Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na błyszczącej terakocie można zgubić zęby?

Capra

Recommended Posts

Podoba mi się jasna, błyszcząca terakota (a la trawertyn) na otwartym na pokój dzienny holu, kładziona bez fug. Wygląda elegancko, pięknie odbija światło z okien, meble (jak w tafli wody). Mam jednak wątpliwości co do jej właściwośći użytkowych: czy szybko się brudzi i trudno utrzymać ją w czystości? Czy jest śliska i może stanowić przyspieszenie do wymiany uzębienia użytkownika na sztuczne? :lol:

Może ktoś ma takową i podzieli się łaskawie doświadczeniami w eksploatacji?

Pozdrawiam. Capra.

Capra,

było już na temat gresu polerowanego w paru wątkach, np. tu:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39639

lub tu:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32931

Ja położyłam i się nie martwię czy będzie śliski w użytkowaniu:

http://domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/1_348.ts1108475620000.jpg

http://domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/229_348.ts1108920912078.jpg

Wreszcie gres polerowany kładzie się nawet w miejscach użyteczności publicznej.

Położyłam, ale z fugą - 2mm.

Kładzenie bezfugowe, to proszenie się o problemy na przyszłość.

Dzięki za pocieszenie. Ta podłoga na zdjęciach jest naprawdę piękna a pomysł niebanalny. Grunt to umieć zestawić kolory. Pogratulować. Tak więc wstępuję do klubu amatorów błyszczących gresów i mam nadzieję że jak już zbuduję mój domek (na razie stanęło na pozwoleniu) to z przyjemnością będę po nim tuptać. Pozdrawiam. Capra.

Ja sobie zafundowałam błyszczące płytki klinkierowe na ganek- i tutaj mozna powybijać zęby ale i połamać nogi. Katastrofa. Dla sprostowania- jak są suche to jest ok, ale jak teraz jest śnieg to tragedia- ślizgamy się jak na lodowisku :evil:

Mam błyszczący gres w większej części mieszkania i jestem bardzo zadowolona,nikt się nie ślizga nie zanotowałam ani jednego poślizgu - upadku nawet moja 4 letnia córa też trzyma przyczepność.Podłoga jest 2 x w tygodniu odkurzana i myta samą wodą,nie widać kurzu (podłogi ciemne są znacznie gorsze pod tym wzg).No i rewelacyjnie odbija światło przez co mieszkanie wydaje się bardzo przestronne

moja podłoga

http://foto.onet.pl/upload/2/86/_319365_n.jpg

Kasiorku, właśnie na zdjęciach w Twojego mieszkania zobaczyłam to zjawisko i doznałam olśnienia że tak ma wyglądać moja podłoga w domu. Tak więc badam czy ta koncepcja sprawdza się nie tylko jeśli chodzi o estetykę. Generalnie miło jest gdy ktoś odpowiada, bo tak naprawdę ciężko jest czytać wszystko co ludzie piszą na forum szukając odpowiedzi na własne pytania. A jasne fugi, jak się sprawdzają w takim miejscu jak hol?

Na ganku lub tarasie raczej bym nie ryzykowała :D polerowanego gresu, tu naprawdę można wyposażyć się w nowy sztuczny nabytek ustny, zwłaszcza po deszczu i śniegu. Pozdrowionka. Capra.

W takim razie polacz moze dwa rodzaje.Ja zamierzam tak zrobic u siebie,z przewaga matowego gresu i co jakis czas po dwie blyszczace plyteczki.Mam bardzo zywe dziecko,balabym sie ze calkiem sie rozbije(wlasnie wyszlismy ze szpitala)Efekt ciekawy.

dzis przyjzalam sie podlodze w Carrefour Reduta.Matowe plytki szare 40X 50-60cm-okolo i polaczone z blyszczacymi 40X40(biale)-do tego kontrast kolorystyczny

Tak właśnie myślę, żeby połączyć 2 rodzaje i zrobić np. takie przejście od większości matowych (wiatrołap) poprzez mieszanie (wejście w hol), aż wszystkie będą polerowane hol.

Ostatnio miałam właśnie kontakt trzeciego stopnia z gresem polerowanym przed wejściem do sklepu. Tak sobie przystanęłam bo akurat było pod wiatą obok przystanku i nawet nie wiedziałam na czym stoje bo było śniegiem zawiane. Dowiedziałam się niestety jak zrobiłam szpagat gdy chciałam iść do autobusu... :lol: . Tylko się cieszyłam że nie jestem facetem... :wink: .

Faktycznie jak się wejdzie takimi zalepionymi śniegiem butami na taki hol to się można zębami przytrzymać podłogi.

A jeśli chodzi o klawiszowanie jeśli jest bez fug - to gres ciężko jest bezspoinowo położyć, czy dopiero potem się zaczynają problemy, po jakimś czasie klawiszuje?

Pozdrawiam. Capra.