slawkin 07.03.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Proszę o radę jak wygląda sprawa darowizn od rodziny. Babcia chce mi dać "trochę" kasy, lecz nie wiem jak to z nią formalnie załatwić aby nie mieć problemów z U.S.Jaki trzeba zapłacić podatek? Jakie dokumenty spisać? Czy trzeba umowę spisywać u notariusza? Kasa do ręki czy na konto? Właśnie takie męczą mnie pytania... Proszę o wszelkie istotne informacje jakie posiadacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 07.03.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 To zależy co oznacza "trochę kasy" w tym przypadku. Jeśli mniej niż 9637 PLN (a do tego dochodzi, przynajmniej zdaniem niektórych, drugie 9637 PLN, jeśli to darowizna z przeznaczeniem na budowę domu - wtedy lepiej wyraźnie zapisać to w umowie i mieć rachunki wydatków budowlanych na potrzebną kwotę wystawione po dacie darowizny - ale nie później niż 5 lat), wystarczy pisemna umowa i pokwitowanie. Do tego trzeba złożyć w US zeznanie podatkowe - w terminie miesiąca od podpisania umowy. I na tym się powinno skończyć, zakładając, że w ciągu ostatnich 5 lat nie dostawałeś innych darowizn. Jeśli kwota będzie większa, to oprócz złożenia deklaracji przyjdzie zapłacić podatek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 07.03.2005 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Podatek w jakiej wysokości? Powiedzmy że trochę kasy to 50000 Czy jeżeli weźmiemy te 9637 x 2 to mam je odjąć od tych 50000 i podatek płacić od reszty czy może wtedy od całej sumy? Hę?? Głupieję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.03.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Jeżeli nie masz żony a babcia męża i deklarując, że dostałeś na cele budowlane, to tak. Była jakiś czas temu na forum dyskusja na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts