Pawpel 24.01.2026 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia Witam serdecznie forumowiczów. Na etapie planowania kotłowni jakiś czas temu udało mi się dzięki użytkownikom forum zaplanować i zrealizować optymalnie moją instalację i tym razem liczę na Wasze cenne rady. W skrócie o mojej instalacji dom 140 m2 - podłogówka około 85 m2 + 6 grzejników. Kocioł Vaillant Ecotec 15 Sterownik pogodowy VRC720 Moduł rozszerzający VR70 Grupa pompowa Afriso Primobox ze sprzęgłem i zaworem mieszającym dla podłogówki sterowanym przez siłownik. Oba obiegi pracują na krzywych grzewczych. Aktualnie rozważam dodanie do tego układu "budżetowej" pompy ciepła monoblok, żeby to ona w okresach przejściowych z temperaturą powyżej 0 przejmowała funkcję grzania CO. Dwie kwestie, które mnie nurtują to połączenie hydrauliczne i późniejsze sterowanie pracą grupy pompowej. Odnośnie pierwszej kwestii - moja kotłownia po wstawieniu zasobnika już jest dość ciasna więc chciałbym uniknąć na ile to możliwe stosowania mniejszych czy większych buforów. Z uwagi na to, że oba źródła ciepła mają działać naprzemiennie i nigdy razem w tym samym czasie pomyślałem o wpięciu się bezpośrednio do instalacji i zastosowaniu zaworów zwrotnych na zasilaniu. Na czas mrozów myślałem o zastosowaniu bypassu, którym woda z powrotu byłaby "przepychana" przez pompę ciepła żeby uniknąć jej zamarznięcia. Pytanie czy takie połączenie obu obiegów byłoby ok i czy ewentualnie taki bypass gdzie woda musiałaby się przepchnąć przez niepracującą pompę obiegową w PC nie będzie generować za dużego oporu i powodować jakichś spadków na przepływie. Co do sterowania bardzo by mi zależało żeby automatyka Vaillanta w dalszym ciągu pełniła funkcję nadrzędną i sterowała pracą pomp obiegowych i siłownika mieszacza na podłogówkę. Myślę o pompie ciepła Haier do której można dokupić moduł pozwalający na pełne sterowanie z poziomu home assistanta. Załączanie i sterowanie parametrami PC odbywało by się właśnie z poziomu HA. Czy po zastosowaniu stycznika na styk RT-24 w kotle będzie opcja wyłączenia ogrzewania CO w kotle, ale tak żeby pozostałe nazwijmy to elementy wykonawcze czyli pompy obiegowe i siłownik mieszacza pracowały wg krzywych grzewczych z VRC720? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/298813-hybryda-vaillant-ecotec-pompa-ciep%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawpel 29.01.2026 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia Po sprawdzeniu co się stanie po usunięciu zworki ze styku RT-24, kocioł przestaje grzać a automatyka dalej pracuje i steruje pompami obiegowymi i siłownikiem zaworu mieszającego także jedna kwestia rozwiązana. Co sądzicie o proponowanym podłączeniu PC bezpośrednio do instalacji i ewentualnego bypassu na czas mrozów kiedy pompa nie będzie pracować? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/298813-hybryda-vaillant-ecotec-pompa-ciep%C5%82a/#findComment-9173213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts