Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom - większy czy mniejszy - doradźcie

Recommended Posts

Hej Jacek

dokładnie rok temu także stanąłem przed podobnym problemem i zdecydowałem się na większy dom. Jetem teraz bardzo zadowolony bo okazało się iż te parę mertrów(w moim przypadku 40m2) to same plusy i wygoda dla całej mojej Rodzinki :lol: . A według moich kalkulacji za m2w sztanie surowym wyszło mnie 900zł a na gotowo 1620zł za m2. Więc jaśli dobrze liczę w twoim przypadku to 30m2 x 900zł = 27000zł ale nikt nie każe Tobie wykańczać tej powierzchni od razu. :wink:

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadzam się z Jezierem. Lepiej mniejszy a wykończyć od razu jak Pan Bóg przykazał i nie zostawiaj nic na póżniej bo zanim się obejrzysz dzieciaki odejdą i na co tyle przestrzeni dla ciebie i"babci"? A z upływem czasu i bieżące remonty się pojawią i kasę wyłożyć trzeba. Czy nie lepiej od czasu do czasu zasunąć walizkę, wyjechać, odpocząć i coś zwiedzić? A na emeryturze "urlopu"nie liczysz. :lol:

Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2.

co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?.

ps. jestem zwolenikiem minimalizmu (nie mylić z małymi pomieszczeniami)

Komfort to nie jest wyłącznie przestrzeń: to także dobrej jakości materiały, funkcjonalność, przytulność, itp. Wolę mieć salon 30m2 w dębowym parkiecie niż 40 m2 w panelach (to tylko jeden z wielu przykładów, które mogłabym tu przytaczać).

Jacku, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, ile tak naprawdę miejsca potrzebujesz i ile funcjonalnie wykorzystasz. Dodatowa sypialnie "dla gości", do której będziesz zaglądał raz na parę miesięcy, to czasem zbędny wydatek, nie tylko przy budowaniu, ale przede wszystkim przy utrzymaniu (o sprzątaniu że nie wspomnę).

Druga rzecz, jeśli chcecie mieć dodatkowy pokój, to może warto zmiejszyć odrobinę powierznię innych pomieszczeń. 150m2 to sporo, na pewno da sie wygospodarować jeszcze jednen pokój, jeśli go rzeczywiście potrzebujecie. My mamy domek 115m2 i cztery sypialnie ( i wcale nie są to klitki).

Pozdrawiam.

Jacek - fajne domy,

ale za cenę tego większego 180 m to wybudujesz 250 m jakiegoś prostszego projektu :) w takim samym standardzie

ten większy to tak na oko z 350 - 400 tys

Fajny projekt to Klementynka archipelagu - duży, solidny domek, w sumie ponad 200 m a nie taki drogi w budowie

zobacz u lipińskich - mają fajne proste projekty

patrz na proste bryły

my się zdecydowaliśmy na 140 m plus garaż bo ja nie znoszę sprzątać

i nie chcemy zbankrutować na ogrzewanie

Mam jedno pytanie - w jakim wieku są dzieci jeżeli małe tzn kilkuletnie to może i większy dom byłby na miejscu bo jest szansa że dzieci trochę z wami pomieszkają. No ale jeżeli są to już nastolatki to niestety ale gdy dom będzie już gotowy to może okazać się że niedługo pomieszkają wasze dzieci z wami bo zaczną naukę gdzieś w innym miejscu no i po prostu wyfruną z nowego gniazdka, które dla was okaże się za duże. To też trzeba brać pod uwagę .

Po przeglądnięciu projektów musze stwierdzić, że jak dla mnie (moich mozliwości i potrzeb) to nawet ten mniejszy jest za duży (po co 2 łazienki na poddaszu - coś bym tu pozmieniał).

Ogólnie domki ładne, ale pewnie i drogie. Nawet mniejszy domek można dostosowac do potrzeb mieszkańców (ale najpierw trzeba zidentyfikowac swoje potrzeby, przynajmniej orientacyjnie), np:

4 wieksze sypialnie lub 5 mniejszych, itd.

Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2.

co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?.

ps. jestem zwolenikiem minimalizmu (nie mylić z małymi pomieszczeniami)

Widzisz, mam wrażenie, że dla Ciebie oczywiste jest, że to będzie mondeo. Dla mnie nie, bo jeżdżę po mieście i kilkanaście razy dziennie parkuję. Wszystko w/g potrzeb. Jak ktoś w domu ma bardziej sypialnię, to lepiej sprawdzi się mały, a dla kogoś kto w tym domu żyje lepszy będzie większy (to tak schematycznie).

mnie sie wydaje - pewnie jak jeszcze kilku forumowiczom - ze dom powinien byc skrojony na miare, jak dobry garnitur ;)

I tak jak sie wyrasta z garnituru tak pewnie trzebaby zmieniac domy co w zach. Europie i innych tego typu bogatych krajach jest pospolite. My niestety musimy myslec o wiele bardziej perspektywicznie (przede wszystkim ze wzgledu na koszty chociazby kredytow) i bardziej oszczednie (ze wzgledu na nasze pensje).

Dla domatora wiekszy, ale jesli dom ma byc tylko "noclegownia" to jak najmniejszy z wygodnych (czyt: parterowych).