Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Była sobie kiedyś kasa mieszkaniowa

pawol

Recommended Posts

dziś pytanie dziś odpowiedź!!.... mam nadzieje

Byliśmy kiedyś z żoną zapisani do kasy mieszkaniowej. Przez dwa lata odkładaliśmy kase i 30% odłożonej kasy odpisywaliśmy od podaatku. Niestety po dwóch latach (przed upływem umownego terminu) potrzebna nam była gotówka i rozstaliśmy się z kasą m. oddając :cry: odpisany wcześniej podatek. Zamierzamy wziąść kredyt na budowe i zastanawiam się czy będę mógł skorzystać z nowej ulgi-odpis odsetek. W końcu przecierz nie skorzystałem z tamtej ulgi? mam racje....

• 7 months później...

hmmm.... ciekawe pytanie ... brak jednoznacznej odpowiedzi - niestety

Miałem podobną sytuację i.... co US to inna odpowiedź. Na szczęscie dla nas teraz są wiążące interpretacje US. Więc trzeba by było wystąpić do urządu i zapytać. (ale uwaga na procedury).

Natomiast powiem w czym problem. W przepisach napisane jest że kto korzystał z dużej ulgi budowlanej to nie może skorzystać z ulgi odsetkowej. I sytuacja nasza - Wasza jest taka że KORZYSTALISMY z tej ulgi. (ale nic na niej nie skorzystaliśmy - choć to można podważyć tzn US może bo mieliśmy zwrot podatku a oddaliśmy tą ulgę bez odsetek więc formalnie "coś " zarobiliśmy) ale to szczegół. Korzystając z ulgi pozbyliśmy się prawa korzystania z nowej odsetkowej ulgi.

Nie dotyczy to zwrotu VATu.

No i tak to wygląda.

pozdrawiam

dziś pytanie dziś odpowiedź!!.... mam nadzieje

Byliśmy kiedyś z żoną zapisani do kasy mieszkaniowej. Przez dwa lata odkładaliśmy kase i 30% odłożonej kasy odpisywaliśmy od podaatku. Niestety po dwóch latach (przed upływem umownego terminu) potrzebna nam była gotówka i rozstaliśmy się z kasą m. oddając :cry: odpisany wcześniej podatek. Zamierzamy wziąść kredyt na budowe i zastanawiam się czy będę mógł skorzystać z nowej ulgi-odpis odsetek. W końcu przecierz nie skorzystałem z tamtej ulgi? mam racje....

Możesz skorzystać z ulgi odsetkowej, bo nie skorzystałeś ulgi na KM (ponieważ ją zwróciłeś). Jakiś czas temu czytałem

dokładnie takie wyjaśnienie Twojego problemu chyba w Gaziecie Prawnej. Ktoś miał identyczny problem jak Ty i odpowiedź była jednoznaczna.

pozdrawiam

Konrad