Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lista prezentów parapetówkowych :)


Alanta

Recommended Posts

  • 1 year później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prezenty parapetowkowe powinny byc bardzo uniwersalne, zarowno jesli chodzi o styl jak i kolor. Ja bardzo bylabym zadowolona np. z:

 

- kamionkowych naczyn do robienia zapiekanek itp. w piekarniku

- szklanych mis na salatki (koniecznie z bialego szkla)

- obracanej drewnianej tacy na stol

- zestawu sztuccow (nigdy w zyciu srebrnych i w rozne powykrecane wzorki :roll: )

- szklanek do drinkow (rowniez bezbarwnych, najlepiej takich troszke kwadratowych)

- lnianego duzego obrusu w kolorze ecru, moglby tez byc szydelkowy

- roznych koszykow ratanowych

- pojemnikow szklanych na przyprawy

- ten kociolek na ognisko jest super :)

 

Pomyslow jest mnostwo, ale ja pewnie i tak na swoja parapetowke dostane swieczniki :-? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prezenty parapetowkowe powinny byc bardzo uniwersalne, zarowno jesli chodzi o styl jak i kolor. Ja bardzo bylabym zadowolona np. z:

 

- kamionkowych naczyn do robienia zapiekanek itp. w piekarniku

- szklanych mis na salatki (koniecznie z bialego szkla)

- obracanej drewnianej tacy na stol

- zestawu sztuccow (nigdy w zyciu srebrnych i w rozne powykrecane wzorki :roll: )

- szklanek do drinkow (rowniez bezbarwnych, najlepiej takich troszke kwadratowych)

- lnianego duzego obrusu w kolorze ecru, moglby tez byc szydelkowy

- roznych koszykow ratanowych

- pojemnikow szklanych na przyprawy

- ten kociolek na ognisko jest super :)

 

Pomyslow jest mnostwo, ale ja pewnie i tak na swoja parapetowke dostane swieczniki :-? ;)

 

Zaproś Forumowiczów wiemy co chcesz :wink: :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a może ktoś z Was spotkał się ze stroną www na której potencjalni zaproszeni mogą zadeklarować prezent jaki zobowiązują się kupić ?

 

widzialem kiedys taka stronie (nie polska) gdzie orginazatorzy (ślub, parapetówka itd) wybieraja gamę produktów jaka ich ineteresuje, potem znajomym rozsyła się tą stronę (oczywiście z loginem), zaproszeni wchodzą na stronę deklarują chęć zakupu danej przydatnej rzerzy. wtedy z puli prezentów "niknie" dana rzecz i pozostaje lista rzeczy jeszcze nie zadeklarowanych.

 

zna ktoś może z Was adres takiej strony ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moi dobrze zorientowani znajomi zrzucili sie i kupili wspolnie czajnik elektryczny i espres do kawy ( dobrej firmy ...troche mnie szczypał ten zakup :D )....

A inni podarowali mi -stojące świeczniki (ładne),aniołki , wietrzne dzwonki,mosieżne ptaki oraz doniczkowe kwiaty i trunki....wszystko sie przydało :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zrobili moi znajomi. Ułożyli internetową listę rzeczy im potrzebnych, gdzie i za ile to widzieli. Jak się klikało to automatycznie dana rzecz już była rezerwowana i w ten sposób unikneli 9 cedzakó itp. Myślę, że to bardzo praktyczne i wygodne i dla nich i dla gości.

A może bombki, bo święta się zbliżają?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos "czarną polewkę" dałam chłopakowi mojej córki, a i tak został zięciem. Kiepski pomysł.

 

A może jakieś "płótno"? W Warszawie na Koszykach facet sprzedaje obrazy (płótna bez oprawy) w bardzo przyzwoitej cenie i niektóre naprawdę dobre.

Przepraszam, a mogę przepis? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuje to czarn polewka to po prostu czernina.

Smaczna zupka.

 

Składniki:

- 1/2 kurczaka (powinna być kaczka, ja wole kurczaka),

- 1 op. sliwek kandyzowanych,

- po 1-2 "garstce" suszu jabłek, gruszek,

- liść laurowy,

- włoszczyzna cała,

- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,

- cukier do smaku,

- ok. 1 łyżki stołowej octu do smaku,

- ok. 150-200 gr krwi kaczej, może byc z królika lub zająca,

- mąka pszenna na zaklepkę.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Szanowny Kolego oli_oli

... w oryginale przepisu na "czerninę" z 1898 roku z kuchni dla wsystkich "stoi" napisane, że do zupy takowej dać trzeba: kuper kaczy, skrzydła oba, szyję ze skórą całką, a podroby wszystkie :) ... reszta składników może być :lol:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps - z "parapetowych" prezentów najbardziej podoba mnie się kociołek ... i wręcz odczuwam "pożądanie posiąść takowy" - ale nie ten z Castoramy, tylko taki prawdziwy cygański lub od "druciarza" - ten który miałem został "podprowadzony" zeszłego sezonu (pewnie przez jakiegoś "złomiarza") i od tamtego czasu szukam bezskutecznie, ... kto wie gdzie taki znaleźć ?

 

ps2 - octu w "czerninie" używa się przedewszystkim do zmieszania z krwią, żeby nie skrzepła :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

ziemniaczki o ktorych mowicie to ziemniaki po cabansku. Przepis podany wyzej jest nieco zmodyfikowany. w prawdziwym przepisie sa ziemniaki,cebula, marchewka, kielbasa, boczek, smalec, natka pietruszki, sol i pieprz.Oczywiscie z przewaga ziemniakow. buraki moim zdaniem zmieniaja smak a i wyglad jest nieatrakcyjny. ale to kwestia smaku i upodoban. wszystkie skladniki ukladamu warstwami i na lekkim ogniu dajemy dojsc do siebie jakies 45 minut w zeliwnym garnku. Garnki kupicie na poludniu Polski. Okolice Chrzanowa, Trzebini, Krakowa. sa dwie wersje: jedna z zakrecana pokrywa a druga bez, ta bez pokrywy przykrywa sie lisciem kapusty i naklada na to wycietego z ziemi darnia.Najlepiej zamowic sobie taki u rzemieslnikow wykonujacych odlewu z zeliwa. na targowiskach tez mozna takowe kociolki kupic. Pociesze spragnionych cudnego smaku i zapachu, ze wychodza rowniez w duzym, zwyklym garze o mozliwie grubych sciankac. oczywiscie robiac je w zwyklym naczyniu trzeba uwazac na ogien. JA robie je nawet na gazie w domu. Smak porownywalny, zapach tez ale klimat nie ten. Zawsze jadamy na lisciach kapusty i nie uzywamy do tego sztucow tylko robimy sobie dzidki :) z kawalka drewna skrobiemy taki patyczek zaostrzony na koncu i uzywamy zawiast widelca. Do tego swietnie pasuja ogorki kiszone (nie konserwowe) a jak jeszcze popijecie to kwaszonym mlekiem to niebo w gebie!!

no i prosze....smaka sobie narobilam i jutro pewno na obiad upieke w domu :)

w razie pytan sluze pomoca.....wszak wywodze sie z krainy cabanow :)

 

 

a nawet w sieci mozna kupic :)

http://www.castmarket.pl/index.php?cPath=77_36&osCsid=9ddf802576dd835dffec150ffbe9ce57

 

pozdrawiam,

gooska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...