Mariusz1 07.03.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Witam, elektryk wykonał mi instalację z puszkami instalacyjnymi w których kable łączone są poprzez skręcanie i lutowanie. Z tego co mi wiadomo ostatnio częściej robi się instalacje bezpuszkowe. Nie wiem, który rodzaj instalacji jest lepszy.Wyszło mi dość sporo puszek instalacyjnych - np w salonie mam ich 5. Nie wiem jak to będzie wyglądać po otynkowaniu i pomalowaniu. Jaki rodzaj instalacji Wy wybraliście ? Jeśli puszkowe, to napiszcie, czy puszki takie po otynkowaniu i pomalowaniu są bardzo widoczne ? Jeśli tak, to czy można je np. przykryć cienką warstwą tynku ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 07.03.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Wybrałem instalację z puszkami. Podobnie jak u Ciebie, elektryk proponuje łączenie kabli przez skręcanie i to już mniej mi się podoba. Czy to zgodne z zasadami? Będę nalegał na kostki w puszkach . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.03.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 W poprzednim domu zatynkowałem i w tym też nie było kłopotu. Mam zdjecia, jak cos walnie to odkuję, W puszkach mam łaczenia na skrecanie i lkutowanie, to chyba sprawdzona metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 07.03.2005 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Cypek, jeśli dobrze widzę to też zbudowałeś Manuelę. Gratuluję ! Ja teś mam Manuelę - odbicie lustrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.03.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Gratuluje wyboru, choc po zamieszkaniu widac, że domek ma kilka wad.Choćby brak garderoby, za mało pomieszczeń gospodarczych.Osobiscie dokonałem dużych zmian w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 07.03.2005 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 A jak to jest rozwiązane u Was drodzy forumowicze. Jaka opcja jest lepsza - kable skręcane w puszkach i lutowane, czy na kostkach, czy może na szybkozłączkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.03.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 A jak to jest rozwiązane u Was drodzy forumowicze. Jaka opcja jest lepsza - kable skręcane w puszkach i lutowane, czy na kostkach, czy może na szybkozłączkach ? Było już o tym nieraz. Skręt może nieelegancko wygląda i dlatego często się na niego krzywo patrzy, ale to naprawdę bardzo dobre i pewne połączenie, daleko lepsze od wszelkich wynalazków typu szybkozłączki. Jeszcze lepsze i jednocześnie eleganckie połączenia można uzyskać nakręcając na skręty specjalne kapturki. Tanie kostki połączeniowe (te z wkrętami) o wogóle szajs pierwszej kategorii, popularne ostatnio kostki Wago jak sie okazuje niezbyt się nadają do instalacji z większymi poborami prądu, ich zastosowania raczej powinny być ograniczone do oświetleniówki. A co do instalacji puszkowa-bezpuszkowa, to w zasadzie rzecz gustu. Bezpuszkowa zużywa trochę więcej kabla, ale jest lepiej serwisowalna i nie ma szpetnych puszek na ścianie i może dlatego jest obecnie modna. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 07.03.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 POTWIERDZAM laczenia na skret jest pewne - nawet bez lutowania ojciec byl elektrykiem i czesc zrobil na skretke (myslalem, ze oczczedzal) a czesc na kostki byly 2 X problemy jedynie z kostkami- grzalo sie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mh 07.03.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Też potwierdzam. Ja puszki zastosowałem w instalacji oświetlenia, a do kontaktów bezpuszkowo kable będą w listwach przyścianowych. Szybkozłączki i kostki też bym nie polecał chyba, że do oświetlenia. Najlepsza jest skrętka i lutowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kspan 09.03.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 ... skręcanie i ewentualnie lutowanie - dużo roboty ale połączenie pewne. Wystarczy sprawdzić na jakiej długości drutu występuje połączenie - kostka to ok. 5 mm, szybkozłączka - ok. 2 mm (a nawet mniej; niektóre połączenia wyglądają jak dwie żyletki nacinające drut) a przy skręcaniu - połączenie może mieć nawet i 3 cm i jeśli jest dobrze wykonane - to jest na wieki. Widziałem już nowe instalacje, wykonane na szybkozłączkach, gdzie po miesiącu! wypalały się złączki, bo założono je w obwodzie pieca elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 09.03.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 mieszkam już 6 lat w nowowybudawanym domu mam puszki w scianach a druty łączone na skrętke nigdy nie było żadnych problemów z grzaniem skrętka o dł 3cm wygląda bardzo solidnie pow.kontaktu miedzi jest nieporównywalna z żadnymi złączkami z którymi też eksperymentowałem. Nie wszystkie starsze sposoby nadają się do lamusa. Co do puszek powiem tak dwa razy uratowały mnie od kucia bruzd w ścianach ,wciągnąłem druty w peszel i tyle.pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.03.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Co do puszek powiem tak dwa razy uratowały mnie od kucia bruzd w ścianach ,wciągnąłem druty w peszel i tyle. pozdrawiam Krzysztof Czekaj, puszki swoją drogą a peszle swoją. Można mieć puszki i nie mieć peszli, a można mieć peszle i nie mieć puszek. W tym drugim przypadku co prawda wciąganie dodatkowych kabli jest "ździebko" trudniejsze, ale tak też się robi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.03.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Ja mam instalację bezpuszkową. Wszystkie połączenia w gniazdkach i wyłącznikach. Na początku miałem pewne obawy, ale teraz widzę, że to był dobry pomysł. Wychodzi mniej kabla, a puszki mam głębokie czyli zero kłopotów. Wszysko łączone kostkami. Czy ktoś mi może podać ile płąci za kabel (interesują mnie ceny 2x1,5; 3x1,5 i to samo dla 2,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 09.03.2005 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Dzięki, co prawda rozwiązanie nie należy do specjalnie estetycznych (skręcane kable w puszcze kojarzyły mi się raczej z budową z lat 70-tych, ale upewniliście mnie w przekonaniu, że chyba podjąłem dobrą decyzję. Mnie też się wydaje, że skoro większa powierzchnia styku a do tego zalutowane daje lepsze połączenie. Co do pytania Rafałka:Ja kupowałem kabel w styczniu 2004, czyli jeszcze z 7% VAT i w promocji (Leroy Merlin Warszawa) i płaciłem:za 100 m 3x1,5 mm 95 złza 100 m 3x2,5 mm 75 zł teraz ceny są niestety sporo wyższe. Ostatnio we wspomnianym Leroy. 3x1,5mm kosztowało coś około 130 zł, a 3x2,5mm - 167 zł.Są to ceny tego lepszego kabla 350/750V. Są jeszcze na 300 V, ale mój elektryk stwierdził, że ze względu na słabszą izolację nie powinno się go stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.03.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Oj są wyższe. Ja wszystkie mam na 750V. Mam nadzieję, że wyszarpię jeszcze trochę rabatu. Na razie ma być około 18% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 09.03.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 U mnie nie ma puszek wszystkie łączenia w gniazdkach i włącznikach – elektryk twierdził, że w razie awarii nie trzeba kuć ściany, aby dostać się do puszki, wystarczy odkręcić gniazdko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts