Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co gdzie kupowac na slasku, gdzie ceny niskie a gdziewysokie

Gość

Recommended Posts

zakladam nowy mam nadzieje udany watek na temat zakupow na gornym slasku

proponuje, aby pisac tu uwagi, co sie gszie oplaca kupowac, a czego bron boze nie kupowac w pewnych miejscach

zaczne moze od styropianu FS 20

wiec buildery wypadaja neinajlepiej: w gliwicach okolo 190 PLN brutto

w porownaniu juz builder w t. gorach 210 brutto

jak widac rozrzut duzy, niby styropian styropianowi nie rowny ale to byla najtansze jakie dalo sie w tych miejscach kupic

drewno na wiezbe

rozrzut znaczny

obdzwonilem okolo 20 tartakow i za m3 trzeba dac od 600 do 850 netto za drewno sosnowe nieimpregnowane ( niektorzy maja cene drewna zroznicowana w zalezunosci od dlugosci( do 4 metrow taniej powyzej 4 drozej)

impregnacja drewna 70-80 PLN za m3 (zanurzeniowo)-netto ale bedzie tylko netto ;)

stal zdecydowanie najtaniej znalazlem w hucie zawiercie - cena zmienia sie co dnia, ale nigdzie nie znalazlem taniej

jedyny problem to przy zamowieniu trzeba brac cale paczki pretow

np prety fi 12- trzeba brac paczke 2,5 tony (tona brutto 2000)

a za pret fi 6 caly zwoj okolo 960 kg ( brutto 2110)

transport okolo 30 km 427 brutto

rozne hurtownie oferujace stal maja ceny od 10 do 100 % ;) wyzsze niz w tej hucie

to tak po krotce z ostatnich nowosci

styropian zamowie chyba dzisiaj jednak w tej malej wytworni o ktorej pisalem niedawno

sciany mam 3 warstwowe wiec styropian nie musi byc jakis super

Cypek:

Te drobne różnice w cenie to ok. 20% ! Jeżeli konsekwentnie kupuje się materiały zwracając na to uwagę, to w sumie daje to kilkadziesiąt tysięcy na domie. Oczywiście nie można się "poddać" ma etapie wykańczania.

To tak jakbyś mówił, "nie ma znaczenia czy cegła jest za 4 czy za 3 pln". Przy jednej cegle może i nie, ale kupuje się ich tysiące.

Leon:

w zeszłym roku (po 1 maja ) w Rybniku drewno było po 550 pln (chyba już z vatem). To było tanio, ale dojazd może być dla ciebie kłopotliwy.

Poza tym w Rybniku jest hurtownia stali "Tesco" - zazwyczaj tanio.

Gdzie można kupić na Śląsku (ok. Rybnika) drewno suszone komorowo ?

Mechanizm włącznika podwójnego Legrand Sistena (bez ramki, 1 szt)

Elektrohurt Gliwice - 23 zł

Castorama - 26 zł

...

Praktiker - 39 zł

Przy okazji weekendowych zakupów kiedyś chciałem kupić, bo akurat mi

tej 1 szt zabrakło. Jak zobaczyłem cenę w Praktikerze, to.. poczekałem do poniedziałku na otwarcie Elektrohurtu ;)

Tylko dlaczego te wszystkie hurtownie są otwarte 8-16, przecież żaden "normalny" człowiek tam nie zdąży ani przed, ani po pracy...

Polecam Albud Zebrzydowice- jadę do Hadexu biorę cennik danej rzeczy, jadę do Albudu proponują taiej, nastpnie znów do hadexu z ceną albudową jeżeli uzyskuje upust jadę znów do Aludu (oni zawsze chcą mniej niż hadex) itd. aż do bólu zazwyczaj wygrywa Albud w ten sposób oceniając stan surowy zamknięty zaoszzcędziłem na czysto ( po odjęciu kosztów paliwa) ok. 5 tys przy 45 tys zainwestowanych. Niby tylko 11% po odjęciu wcześniejszych rabatów gdyż wg cen katalogowych było by jeszcze więcej. uzyskałem to w ciągu 3 miesięcy - więc uważam, ze mam 2 wypłaty zaoszczędzone na kosztach.

super

o to mi chodzilo watek sie rozkreca

ja na razie nie podaje namiarow dokladych na goscia od styropianu, bo styropian odbieram w piatek i najpierw sie upewnie czy jest godny polecenia

a cena jest obiecujaca fs 20 147 brutto z dowozem a fs 15 119 brutto z dowozem

Myślę, że najpewniej kupować w jednym miejscu jak najwięcej rzeczy. Od razu umówić się na kompleksowe dostawy (w miarę szerokości asortymentu oczywiście) i od razu starać się o jak największy rabat. Skakanie z kwiatka na kwiatek zajmuje trochę czasu, a i tak nie jesteśmy wstanie być na bieżąco ze wszystkimi promocjami. W efekcie płacimy podobne ceny, czy to jedna - dwie, czy też wiele hurtowni, a zyskujemy trochę czasu.

no widzisz artz

a ja wlasnie miedzy innymi na podstawie czytanie forum wiem, ze wlasnei takie wiazanie sie z hurtownia to drozsze rozwiazanie

ale jak kkogos stac to prosze bardzo

moim zdaniem tylko dywersyfikacja zrodel ( nie kojarzyc z afera orlenu ;)

i wiedza, co gdzie kiedy zapewnia oszczednosci

oczywiscie to kosztuje czas

ale niektorzy maja wiecej czasu niz pieniedzy.....

ja zwykle zaopatruję się w Buster-Gliwice (PSB), czasem w gliwickim Biulderze, dacH (Wiekor - obecnie Koramic) najtaniej wycenili w dawnym Budrolu (obecnie Domex - przeniesiony na ul. Chorzowską w Gliwicach) a i tak w końcu kupiłem taniej u Jopka w fabryce (Bytom Stroszek)

Natomiast jesli chodzi o elektrykę to jak dotychczas nie do "pobicia" jest niewielka hurtownia Elektris Zabrzu Rokitnicy przy ul. Budowlanej w której ceny sa zwykle 10-20% niższe niż w Elektrohurcie Gliwice

Kafle (ale to jeszcze daleko przed Tobą ;-) ) najtansze są w Bytomiu na Konstytucji (Hurtownia Stoń) ew. w Mat-Bud Gliwice przy ul. Andersa (tylko Opoczno)

C.O. i wod-kan - dla mnie niewątpliwymi liderami są Technosan Gliwice ul. Uszczyka oraz Instalator Zabrze ul Krakowska (ale tu trzeba koniecznie rozmawiać z szefem - Panem K.O.)

Tez kupuje w Busterze w Gliwicach (mamy tam rabaty). W Stoniu kupilismy kafelki (tez z rabatem, ale bylo tego sporo) i kabine.

Kafelki mozna tez w Novixie w Sośnicy, ul. Sikorskiego 122 tel. (032) 2797758.

Polecam pod rozwage Systemy ogrodzeniowe w Goszycach, ul. Gliwicka (przy drodze z Sosnicowic do Kedzierzyna), tel. (077) 4848707 lub 4063311. Kupowalismy tam siatke na ogrodzenie, wyszlo duzo taniej niz w Żernicy kolo Gliwic.

I parapety zewnetrzne - w Labedach ul. Pszenna (za kosciolem), taki maly zaklad.