieszczelnie - (ze szparami) ułożoną tą wełnę. Masz jakieś zdjęcia? Nie strasz ludzi bo są tacy co też planują tak położyć a są i tacy co położyli i nie narzekają . O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 07.03.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 To samo mi przyszło do głowy co dudusiowi . Myślisz że koszt przeróbki będzie adekwatny do kosztów strat ciepła . Skąd wiesz że dodatkowa warstwa wełny obniży twoje rachunki za co. Może są inne przyczyny . Oczywiscie nie wykluczam w/w "usterki" , natomiast powiedz jak doszedłes do tago że to wina (domyśam sie że że chodzi tu o koszty ogrzewania ) zbyt cienkij warstwy wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 08.03.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 U mnie dzisjaj zaczynaja też klasc 15 i tylko 15. Sa to fachowcy godni polecenia, wszyscy ich chwala, iles lat robili w Niemczech. Doatkowo chodza poprawiac to co inni spieprzyli. Oni mowia ze 15 starczy. Nie mam powodu im nie wierzyc, przeciez za dodatkowe ocieplenie wzieliby wiecej pieniedzy. Wiec jak naprawde jest z ta welna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterg 08.03.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Mam to samo u siebie. Niestety podejrzewam, że ekipa zrobiła niesolidnie (nie dopilnowałem ich) i dlatego będę zrywał płyty i przy okazji dodam 5 cm w poprzek krokwi. Dodatkowo położę szczelnie folię i to z ekranem cieplnym (alu). Jak już poprawiać to na maxa. Teraz podczas silnego wiatru przy temp zewnątrz 0 st. mam na poddaszu ok 13 st C!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.03.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Wełnę międzykrokwiowo 15cm będę podbijał styropianem 5cm. Na to ruszt na długich wkrętach i panele. Trochę mnie tylko dziwi, że mało kto tak robi, a jest to moim zdaniem najłatwiejsze, tanie i ciepłe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.03.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 jak dawac zdecydowanie 20, koszt niewiele wiekszy niz przy 15, a k mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.03.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Do am 00 - z tego co słyszałam to nie łączy się w technologiach dwóch takich materiałów jak wełna i styropian ( ponoć na styrop. skrapla się - wytrąca para wodna , którą wchłonie jak gąbka wełna ) i grzybek gotowymoże się mylę ale tak słyszeliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 09.03.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Do am 00 - z tego co słyszałam to nie łączy się w technologiach dwóch takich materiałów jak wełna i styropian ( ponoć na styrop. skrapla się - wytrąca para wodna , którą wchłonie jak gąbka wełna ) i grzybek gotowymoże się mylę ale tak słyszeliśmy Nie martw mnie bo już kupiłem wełnę i styropian. Może dotyczyło to konfiguracji wełna pod styropianem. W konfiguracji styropian pod wełną jest to według mnie bezpieczniejsze od układu z paroizolacją dla przypadku odwróconej dyfuzji. Widziałem gdzieś w sieci opracowanie jakiegoś Instytutu badającego ocieplenie 10cm wełny + 10cm styropianu i nic negatywnego tam nie było. Wręcz przeciwnie styropian zmniejsza dyfuzję pary wodnej przez dach ale jej nie eliminuje. Na granicy styropian wełna nie powinno być skoku temperatur bo obydwa ośrodki charakteryzują się takim samym oporem cieplnym. Mniejszy kilkanaście razy opór dyfuzyjny wełny powinien działać osuszająco na przegrodę przy dyfuzji normalnej (z domu na zewnątrz). Przy dyfuzji odwrotnej (może dotyczyć pomieszczeń czasowo nieogrzewanych) jeśli punkt rosy wypadnie w styropianie to zbuforuje on pewną ilość przechłodzonej pary. Jeśli wypadnie w wełnie, to niestety skropli się i spłynie do powierzchni styropianu. Ale przypadek ten wystąpi na pewno rzadziej niż przy paroizolacji. Takie są moje przemyślenia w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 10.03.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 peterg - czy ty masz 13 stopni grzejąc cały czas ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 10.03.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Ja mam u siebie 15cm wełny między krokwiami i mam zamiar jeszcze dołożyć. Waham się między 5 a 10 cm w poprzek. W przypadku 5cm kupię łatę albo kontrłatę (nie pamiętam) o wymiarze 4x5cm i będzie ok. a co zastosować gdybym chciał dać 10cm? Poradźcie mi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 10.03.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Ruszt stalowy na wieszakach krokwiowych albo esach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 10.03.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Do am 00 - z tego co słyszałam to nie łączy się w technologiach dwóch takich materiałów jak wełna i styropian ( ponoć na styrop. skrapla się - wytrąca para wodna , którą wchłonie jak gąbka wełna ) i grzybek gotowymoże się mylę ale tak słyszeliśmy No nie wiem z tym połączeniem wełny i styropianu nic się dziać nie powinno przynajmniej w takiej konfiguracji jaką ja zastosowałem czyli: od wnętrza domu idąc regips + 5cm styropiam ułożony w poprzek krokwi między łatami +folia paroszczelna+ 15cm wełna mineralna i dodatkowo jeszcze raz 15cm wełny w poprzek krokwi nad jętkami czy kleszczami jak kto woli-bo zostało co miałem z tym zrobić ? sprzedać za pół ceny? W tym wypadku folia paroszczelna nie dopuści do wnikania wilgoci w wełnę a i punkt rosy z pewnością jest przesunięty zdecydowanie głębiej w stronę połaci dachu. Zresztą mieszkam już 6lat i nic absolutnie złego się nie dzieje. A ciepło mam na poddaszu ,że czasem oświetlenie i komputer starcza a grzejnik letny. pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 10.03.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Piotrze_Pa, a jeśli chcę skosy poddasza później obić boazerią to troszkę trudno gwoździki bić w profil . Zostaje mi chyba drewno, ale nie wiem w jakich wymiarach, by na przyszłość nie mieć problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 10.03.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 http://www.muratorplus.pl/7C6337B36DBC4BD1BBB2354BA9D3EE90_E096AEC1FF7241B7A617059F03CA8258.htm#Scene_1Coś na temat folii. Pamiętajcie, że przy stosowaniu folii z warstwą refleksyjną z aluminium szczególnie ważna jest wentylacja pomieszczeń poddasza. Kratka wentylacyjna winna być w każdym pomieszczeniu. Często tak bywa, że z powodu braku dostatecznej ilości pionów wentylacyjnych tych kratek nie ma aż tyle. I zazwyczaj wymiana powietrza wygląda tak, że ruch powietrza następuje z pomieszczeń "czystych" (pokój, salon), w kierunku pomieszczeń "brudnych" (łazienka, kuchnia), gdzie znajdują się kratki wentylacyjne. Musi być tu jednak spełniony warunek: powietrze z zewnątrz musi jakoś napływać do tych pomieszczeń "czystych" a dziać się to powinno poprzez mikrouchył w oknie lub też nawiewniki. Jeśli te warunki są niespełnione, to para wodna w postaci gazu, lub jej nadwyżka, która nie znalazła ujścia z powodów już wspomnianych (źle dobrana paroizolacja, brak wentylacji lub jej nieskuteczność) pozostaje wewnątrz pomieszczeń wykraplając się w rogach, na oknach, nad płytami GK na paroizolacji i takie tam... a szczególnie w miejscach "zimnych" spowodowanych błedami w ocieplaniu poddasza.Dziwi mnie tu brak danych o parametrach zastosowanej wełny przez autora tematu. Nie można tu mówić tylko o grubości, bo wełna wełnie nie równa, nawet przy tej samej grubości. Poza tym jest tu za mało informacji na temat sposobu wykonania poddasza: jak została zakończona ściana kolankowa, czy i z czego jest podprzybitka i pod jakim kątem została ewentualnie wykonana??? Jak zostały zakończone ściany szczytowe (ewentualne luki i szpary), jak paroizolacja kończy się na wszystkich ścianach, jak jest łączona paroizolacja, jak wełna została ułożona na murłatach? Jakiej wysokości są krokwie przy podanej 15cm. grubości ocieplenia?Dużo pytań mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 10.03.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Chciałbym zadać pytanie trochę z innej beczki.A w zasadzie kilka pytań.Przymierzam się do zakupu wełny,gdyż ma zdrożeć.I pytania:1,Mam krokwie 20cm i większe.Ile założyć na szczelinę powietrzną?Czy lepiej zastosować układ 20+5(nakrokwiowo) cm wełny,czy 15+10cm?2,Dach ma ok.300m2.Ile przyjąć bezpiecznie m2 wełny (tej grubszej).Odejdzie na grubość krokwi ale dojdzie ściskanie.3,Częściowo dach będzie ocieplony nie po skosie a po stropie stryszku.Ile dać wełny na stropie?4,Jak rozwiązać problem ew.wejścia tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 10.03.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Pattaya- Folia wstępnego krycia (jaka?), czy deskowanie?Na jakiej wysokości znajdują się jętki i na jakiej wysokości kończy się murłata? Rozumiem, że masz już wylewki na górze i ustalona jest już wysokość pomieszczeń np. przy zastosowaniu dodatkowego ocieplenia pod krokwiami i ewentualnego rusztu pod GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts