Tomek-K 18.11.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Nie jeste zalogowany - nie możesz teraz odczytać załšcznika. Spróbuj ponownie. Jak z tym walczć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuta 02.12.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 witam habasia, przeczytalam twoja wiadomosc z poczatku pazdziernika.od tamtego czasu nie moge cie znalezc na forum. mam nadzieje, ze dalej ostro budujecie. my planujemy sie zabrac za budowe M07 na wiosne przyszlego roku. bylibysmy wdzieczni za fotki stanu surowego.ile sie da!!! niestety nie mozna otworzyc zdjec na forum. poza tym wszelkie rady, uwagi, przestrogi i komentarze na temat tego projektu bylyby dla nas bardzo cenne. bardzo prosze o kontakt pozdrawiam i zycze powodzenia nuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuta 12.12.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 To znowu nuta, mail do Bendzamina Witam Bendzamin, Zaczynamy dopiero na wiosne. W styczniu wybieram sie do architekta, z ktorym dogramy szczegoly co do wygladu domu. Jest duzo zmian, niektore bardzo znaczace, mamy nadzieje, ze da sie przeprojektowac dom, zeby spelnial nasze wymagania. zrobi sie z tego pewno projekt indywidualny, ale z tysiaca projektow ktore obejzelismy, ten pasuje nam najbardziej. Przede wszystkim zdecydowalismy sie zrezygnowac z wolego oka, wzgledy finansowe osziwisze . pojdziemy najprawdopodobniej w polaciowe. mysle, ze dom i tak bedzie sie ladnie prezentowal. poza tym kiedy rozmawialismy wstepnie z architektem, zasugerowal kalenice. zaznaczyl, ze domy z muratora projektowane sa pod warunki pogodowe warszawskie, ktore troche roznia sie od tych w poludniowej Polski (jestesmy z Czechowic, kolo Bielska). pomyslelismy, ze moze dom nawet lepiej bedzie wygladal z odrobina kalenicy, wiec zgadzamy sie na zmiane. teraz najwazniejsze. na poczatku nie zauwazylismy filarow na poddaszu. upps, nie ma o nich mowy. Architekt powiedzial, ze nie powinno byc problemu z ich likwidacja, szczegolnie jesli rezygnujemy z wolego oka i decydujemy sie na kalenice. co do zmian w srodku, poniewaz dzialka jest pokazna, zdecydujemy sie na garaz dwustanowiskowy w pzyszlosci, a garaz z projektu przeznaczymy na 2 gabinety (oboje potrzebujemy do pracy w domu). jedna z sypialni na gorze bedzie lazienka. z pomieszczenia, ktore mialo byc lazienka w ogole zrezygnujemy i bedzie wiecej miejsca w 'przedpokoju'. powierzchnie na pewno wykorzystamy. duzo innych drobiazgow, ale nie wiem czy cie to interesuje. Napisz jesli tak, opisze inne zmiany. jesli wszystko dobrze pojdzie i projekt rzeczywiscie nadaje sie na zmiany, w przyszlym roku bedziemy chcieli postawic dom w stanie surowym, pewno otwartym...ach te zlotowki.. Tu na marginesie pragne zaznaczyc, ze regularnie gramy w lotto, wiec kto wie. nie bojmy sie marzyc Benzamin, wielgachna prosba. jesli mozesz poslac jakies fotki waszego wdziecznego, bede rownie WDZIECZNA. Gdybysmy mogli zobaczyc budowe na wlasne oczy, byloby jeszcze lepiej. kilometry nie graja roli, nie ma jak zobaczyc konstrukcje w rzeczywistosci. bardzo prosimy o kontakt. No i przede wszystkim sorki, ze my nie mozemy ci pomoc. Jak widzisz, planujemy ostro, ale realizacja przed nami . Tak czy inaczej, wielkie dzieki za odzew. Gdyby udalo nam sie zlapac kontakt z Habasia, ktora pono wybudowala juz stan surowy, pewno skorzystal bys bardziej z tej znajomosci. z mojej strony niestety tylko prosby pozdrawiam i zycze powodzenia nuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuta 12.12.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 sorki Bendzamin, w stanie zerowym to nie to samo co surowym mea culpa, widze, ze z czytaniem mam problemy. no to jedziemy prawie na jednym wozku. wszystko w rekach Habasi apelujmy apelujmy moze odpowie i razem sie na budowe wybierzemy Habasia, pliiiiiz, fotki obiecalas, uszczesliw nas, prosze sorki Bendzamin za zamieszanie.chociaz zdjeciami dzialeczki i fundamentow tez osziwisze nie pogardze nuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 17.01.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Szukam kogoś kto ma chociaż stan surowy (nie wymagam więcej ) Wdzięcznego M07a. Jestem z Warszawy, ale żeby go zobaczyć jestem gotowy pojechać gdziekolwiek w Polskę. Poprzednio byłem prawie zdecydowany na Niewielki M05a, ale na szczęście go najpierw obejrzałem i mały salon z jadalnią go zdyskwalifikował. Pzdr Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczka 18.01.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Hej, Również pszukuję realizacji Wdzięcznego M07aPrzyłączam się do prośby: Proszę o kontakt jeśli ktoś go już gdzieś postawił lub stawia!!Jestem również z Warszawy.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spot 19.01.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 W roku ubiegłym, kilka dni po premierze kupiliśmy projekt M07a. W salonie Muratora dowiedziałem sie, że ktoś juz ten projekt kupił. Gdzie - nie mam pojęcia. Startujemy z budową w połowie czerwca - zatem na razie w niczym Wam nie pomogę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 26.01.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam! równiez zaczynamy na wiosne budowe wdziecznego na chwile obecna jest to tylko stan zerowy domku. Prosze o kontakt osoby które wybudowały wdziecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U.Okarma 29.01.2007 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Mam wrażenie że wszyscy zaczynają z "wdzięcznym" na wiosnę i nie ma co liczyc na "uczenie się na błędach", szkoda... Proszę o info o wszelkich SUKCESACH i błędach.... kolejna miłośniczka projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpie3 29.01.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Hej, My również mamay zamiar zacząć budowę w przyszłym roku. Bardzo podoba nam się projekt, jedynym minusem są te słupy na górze Mamy się dzisiaj spotkać z architeketem i może nam się uda je jakoś wyeliminować. Czy ktoś z Was robił takie zmiany? Czekam na Wasze ewentualne propozycje i sugestie pozdrawiam Monika ...nastepna miłośniczka projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SkorpionMSK 29.01.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witajcie, Czekamy na adaptację projektu Wdzięcznego M07a. Powinna być gotowa w połowie lutego. Budowa gdzieś od kwietnia. Będziemy budować z wolim okiem, choć wiele osób nas straszy, że nie da się go dobrze wybudować. Chętnie nawiążę kontakt z osobami, które także porwały się na tę przygodę. Będziemy budować pod Kampinosem, Warszawa. Pozdrawiam,Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpie3 31.01.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 co to znaczy, ze nie da się go dobrze wybudować? co przez to należy rozumieć? Czy ktoś z Was powiększał kąt nachylenia dachu, my musimy podwyższyć do 35'. boimy się, ze dom może troszkę stracić na wyglądzie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpie3 01.02.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 To jeszcze raz ja Teraz dopiero załapałam, ze Marioli chodziło z tym "nie da się go dobrze wybudować" o wole oko a nie o cały dom:) Przestraszylismy się, że chodzi o cały dom:( My rezygnujemy z wolego oka ... pozdrawiamy Monika i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 01.02.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Hm, to może będziemy sąsiadami:) zamierzamy budować Wdzięczny M07 w Dziekanowie Polskim:) Witajcie, Czekamy na adaptację projektu Wdzięcznego M07a. Powinna być gotowa w połowie lutego. Budowa gdzieś od kwietnia. Będziemy budować z wolim okiem, choć wiele osób nas straszy, że nie da się go dobrze wybudować. Chętnie nawiążę kontakt z osobami, które także porwały się na tę przygodę. Będziemy budować pod Kampinosem, Warszawa. Pozdrawiam, Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpie3 07.02.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Hej, To nasze forum strasznie mało aktywne Wiekszość z nas jeszcze nie zaczęła budować, tylko jest na etapie projektowania. Może opiszecie jakie zmiany wprowadziliście w swoich Wdzięcznych? Mogą być pomocne i przydatne dla innych pozdrawiamy Monika i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trudek 14.02.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam Serdecznie, nazywam się Tomek Rudecki, musi coś w tym być, ja i moja żona, też Mariola, zdecydowaliśmy się na bydowę tego samego domu. Jesteśmy obecnie na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę. W projekcie naszym zrezygnowaliśmy bawolich okien, chcieliśmy max. uprościć konstrukcję dachu a przez to i obniżyć cenę. Chociaż z "bawolimi oknami" prezentuje się bardzo ładnie. Również na górze chcemy połączyć trzy frontowe pokoje w dwa, schody ze spocznikiem, a reszta chyba bez zmian. Mam nadzieję, że uda nam się załatwić wszystkie formalności (w tym i kredyt) i ruszymy z budową ok. maja/czerwca. Mariolu, jeżeli mogę zapytać czy może korzystacie z kredytu, a jeżeli tak to czy ewentualnie przygotowyawaliście może jakiś kosztorys.Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi i sugestje. Dziękuję i Pozdrawiam serdecznieTomek Rudecki[email protected] P.SPracujemy na Bielanach,a budować zamierzamy w Łazach pod Wa-wą (gm. Lesznowola) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekN 20.02.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Dzien dobry My z zona takze zamierzamy zbudowac dom wg. projektu wdzieczny. Wiele spraw nas jednak nurtuje i chcielibysmy zobaczyc ten dom w roznych stanach budowy. Z tego co tutaj wyczytalem poruszacie dokladnie te same problemy, o ktorych my myslimy. Jest to nasz pierwszy dom i jestesmy pelni obaw, czy nasza wyobraznia wystarczy do podjecia tak waznej decyzji (slupy na pietrze, mala lazienka, jak duze sa faktycznie pokoje na poddaszu, czy salon jest ustawny). Bylbym wdzieczny za informacje od kogos, lub mozliwosc obejrzenia domu w trakcie budowy. Mieszkamy w Warszawie, ale jestesmy w stanie dojechac. Dziekuje i pozdrawiam Czarek PS: Wole oko chyba zostawimy, pieknie sie prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 26.02.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam, po miesięcznej przerwie od ostatniego mojego forumowego odzewu. Wtedy to suzkałem (bezskutecznie)kogoś, kto już ma ten domek. Pod koniec stycznia podjąłem męska decyzję i kupiłem projekt (zanim to zrobiłem przestuiowałem chyba z 2000 różnych projektów). Pierwsze papierki zóżone w gm. ale im tam nieśpieszno. Aby nasze forum sie rozrastało o przydatne informacje zamieszczam parę kosztorysów. Zanim kupiłem projekt zrobiłem parę wtępnych wycen i rozeznanie w rynku ile kosztowałyby okna do tego domku (bez połaciowych/dachowych), bo krążyły pogłoski, ze takie jedno wole oko kosztuje ok 10 000zł. W większości przypadków nie prawda. Więc: 1.okna PCV 5 komorowe, z szybami U=1,0; z montażem, kolor obustronny złoty dąb od ok 15 000zł brutto w f.Jezierski(nie policzyli mi wszystkich szprosów),23 000zł Bertrand (4 komorowe), 29 000zł br (Excellent), Okno Plus: ok17 500br, do 32 000zł br w "BM Śladewska" z Żyrardowa 2.okna jw tylko, ze z U=0,7 ok 24 000zł brutto także w Jezierskim (ale także nie policzyli wszystkich szprosów) 3.okna PCV, 5 kom, U=1,0 ANTYWŁAMANIOWE z szybami P4, od 26 500zł brutto z montażem (Okno PLus), 34 600zł br Bertrand 3.okna drewnianie, Sosna lita, U=1.0-1.1,, no i tu zaczynają sie schodki w górę: od 27 500zł br z f.Gebauer, 29 000zł z f.DUDEK, 33 000zł w Bertrand (antywłamaniowe- 45 000zł), 37 000zł br w f.MAXBUD (z drewna meranti 39 000zł), 40 000zł br w Excellent, do 45 600zł br w SYLWAN Zaznaczam, że to były oferty w większości ważne do końca lutego, więc jak ktoś chce jeszcze sie załapać, to ma czas do środy , potem podwżka nawet o 20%. Teraz ściany, Zamierzam budować ściany jednowarstwowe, zapewne z Porothermu 44 P+W, u=0,31 (Jeśli ktos ma policzony kosztorys dwuwarstwowej to proszę o info) Przedstawiciel Wienebregera policzył mi co następuje: nosne 44 P+W ok 2300szt po 6,1zł/szt czyli 14 260 zł (ale od marca juz jest podwyżka do 6,5zł/szt netto) oddzielenie kotowni i garażu od domu 25 P+W (do tego będzie 10cm styropianu) ok 300szt po6zł = 1800zł działowe i ścianki na poddaszu po d skosami ze standarwoymi 120cm wysokości 1400szt po 5,5zł 7 700zł bloczki fundamentowe wg projektu 1800szt po 2,7zł= 4860 150 worków zaprawy cieplnej x 25zł=3750 CAŁOŚĆ BRUTTO OK: 39 650zl (ale to przed podwyżką) DACH: Teoretycznie chcę połozyć wióry osikowe, ale jak na razie zrobiłem także wycene karpiówki, kolor antracyt (droższa niż czerwona). Całkowity koszt wraz okanmi dachowymi, rynnami, ławami kominiarskimi, zszywkami, wkrętami itd itp 42 700zł brutto, ale dostałem ofertę z rabatem więc w efekcie wyszło 34 700zł brutto + tarcica ok 3 200zł Robocizna budowlańców -czekam na wycenę. Zaznaczyli jednak, że grube drewno idzie na dach i bedzie z nim dużo roboty. Co do moich zmian to mam parę, m.in. w garderobie na dole zrobic WC, na górze z pokoju nr 14 zrobić dużą łazienkę (konieczne będzie przeusnięcie komina w kotłowni), 3 pokoje od frontu połączyć w dwa, nie robić 3ej łazienki. Rozmawiałem z "góralem" powiedział, ze w projekcie więźby przydałaby się opaska z belek dookoła dachu (zapomniałem fachowej nazwy) co może pozwoliłoby na likwidacje słupów w pokojach, a jeśli nie to przynajmniej takie ich przesuniecie aby umieścić je np w ścianach. Jak na razie projektu jeszcze nie zaadaptowałem, więc to tylko plany. Jesli ktoś jeszcze może sie podzielic swoimi spostrzezeniami co do kosztów proszę (prosimy ) o informacje. Ja należę do tych,którzy za żadne skarby nie zrezgnywaliby z wolich oczek Pzdr, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 27.02.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 zapraszam do obejrzenia w galerii kilku fotek z budowy stanu zero wdziecznego m07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 01.03.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jesteśmy nowi na tym forum i na wstępie dziękujemy bendzieminowi za fotki z budowy.Podobają nam się w większości projekty autorstwa Małgorzaty Cybulskiej-Marks, ale zdecydowaliśmy się na Wdzięcznego między innymi ze względu na metraż dwóch pokoi na poddaszu, które mają spełniać rolę nie tylko sypialni co pokoi młodzieżowych (dzieci w wieku 14l. i 10l.). Jeśli chodzi o te słupy na poddaszu, to nie są one takie tragiczne. Większość z nich jest ukryta za drzwiami bądź we wnęce, a te po środku mogą spełniać rolę ozdobnika. W 3D można obejrzeć wnętrze i choć trochę wyobrazić sobie przyszłość w tym domku, choć nie do końca. W 3D np. salon wydaje sie bardzo mały jak na swoje prawie 30 m2. Ale pocieszamy się tym, że obejrzeliśmy nowy domek znajomych i w salonie, który ma 30 m2, jest naprawdę sporo miejsca. Najbardziej ubolewamy nad wielkością łazienek i tę na dole chcemy powiększyć (jak się da) kosztem części pom. gospodarczego, choć jest nam żal, ale wolimy większą łazienkę. Ta na górze zostanie bez zmian (dzieciom powinna wystarczyć). Z gabinetu chcemy zrobić sypialnię, dlatego będziemy likwidować okno (zostawimy tylko tarasowe). W salonie też zrezygnujemy z okna, ponieważ zabiera nam przestrzeń, a zostawimy dwa duże tarasowe. Nad oknem w kuchni też się zastanawiamy, czy nie jest za duże, ale z drugiej strony nie wiemy czy jak je zmniejszymy to nie straci na wyglądzie. Ciekawi nas też jak duże a raczej głębokie są wnęki na szafy w korytarzu. Za to ogromnie cieszymy się z tak sporego przedsionka, w którym będzie można swobodnie pochować kurtki i płaszcze do szaf, a i z butami będzie upragniony ład. Widzimy też, że "wole oczko" spędza co niektórym sen z powiek. My nie chcemy z niego rezygnować. Dom i tak jest bardzo prosty w konstrukcji, a bez tego okna stanie się zwykłym "klocuszkiem". I to tyle o zmianach. Po lekturze wielu wypowiedz doszliśmy do wniosku, że każdy z nas ma inną wizję zmian, ale przecież wszystko wg. potrzeb i gustów. Nie będziemy orginalni jeśli napiszemy, że zaczynamy budowę od maja bądź czerwca. Na razie jesteśmy na etapie poszukiwań ekipy budowlanej(z dwoma już rozmawiamy). I w tym miejscu prośba do wszystkich, czy macie jakąś ekipę do polecenia. Chcemy by jedna ekipa pobudowała dom w stanie surowym zamkniętym, a co do reszty prac mamy już kilka propozycji. Budowa będzie miała miejsce w Milanówku k/Warszawy. Jesteśmy skłonni jechać nawet na drugi koniec Polski by zobaczyć nasz wymarzony, tylko niech ktoś sie zlituje i da namiary. Pozdrawiamy wszystkich i czekamy na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts