Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Do Tradycjonalisty:

Nie rozumiem dlaczego głównie mam się skupić na drogich centralach, czy tańsza centrala zaopatrzona w odpowiednie filtry nie jest lepsza od wentylacji grawitacyjnej, gdzie pyłki i kurz hulają aż miło?

Niestety może mnie nie będzie stać na drogą centralę, ale wszystkie twoje pozostałe uwagi i rady uwazam za cenne. :p

Nie masz się skupiać na drogich centralach tylko na dobrych centralach. Byle jaka centrala bedzie miała marne i głośne wentylatory. Wkłady filtracyjne będą być może dobre ale ich mocowanie będzie po jakimś czasie nieszczelne i niewygodny będzie sposób ich wymiany. Po jakimś czasie zacznie to latać i dygotać i będą przedmuchy. Należy zwracać na te szczegóły uwagę. Filtry elektrostatyczne z czasem i ze wzrostem zabrudzenia tracą swoją skuteczność. Natomiast dobre filtry z wkładami wymiennymi nie. Zapychają się i tyle natomiast nie tracą na skuteczności. Druga sprawa to jak pisał już leon_z_katowic ozon. Jest to wyjątkowo silnie agresywna substancja i długotrwała ekspozycja nawet na minimalne dawki na pewno nie będzie obojętna a szczególnie w przypadku dzieci.

Aleksik najlepiej jeśli masz dużo kasy i stać cię na wentylację mechaniczną zleć projekt dobremu projektantowi niezależnemu od dostawców urządzeń.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za porady mudowlano - medyczne i jak pozwolicie to kilka pytań z obu grup tematycznych:

1. Rafgam - jaki to dodatek przeciw pękaniu gipsu?

Sorry, ale nie wiem - ogrzewanie montowała mi firma ponad rok temu i nie pamiętam dokładnie nazwy tych "farfocli". Myślę, że i tak trzeba montaż powierzyć firmie, która już ma pewne doświadczenie. Jesłi chcesz namiary z Górnego Śląska to napisz na priv.

używamy filtra elektrostatycznego Carrier już prawie 2 lata, trzeba przyznać że czystość i jakość powietrza jest znakomita. Dodatkowo filtr jonizuje powietrze co powoduje że oddycha się prawie jak w górach :wink: no i nic się nie elektryzuje.

Ile kosztował Twój filtr?

rafgam

Mam dzieciaki z alergią. Najwieksze moje obawy dotyczą okresu bezpośrednio po przeprowadzce - wilgoci, nowych mebli, tych wszystkich tajemniczych substancji uwalniających się z każdej rzeczy.

Planujemy zamontowanie rekuperatora z filtrem, jak najbardziej naturalne materiały, brak dywanów i wykładzin. A i tak pewnie alergen się na nas znajdzie ;-)

KrzysiekS - ziół jeszcze nie próbowałam. Czy zakonnicy leczą też małe dzieci?

BabaB

Mam pytanie natury praktycznej ogrzewania podłogowego.

We wszystkich pomieszczeniach "niesypialnych" nie ma problemu z podłogówką, jak rozwiązać problem w sypialniach, skoro odradza się montowania podłogówki blisko głowy. Jakie są "normy odległościowe od mebli i łóżek rozmieszczenia podłogówki

Norm , o ile wiem , nie ma. Zdrowy rozsądek podpowiada, że powinno to być nie mniej niż 30 cm (z wykresu rozkładu temperatury w pomieszczeniu), oczywiście, jeśli chodzi o łóżko. Nasz syn bedzie miał spanie na pięterku, na wysokości ok. 1,6 m, a na dole biurko itp. , nasze łóżko ma 40 cm i też jest dobrze, wystarczy w sypialni obniżyć temperaturę do 19* (podłoga ok. 26-30*C) i jest luxus...

Dwie szafy stoją bezpośrednio na podłodze i... zawierają ciepłe ciuchy :D co nie jest bez wpływu na samopoczucie o piątej rano, gdy wstaję do roboty :-?

Powiem szczerze. Całe życie marzłem w nogi, miałem zatkany nos i łykałem leki przeciwalergiczne (co powodowało, że spadało mi niskie już cisnienie, i znowu marzłem w nogi...), każdy przeciąg powodował nawrót kataru siennego. Od wiosny do... wiosny. Teraz mam spokój. Ogrzewanie podłogowe to genialny wynalazek (prehistoryczny).

No i mieszkałem już w wielu miejscach, z ogrzewaniem piecami, nadmuchem (najgorsze rozwiązanie), kaloryferami, elektrycznymi piecami... Wszystko do bani. Wierz mi.

Co do odczulania, to niektórym to pomaga. Badania na alergeny warto zrobić .

Nie wiem, czy zakonnicy leczą tez małe dzieci, ale ja podałem mojej córce, mającej dopiero kilka miesiecy, moj zestaw zioł i alergia minęła. Wyleczyła sie po 3 moze 4 tygodniach i od tamtej pory nie reaguje alergicznie na zadne substancje. Nie interesują mnie wiec zadne filtry, centrale itp., oraz jakies odżywki typu Nutramigen.

Wiele osob podchodzi do ziół sceptycznie, a szkoda, bo one wielu ludziom pomogły, również moim znajomym, ktorzy po zioła siegali za moją namową, jednak dopiero wtedy, gdy ich stan był juz ciężki.

Ale czemu nikt nie proponuje pójścia do lekarza alergologa i przebadanie się? :o

Wiem, że alergologia to nowa dziedzina nauki medycznej, ale przecież ma już jakieś efekty... Nie odrzegnuję się od ziół, ale sądzę, że należy rozpocząć od medycyny konwencjonalnej, a dopiero potem przejść na niekonwencjonalną...

Ale czemu nikt nie proponuje pójścia do lekarza alergologa i przebadanie się? :o

Wiem, że alergologia to nowa dziedzina nauki medycznej, ale przecież ma już jakieś efekty... Nie odrzegnuję się od ziół, ale sądzę, że należy rozpocząć od medycyny konwencjonalnej, a dopiero potem przejść na niekonwencjonalną...

Wiesz, tu chyba piszą sami przebadani, i to pewnie przez najlepszych fachowców. Co do jednego masz rację - alergologia jako nauka raczkuje

BabaB

Wiesz, tu chyba piszą sami przebadani, i to pewnie przez najlepszych fachowców. Co do jednego masz rację - alergologia jako nauka raczkuje

BabaB

Chyba sami nie tyle przebadani, co zniechęceni do medycyny konwencjonalnej. Ja od kilku-kilku nastu lat leczę się (zaczynałęm W CZD w Międzylesiu), a ale powolutku, po szczepionkach widzę poprawę. A może powinienem zdecydować się na zioła :-?

BabaB

Chyba sami nie tyle przebadani, co zniechęceni do medycyny konwencjonalnej. Ja od kilku-kilku nastu lat leczę się (zaczynałęm W CZD w Międzylesiu), a ale powolutku, po szczepionkach widzę poprawę. A może powinienem zdecydować się na zioła :-?

Choroba wie ... ja na razie mam wrażenie, że na razie leczenie jest głównie objawowe, tak naprawdę metodą prób i błędów. I do tego z alergii zrobiło sie modne hasło - praktycznie każda nietypowa dysfunkcja organizmu jest diagnozowana jako alergia...

Także zioła, jeśli pomagają, są równie godne uwagi, jak metody "naukowe". A ponieważ problem alergii jest stosunkowo nowy i coraz bardziej rozpowszechniony, zajmuje sie nim także wielu hochsztaplerów i osób naprędce przyuczonych, które chcą po prostu na tym zarobić. Ja osobiscie mam w głowie spory mętlik, nie odrzucam żadnej rozsądnej metody

BabaB

Zgadzam sie z Tobą. Ja wlasnie doswiadczyłem takiego leczenia metodą prob i błedow. Tylko moj stan sie stale pogarszał, a alergolodzy umawiali mnie na kolejne wizyty i czasem przekazywali dalej swoim kolegom po fachu. To wszystko było leczenie objawowe, czasem eksperymentalna proba jakiegos leku.

Gdy juz było ze mną kiepsko, gotow byłem skorzystac z kazdej metody leczenia, byleby sie wyleczyc i pozbyc problemu - nieprzyjemnej i bolesnej "dysfunkcji" organizmu.

Dlatego na początku sceptycznie, ale jednak parzyłem i piłem smierdzące zioła oraz zmienilem całkowicie sposob odzywiania, na w pełni racjonalny. Pomoglo mi, wiec innym tez wskazuję tą mozliwosc, nie zaszkodzi sprobowac.

Jak pisalem, koszt kuracji ziołowej jest znikomy, a poprawa moze byc zauwazalna. A moze alergia całkowicie ustąpi, czego wszystkim życzę.

Nie wiem, czy zakonnicy leczą tez małe dzieci, ale ja podałem mojej córce, mającej dopiero kilka miesiecy, moj zestaw zioł i alergia minęła. Wyleczyła sie po 3 moze 4 tygodniach i od tamtej pory nie reaguje alergicznie na zadne substancje. Nie interesują mnie wiec zadne filtry, centrale itp., oraz jakies odżywki typu Nutramigen.

Wiele osob podchodzi do ziół sceptycznie, a szkoda, bo one wielu ludziom pomogły, również moim znajomym, ktorzy po zioła siegali za moją namową, jednak dopiero wtedy, gdy ich stan był juz ciężki.

Krzysiu a podziel się tą wiedzą - co to są za zioła? Alergia była pokarmowa czy typu pyłki traw? Może być na priv DZIĘKI

To była alergia pokarmowa, objawiająca sie nieprzyjemnymi zmianami na skorze, z coraz wiekszym nasileniem. Zaczynały mi szkodzic kolejne, produkty zywnosciowe, bez zadnego związku z ich rodzajem, w sposob dla mnie niezrozumiały. Na skorze tworzyły sie bolące rany, ktore chetnie leczono sterydami, niektorzy specjalisci probowali antybiotykami. Badania w klinice we Wrocławiu nic nie wykazały.

Stosunkowo czesto meczył mnie poranny kaszel.

Do O. Jana Grande skierowała mnie pielegniarka wykonująca szczepienia przeciw grypie, twierdząc, że zioła wyleczyły jej znajomych, a ja nawet wg niej wyglądałem kiepsko.

Z wizytą u O. Jana Grande byłem tylko 1 raz. Dostałem zestaw zioł generalnie na poprawe trawienia oraz zmiane diety na urozmaiconą.

To były zioła, ktorych numery podam z zestawow zioł Bonifratow:

1, 13, 14, 22, 33 oraz nagietek.

Po 3 tygodniach była dostrzegalna poprawa, całkowicie wyłeczyłem sie po ok. 6 tygodniach.

U kontroli nawet nie byłem, gdy wyzdrowiałem, nie myslalem juz o tym.

Ostatnio ten sam zestaw kupilem mojej siostrze, ktora zaczeła cierpiec na silną alergie oddechową - paskudne uczulenie na kurz objawiające sie rowniez wysypką na twarzy. Dodalem jej jeszcze zestaw nr 31 - przeciw alergicznemu niezytowi siennemu. Ona wczesniej nie chciała pic ziół, gdyz ich zapach jej nie odpowiadał. Dopiero, gdy stan sie pogorszył znacznie oraz chce ładnie wyglądac, siegnęła po zioła.

O wynikach jej kuracji po ostatnich dwoch tygodniach poinformuje w najblizszym czasie.

Tak, panele nadają się na ogrzewanie podłogowe, pod warunkiem, że mają takie przeznaczenie. Aktualnie produkowane to chyba wszystkie, łącznie z tymi najtańszymi. Wybór jest naprawdę duży. Przy ogrzewaniu podłogowym nie daje się pod spód paneli pianki, a tylko folię paroszczelną. Panele można położyć bezklejowe, dzięki czemu za kilka lat będzie można je zmienić na nowsze, lepsze, ładniejsze, na coś innego...

Generalnie, to mają same zalety. Łatwo i szybko się sprząta (wilgotny mop), wyglądają tak jak się chce, nie wymagają konserwacji, nie są toksyczne... więcej nie przychodzi mi do głowy :oops: .

:wink: