Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka bez KW

raptos

Recommended Posts

Założenie księgi to nie taki duży koszt.

A czas oczekiwania zależy od miejscowości, stanu prawnego nieruchomości oraz tego jak przygotujesz dokumenty, ale... czy masz już kupca? Jeśli nie - to moim zdaniem prędzej założysz księgę niż znajdziesz nabywcę. Ludzie teraz są bardzo ostrożni.

Czy można sprzedać działkę bez Księgi Wieczystej, jest akt nadania ziemii oraz postanowienie sądu (działka w spadku)? Podobno jak nie ma KW to istnieje coś takiego jak zbiór dokumentów, wie ktoś może co to jest i gdzie można zobaczyć te dokumenty?

Można, sam taką działkę kupiłem, KW zakładam teraz sam.

Jedyny problem, to większa papierologia przy składaniu wniosku kredytowego, ale nie jest to nie do przejścia.

A czas oczekiwania... w moim przypadku (gmina Wołomin) wyszło 4 miesiące i to jeszcze wg pracownika sądu przyjmującego wniosek miało być długo "bo nowy system komputerowy wprowadzili", aż nie chce mi się wierzyć, żeby w Jabłonnej o tyle dłużej było. Po rok i dłużej na założenie KW czekało się jeszcze ładnych parę lat temu, teraz to idzie dużo szybciej, na KW mojego obecnego mieszkania składane w VI Wydziale KW w Warszawie (jeden z najbardziej obciążonych sądów) trzy lata temu czekałem też chyba 4-5 miesięcy.

J.

Założenie księgi to nie taki duży koszt.

A czas oczekiwania zależy od miejscowości, stanu prawnego nieruchomości oraz tego jak przygotujesz dokumenty, ale... czy masz już kupca? Jeśli nie - to moim zdaniem prędzej założysz księgę niż znajdziesz nabywcę. Ludzie teraz są bardzo ostrożni.

Dlaczego uwazasz,ze zalozenie ksiegi to nie jest duzy kosz,to przeciez zalezy od wartosci dzialki{ja np mam dzialke,na ktorej nie bede sie budowac,ale zalozyc ksiege musze bo nikt inaczej mi jej nie kupi.Notariusz jak mi podal koszty zalozenia,to muslalam,ze spadne tam z krzesla}

Opłata stała za założenie księgi wieczystej wynosi 40 zł. Uważam że to niedużo.

To co ci wyliczył notariusz to prawdopodobnie opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi. Ta opłata jest liczona rzeczywiście od wartości nieruchomości i może być wysoka. Wartość nieruchomości podajesz ty.

Opłata stała za założenie księgi wieczystej wynosi 40 zł. Uważam że to niedużo.

To co ci wyliczył notariusz to prawdopodobnie opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi. Ta opłata jest liczona rzeczywiście od wartości nieruchomości i może być wysoka. Wartość nieruchomości podajesz ty.

No tak,masz racje ,ale przeciez ten wpis prawa wlasnosci do ksiegi zrobic i tak i tak musze wiec koszty beda jednak duze

OPŁATA SĄDOWA

Zgodnie z Rozporzadzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 grudnia 1996 roku w sprawie określenia wysokości opłat w sprawach cywilnych Odz.4 par.31 od wpisu prawa własności,

wieczystego użytkowania i ograniczonego prawa rzeczowego(jeśli przepis szczególny nie stanowi inaczej )wpisowe wynosi 1/5 wpisu w sprawie cywilnej. Wysokość opłaty sądowej za wpis do księgi wieczystej zależy od wartości nieruchomości podanej w akcie notarialnym. Wpis stosunkowy w sprawie cywilnej wynosi;

-do 10 tys. zł- 8% nie mniej niż 30 zł

-od 10 tys. zł do 50 tys. zł -od pierwszych 10 tys. zł= 800 zł

a od nadwyżki ponad 10 tys. zł=7 %

-od 50 tys. zł do 100 tys. zł -od pierwszych 50 tys. zł=3,600 zł

a od nadwyżki ponad 50 tys. zł= 6 %

-powyżej 100 tys. zł-od pierwszych 100 tys. zł= 6,600 z

a od nadwyżki ponad 100 tys. zł= 3 %

Dodatkowo 40 zł za założenie księgi.

Jak ustalić koszt nieruchomości przy obliczaniu wpisu do KW?

Kto to ustala i na jakiej podstawie? Działkę mam od bardzo dawna i tylko mogę się domyślać jej wartości na podstawie rozmów z innymi właścicielami. Ale czy jest jakiś zbiór/katalog cen nieruchomości w danej miejscowości?

Pozdrawiam

raptos