kubi41 01.03.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 zapraszam do obejrzenia w galerii kilku fotek z budowy stanu zero wdziecznego m07 Witam, Przepraszam, a gdzie te fotki, Czy w tekscie był link do jakiejś striny, bo mój komputer go nie widzi? Pzdr Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 01.03.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witaj Kubi!Odczytaliśmy Twoją wiadomość, gdzieś ją zapisaliśmy, ale ponieważ jesteśmy nowi na forum , nie wiemy gdzie ten tekst się podział. Może Ty wiesz gdzie go znaleść. Na obecnym etapie nie podamy Ci żadnych cen, ponieważ nie mamy jeszcze gotowych wycen. Czekaj cierpliwie, a napewno się odezwiemy.Jeśli chodzi o te fotki Bandziamina to musisz skoczyć do galeri zdjęć forumowiczów. Już oglądaliśmy(na razie to sam początek).A tak poza tym fajnie, że mieszkamy "rzut beretem" od siebie. Może to się kiedyś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 14.03.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam po długiej przerwie....ale widzę, że to forum generalnie nie jest zbyt mocno oblegane...W nawiązaniu do moich poprzednich postów podaję kwote jaką mam zapłacić budowlańcom za M07a...stan surowy otwarty (wszystkie mury, ścianki działowe, schody, fudamenty z ociepleniem) i dach (więźba dachowa z wolimi oczkami, deskowanie i papowanie) 45-46000zł netto...nie mało, ale ostatnio widze na różnych forach, że 40-42 krzyczą za domy ok 130-140m2 z prostymi dachami...Na dach będę kłądł wióry osikowe- znalazłem firmę za 60zł/m2 (materiał z robocizną)PZdrKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekN 16.03.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 A czy moglbys napisac, kiedy zaczynasz sie budowac i skad wziales ekipe. Jezeli zaczynasz teraz, to moze podzielisz sie namiarami. My mamy plan aby zaczac w sierpniu/wrzesniu i nie mamy jezcze ekipy Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 20.03.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Ekipa z polecenia znajomych znajomych... Miałem jeszcze dwie na oku, ale jeden to dopiero we wrześniu mógł (1,5 miesiąca temu, nie wiem jak teraz) a do drugiego się dodzwonić nie dało...pewnie wyjechał do Irlandii Z moimi "góralami" teoretycznie jutro jade gadać o konkretach i odebrać wzrór umowy. Nadal nie jestem zdecydowany z czego budować, wiem że przy dzisiejszych cenach to chyba najlepiej jednowarstwowe ściany, ale czy z Porothermu czy Ytonga nie mam pojęcia. Pomóżcie jakby co. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 20.03.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 a zaczynam teoretycznie w czerwcu, ale czy na początku czy pod koniec nie wiem....paierki w urzędach a zwłąszcza nieuzasadnione czekanie na ich wydanie zabijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 24.03.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witajcie, Mam na imię Dorota. Razem z mężem zastanawiamy się nad Wdzięcznym M07a. Bardzo nam się podoba i z wielu względów nam pasuje. Zakładamy jednak spore zmiany: 1) przede wszystkim garaż wyprowadzilibyśmy z domu i przykleilibyśmy go po jego prawej stronie. 2) W miejscu po garażu byłoby małe, ale samodzielne mieszkanko dla mojej mamy. 3) Z pokoju przy kotłowni zrobilibyśmy duże pomieszczenie gospodarcze. Bardzo mi na nim zależy - taka pralnia, suszarnia, spiżarnia, prasowalnia... 4) Ze spiżarni z oknem (wypadałaby nam po południowej stronie budynku) zrezygnowalibyśmy, powiększając o nią dość małą według projektu kuchnię (w ten sposób uzyskalibyśmy też dodatkowe, południowe okienko w kuchni, bo to podstawowe mielibyśmy od wschodu). Szkoda spiżarni, ale chyba to jednak rozsądniejsze wyjście w takim układzie... 5) Taras zadaszony bardzo nam się podoba, ale ze względu na ewentualne usytuowanie tego domu na naszej działce względem stron świata i ulicy, poza dach wyprowadzilibyśmy go na tylną ścianę, tam też przenieślibyśmy główne wejście na taras (to w jadalni zastąpilibyśmy duuużym oknem, ale bez drzwi). 6) Górę też przerobimy, ale o tym innym razem 7) Acha - mąż radzi rekuperator i piec z zamkniętą komorą spalania, dzięki czemu pozbywamy się dwóch kominów, szczególnie tego kuchennego - na czym nam bardzo zależy ze względu na pomysł rozmieszczenia góry! Teraz wątpliwości: 1) martwi nas kąt nachylenia dachu... Czy nie jest aby zbyt mały? (jednak większość domów ma 40-45, tu jest 30 stopni), czy te skosy na poddaszu nie będą w związku z tym zbyt uciążliwe? 2) kominek na środku - dobrze to, czy źle? 3) bawole oczka - bez nich ten dom traci cały swój urok, ale wszyscy tak straszą, że drogie i trudne do wybudowania.... 4) ustawność salonu... duży, ale nieustawny chyba... 5) no i te słupy na poddaszu - dużo ich i komplikują przeróbkę góry. Ale się nagadałam Będę wdzięczna za uwagi. Budowę chcemy zacząć dopiero wiosną 2008... pozdrawiam Dorota GG 884199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 26.03.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam Dorota, stan surowy otwarty M07a będę miał z końcem sierpnia, połową września, więc wtedy zapraszam na oględziny. Jak się zobaczy na żywo, będzie wiadomo co zmieniać. Tak na przyszłość: Stara Wieś, k.Nadarzyna, ul.Złotego Runa...na razie nic tam nie ma oprócz prowizorycznego ogrodzenia. Co do okien i ich kosztów nie ma się co bac...oferty na wszystkie (bez połąciowych) PCV zaczynają sie od ok16-17 000zł (Jezierski) a antywłamaniowe P4 już od 26 000zł. Wszystkie 5 komorowe z U=1,0 (P4 U=1,1). Co do dachu to ceny generalnie strasznie poszybowały w górę od zeszłogo roku, ale mi zrobiebie skomplikownej w sumie więźby, z deskowaniem i papowaniem liczą 15-16000zł PzdrKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 26.03.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witaj Kuba, bardzo się cieszę, że odpisałeś! My ciągle mamy wątpliowści - zastanawiamy sie nad tym kątem nachylenia dachu. jednak większość domów z poddaszem ma powyżej 40 st, czy te "nasze" 33 nie spowodują, że góra będzie jakaś bardzo ciasna przez skosy? Zastanawiamy się też, czy nie warto przeprojektować więźby (podobno są takie możliowści) na taka bez słupów w pokojach na poddaszu? Myślałeś o tym? No koniecznie chcielibyśmy tez ten rekuperator, żeby chociaż ten komin od kuchennej wentylacji na poddaszu zlikwidować. Czy masz juz jakiś pomysł na aranżację kominka? Czy to, że jest na środku to plus, czy wręcz przeciwnie? pozdrawiam Dorota P.S.dziękuję za zaproszenie, bywam w Warszawie, więc pewnie chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpie3 03.04.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Hej,My już jesteśmy po ostatecznych rozmowach z architektem:)Wprowadzilismy nastepujące zmiany:Dół:1. likwidacja spiżarni obok kuchni i wejście do kuchni z przedsionka2. podwójne okno balkonowe na taras, likwidacja obu bocznych okien balkonowych na rzecz duzego potrójnego okna.3. "powiększenie" dolnej łazienki przez przeniesienie komina do pomieszczenia gospodarczego. Góra: 1. likwidacja "wolego oka" na jego miejsce zwykła lukarna 2. balkon w pokoju na górze z tyłu domu3. powiększenie łazienki kosztem najmniejszego pokoju4. Likwidacja słupa w wiekszym pokoju z lukarną5. podniesieni dachu (konieczność dostosowania się do planu zagospodarowania terenu) To na razie tyle. W przyszłym tygodniu bedziemy wiedzieli, jak wyceni nam nasz budowlaniec ten domek ... wczesniej wycenił nam stan surowy otwarty+5 okien dachowych ale innego domu z dachem dwuspadowym na 35 tyś.Teraz pewnie bedzie więcej:( Budować bedziemy w Krakowie. pozdrawiamyMonika i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpie3 04.04.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Chciałam się Was jeszcze zapytać co sądzicie o podpisywaniu umowy z ekipą budowlaną? Czy każdy z Was taką umowę podpisał? Generalnie oni nie chcą podpisywać żadnych umów, a jak się zdecydują to koszty niestety wzrastają Co o tym myślicie, nie wiemy co robić, czy ryzykować budowanie bez umowy? Czy macie może przykład takiej umowy? Byłabym bardzo wdzięczna za przesłanie jej [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubi41 24.04.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Znalazłem wreszcie budującego się M07a, czyli Wdzięczny wariant I z 2stanowiskowm garażem, i to 5km ode mnie. Jakby co to Urzut k.Nadarzyna na tyłąch stacji JET. Ja zaczynam na przełomie czerwca i lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.06.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Bendzamin, z nieba mi spadles z ta wycena!!! Witam wszystkich zwolennikow Wdziecznego, ja jestem tym domem zauroczona i zaparlam sie - albo ten, albo .... cholera nie wiem ktory Dopiero w tej chwili dolaczylam do tego szacownego grona i nie wiem, czy sie dobrze orientuje w sytuacji, ale ja chce budowac ten o pow. 138,9m2 z 1-stanowiskowym garazem. Tez zastanawiam sie nad slupami na poddaszu i powierzchnia uzytkowa (czy ona aby na pewno jest taka duza). Bendzamin, ja nie znalazlam niestety zadnej galerii i nie wiem dlaczego, a bardzo bardzo mocno chcialabym obejrzec zdjecia Czy moglbys to jakos zalatwic, prosze Pozdrawiam i jesli pozwolicie, chetnie wlacze sie do wymiany doswiadczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga__K 04.06.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam czy ktoś tu jeszcze zagląda???? Bardzo podoba mi sie projekt wdzięcznego czy mógłby mi ktoś podesłać wymiary pomieszczeń, i pomóc w wyborze projektu. Bardzo proszę o opinie osób które budują wybudowały, mające projekt.jakie wymiary na kuchnia?jakie wymiary ma gabinet na dole 11,4mk?jakie ma wymiary łazienka na dole???(chce ja połaczyc z korytarzykiem, zlikwidoać te drzwi do kotłowni)jakia jest wysoka ścianka kolankowa, skoro przy nachyleniu 30stopni sa takie pokoje??? 1,4m dobrze myśle????Byłabym Wdzięczna za informacje.Bendzamin jak tam Twoja budowa może ty pomożesz????Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga__K 04.06.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witaj braza na tej stronie zdjęcia Bendzamina sa pod tym linkem http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1700887&highlight=#1700887 Widze ze w tym samym momencie sie pojawilismy na tym forum. jak ci nie bedzie chciało odpalić linku to go skopiuj i wpisz jako adres wowczas zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.06.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Jestes cudowna, dzieki. Jesli swoj projekt wypatrzylas w katalogu Muratora Wiosna 2007, to na str,. 49 jest linijka (na samym dole) trudno ja zauwazyc. Mozna sobie wszystko obmierzyc wzdluz i wszerz. Ja przymierzam sie do wersji z 1-stanowiskowym garazem, pow. 138,9m2 (str.255 katalogu).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga__K 04.06.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Braza jak Ci już pisałam napisałam do muratora Pani architekt przysłała mi rzyty i wymiary domu. Na moje jest okej tak jak mówiłam chciałabym powiekszyć pokoj na dole. ma teraz 11.4 (zastanawiam sie nad wersja z jednym garażem)wymiary tego pokoju to 318m szeroki a 365 długi (ja chce poszerzyc o 80 cm kosztem tarasu) i połaczyć łazienkę na dole o przedsionek miałaby wowczas 5,2mk wymiary 2,02m szer. i 2,63dł(wejscie do kotłowni z wiatrołapu przez garaż). mam teraz taka łazienkę i uważam ze wystarczy. jak chcesz to napisz mi e-maila na priv. prześle ci rzuty, które dostałam.moge to zrobić jutro albo w nocy bo teraz ide do pracy (pracuje na nocki).Podoba mi sie szczególnie poddasze jesli chodzi o ścianke to jest ona z płyty kartonowo gipsowej o wysokości 140cm Fajny domek w sam raz dla 4osobowej rodzinki.takie rzyty duzo daja pozdrawiam aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.06.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 wyslalam na prv. Pisz o ktorej chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga__K 05.06.2007 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 nic nie doszło do mnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.06.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 No to super, a ja sie tak produkowalam. Sporobuje jeszcze raz, jesli nie odpoczywasz po pracy, to daj czy doszlo. Wczoraj w ogole byly jakies klopoty z Forum, ja przynajmniej je mialam. No to pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts