ahrek 07.03.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Witam wszystkich, potrzebna jest mi wasza pomoc W grudniu 2005r. kupiłem działkę budowlaną na której w czerwcu 2002roku przeprowadzona była przez Zakład Energetyczny inwestycja polegająca na budowie złącza kablowo-pomiarowego ZK-3a + 2TL/R oraz wprowadzeniu do niego lini kablowej niskiego napiecia YAKY 4 x 120mm(kwadratrowych). 18 lutego wystąpilem do ZE o wydanie warunków przyłaczenia. Dwa dni temu zadzwonili do mnie z ZE i kazali określić czy chcę aby wybudowna przez nich skrzynka pomiarowa (bez licznika)znajdująca się obok skrzynki ze złączem kablowym ma zostać i wtedy musiałbym pokryć jej koszt tj. jakieś 1100zł + opłata przyłaczeniowa za 13 kW, czy mają ją zdemontować i ja sam we własnym zakresie postawiłbym nową. Dodatkowy wydatek, gdyz myślałem, że poprzednia właścicelka ma wszystkie sprawy uregulowane. Nie wiem na co sie zdecydować? Czy koszt takiej skrzynki pomiarowej z montażem wykonanym przez ZE faktycznie tyle wynosi?Opłaca im sie to demontować? Może można z nimi negocjować cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 07.03.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Ciekawy temat. Praktycznie koledzy z ZE rządzą i tak na całego, w końcu to monopoliści. Nie dałoby się pójść do nich i pogadać? Może coś po oczach, albo po nosie ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman13 07.03.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Propozycja moja : wezwij elektryka i nie się wyceni czy wykonanie przyłącza wraz ze skrzynką przekroczy 1100zł jesli tak to zapłać ZE jeśli nie wezwij elektryka. Tak przy okazji z Ze lepiej nie zadzierać bo przekonałem się na własnej skórze tam panują czasy jak za komuny....straszne, dobrze że juz mam wszystko za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newniek 07.03.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Te 1100 zł to trochę dużo. U mnie przyłącze wybudowali razem ze skrzynką dolną z ich kabelkami i kazali zapłacić za skrzynkę na licznik 480zł. A taka skrzynka kosztuje 360zł. Nie liczę oczywiście wszystkich opłat przyłączeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahrek 08.03.2005 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 cześć Będe dzisiaj widział się z elektrykiem tym który prowadził tą inwestycje. Zaproponuje mu odkupiennie wszystkich materiałów tj. skrzynki wraz z "bebechami' tak, żeby jej nie rozbierał? Zobaczymy co powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 08.03.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 A ja czegos tutaj nie rozumie. Skoro ZE postawil juz skrzynke tzn ze poprzedni wlasciciel mial podpisana umowe z ZE i musial zaplacic zarowno za skrzynke jak i za moc przylaczeniowa. Myslalem ze w takim przypadku wspolnie idzie sie do ZE i przepisuje sie licznik na nowego wlasciciela.Przeciez ktos raz juz zaplacil energetyce wiec w tym wypadku bylaby tutaj podwojna oplata.Moze nalezaloby to jeszcze raz sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.03.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Grześ z Krakowa - nie można przepisać licznika, bo z tego co jest napisane w pierwszym poście go nie ma i to faktycznie komplikuje sprawę. Nawniek koszty skrzynek są różne i zależą od ZE. u mnie było to poniżej 1000 zle więcej jak 800 zł (z głowy nie pamiętam). Ale ja mam jedną skrzynkę przyłączeniowo-pomiarową razem z placem budowy czyli 3 w 1. Dodam, że skrzynka jest moją własnością i jeśli bym sprzedał działkę to razem ze skrzynką i ZE nie ma tu nic do gadania. Mogą co najwyżej pobrać opłatę przyłączeniową, ale tego nie jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahrek 08.03.2005 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Też myślałem, że ta skrzynka jest własnośćiom sprzedającej. Nie przyszło mi dogłowy, że jest inaczej będzie to nauczka na przyszłóść. Poprzednia właścicielka wystąpiła w 2001r. do ZE o warunki przyłączenia do sieci dostała je wraz z umową o przyłączenie ale na tym się skończyło. Rok później ZE przeprowadził kompleksową inwestycje na całm osiedlu i przy okazji postawili obok skrzynek ze złączem skrzynki pomiarowe, które jeśli właścicielowi nie odpowiadają mogą rozebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.03.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Czyli się powtarza - co zakład to inne prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 08.03.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Myślę,że porzednia właścicielka wystąpiła tylko o warunki przyłącza,a nie podpisywała umowy i nie wpłacała opłaty przyłączeniowej.Prawdopodobnie sprzedając działkę "upiększyła" ona przed Tobą co nieco rzeczywistość,także spora część winy,jeśli nie cała,leży po jej stronie.Co do rejonu to można spróbować negocacji.Powiedz,że za taką robotę elektryk chce od Ciebie np. 800 zł. i tyle możesz im zapłacić.Na zdrowy rozum to wolałbym dostać mniej niż nic,chociaż z drugiej strony z tym zdrowym rozumem to u nich czasami ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahrek 08.03.2005 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Zdecydowałem się na ich warunki chcą dokładnie 1020zł z licznikem. Dowiedziałem sie dzisiaj, że tego typu skrzynka kosztuje 800zł. ponoc niedawno ceny poszły w górę. Poza tym nie chcę mieć problemów już na samym początku budowy.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts