Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

buduj dom z PSB

Gość

Recommended Posts

Anonimowy: mozesz powiedziec dlaczego sądzisz ze nie warto wchodzić w program Buduj z PSB?

Peter: jakie korzyści odnosłeś dzięki temu programowi?

pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: maksiu dnia 2002-09-28 07:32 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: maksiu dnia 2002-09-28 07:33 ]

Witajcie

Ja chciałem wejść w program Buduj z PSB więc udałem się do najbliższego składu PSB. Moje pierwsze pytanie - jaki mi dadzą upust na Winerberga? w tym czasie sam Wienerberg ogłosił w prasie że daje upust 15 % - i zgadnijcie co mi zaproponowali? 5-7 % - jakieś oszołomy. Gdzie indziej dostałem 25% upustu. No ale na tym, nie skończyłem. Poszedłem nasępny raz jak chciałem kupować dachówkę. Jeszcze budowy nie rozpoczołem więc mogłem wejść do programu od podstaw. Pytałem wtedy o wienerbergera i o dach. No i znowu to samo - proponowali mi 7% - oszołomy do kwadratu. Więcej razy nie próbowałem. Zresztą każda moja wizyta w tym składzie kończyła się tylko moim całkowitym zdziwieniem że takie oszołomy mogą jeszcze istnieć. W ciągu całej budowy - praktycznie dom jest już gotowy w 80% (licząć z wykończeniami) kupiłem w tym składzie tylko kolanka do kanalizacji z PVC - w hurtowni gdzie kupiłem właściwie wszystko w danej chwili nie mieli akura 45 stopni oraz listwy do foli fundaentowej.

Skład ten mieści się w T.Górach w starej mleczarni - zainteresowani wiedzą co omijać. Odradzam z całą odpowiedzialnością.

Mirzaw

Kurcze, tak straszycie... facet z którym rozmawiałem był bardzo miły, zresztą jak powiedział to przystąpienie do programu BzPSB nie obliguje do kupowania wyłącznie w punktach psb, narazie jeszcze nic nie kupowałem, a jedynie się rozglądałem, zobaczymy jak będzie dalej...

pozdrawiam

Gość Peter

Ja właśnie korzystam z usług tak krytykowanego przez Mirzawa składu w T.G. i muszę się z tą opinią nie zgodzić. Nie są idealni to fakt. Nie raz rozszarpałbym ich za nieterminową dostawę czegoś na budowę, ale i tu odpowiedź na pytanie Maksia:

- mam indywidualne upusty 5-15% cen fabrycznych (a nie składu),

- materiały zamawiam telefonicznie, są dostarczane na budowę a płacę raz na koniec miesiąca,

- jak potrzeba mi akurat tylko 4 worki cementu lub dwie długie rurki to też przywiozą a nie mają do mnie za blisko.

A targować się z nimi jak z każdym trzeba ostro. Przed zakupem jakieś większej partii lub rodzaju towaru i tak obchodzę okoliczne hurtownie ( a w naszym miasteczku liczą się max 4-5) sprawdzam ile są mi w stanie dać rabatu a później idę do swojej i właściwie z pozycji siły wymuszam najniższą cenę (celem dalszej miłej i owocnej współpracy).

Peter

Ja też zaopatruję się w Tarnowskich Górach i niestety podzielam zdanie MirZaw-a co do "starej mleczarni" ale tez nie do końca przekonuje mnie skład na Obwodnicy :smile:

Ja zaopatruję się w Starych Tarnowicach i na Strzybnicy w zalezności od udzielonego rabatu i cały czas mam upusty 15-20% od cen fabrycznych.

MirZaw - jak tam tynki wewnetrzne?

Witaj Tomku

Tynki już są na swoim miejscu i wreszcie jestem z nich zadowolony - choć jeszcze mam czas na to by co nieco Gacek poprawił.

Pozdrawiam

Widzę że nasza Grópa - wręcz miejscowość są tu dość silnie reprezentwane.

Co do "starej mleczerni" - swoją drogą dosyć ładne określenie - to zdania nie zmienie. Np. w ostanim czasei byłem się spytać o oczyszczalnie ścieków Pipe-Life - kosztowała tam 3700 a o upustach nawet nie chciali mówić. Owszem może i mona się targować - arle jak słyszę że musze iść szukać Kierownika itp. w wiem skąd innąd że za bardszo z nim nie umię się potargować to mam już dość. Ta sama oczyszczalnia na stroszku w składzie fabrycznym Pipe-Life jest za coś koło 3500 i przy zapłacie gotówką można liczyć na "dzień dobry" na 6% upustu. Czyżby taki potentat jak PSB nie umiał wytargować się na jakieś ciekawsze upusty czy jest po prostu tak pazerny.

Co do obwodnicy - w ostatnim czasie żeczywiście mało tam kupuje - jednak pewnw elementy jak np. C.O. zamawiałem w Gliwicach i tam naprawdę mam wysokie upusty. Polecam Pana Rysia - powołajcie się na mnie i myślę że się przekonacie że warto spróbować.

Mirzaw

Cześć Mirek.

Ja ze "starą mleczarnią" miałem dwa podejścia:

1. bloczki z Żelisławic - liczyli, liczyli i przy zakupie na kwotę ok. 22000 PLN oferowali 10% upustu. Na Czarnej Hucie oferowali 3-5% a ja kupiłem z 16% upustem na Strzybnicy.

2. dachówki - mam dość skomplikowany dach i powiedziałem, że interesują mnie sensowne dachówki w cenie zblizonej do Brass-a. Zaoferowali mi (po 2 tygodniach) dwa rodzaje dachówek ceramicznych, których cena była (po upustach) 2x wyższa niż wspomniana i jedne betonowe (IBF?) za cenę 1.5x wyższą niz Brass.

Dałem sobie z nimi spokój.

Kiedy się wprowadzasz?