leman13 07.03.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Hej Jacek dokładnie rok temu także stanąłem przed podobnym problemem i zdecydowałem się na większy dom. Jetem teraz bardzo zadowolony bo okazało się iż te parę mertrów(w moim przypadku 40m2) to same plusy i wygoda dla całej mojej Rodzinki . A według moich kalkulacji za m2w sztanie surowym wyszło mnie 900zł a na gotowo 1620zł za m2. Więc jaśli dobrze liczę w twoim przypadku to 30m2 x 900zł = 27000zł ale nikt nie każe Tobie wykańczać tej powierzchni od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 07.03.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Czesć JacekNIe daj sie wpuścic w zbyt duzy dom. Poczytaj posty i zobacz ilu forumowiczów zastanawia się jak oszczedzać np. na ogrzewaniu.Ja wybudowałem mały i tani dom, ale z możliwością rozbudowy.Może kiedyś rozbudują go moje dzieci. marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeep 07.03.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Zgadzam się z Jezierem. Lepiej mniejszy a wykończyć od razu jak Pan Bóg przykazał i nie zostawiaj nic na póżniej bo zanim się obejrzysz dzieciaki odejdą i na co tyle przestrzeni dla ciebie i"babci"? A z upływem czasu i bieżące remonty się pojawią i kasę wyłożyć trzeba. Czy nie lepiej od czasu do czasu zasunąć walizkę, wyjechać, odpocząć i coś zwiedzić? A na emeryturze "urlopu"nie liczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 07.03.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Mniejszy - mniej sprzątania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.03.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 tyle tu wypowiedzi tylko gdzie jakakolwiek odpowiedx autora - najbardziej zainteresowanego wszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 08.03.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2. co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?. ps. jestem zwolenikiem minimalizmu (nie mylić z małymi pomieszczeniami) Komfort to nie jest wyłącznie przestrzeń: to także dobrej jakości materiały, funkcjonalność, przytulność, itp. Wolę mieć salon 30m2 w dębowym parkiecie niż 40 m2 w panelach (to tylko jeden z wielu przykładów, które mogłabym tu przytaczać). Jacku, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, ile tak naprawdę miejsca potrzebujesz i ile funcjonalnie wykorzystasz. Dodatowa sypialnie "dla gości", do której będziesz zaglądał raz na parę miesięcy, to czasem zbędny wydatek, nie tylko przy budowaniu, ale przede wszystkim przy utrzymaniu (o sprzątaniu że nie wspomnę). Druga rzecz, jeśli chcecie mieć dodatkowy pokój, to może warto zmiejszyć odrobinę powierznię innych pomieszczeń. 150m2 to sporo, na pewno da sie wygospodarować jeszcze jednen pokój, jeśli go rzeczywiście potrzebujecie. My mamy domek 115m2 i cztery sypialnie ( i wcale nie są to klitki). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 08.03.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Przy 4 osobach, 4 sypialnie-pokoje to dobry pomysł, ale metarz nie mowi o wszytskim, mzona miec duza powierchnie ale malo funkcjonalana i nieustawna. Zrobcie sobie z zona "virtual tour" po obydwu domach, sprobuj sobie wyobrazic jak po nicm chodzisz, co zwykle robisz, wazne sa wasze przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 08.03.2005 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 No, co jak co ale możnaby z Was zrobić dwie solidne Partie (sorry, bez urazy please). A ja ciągle w kropce...... Dla przykładu projekty, które rozpatrujemy: Mniejszy (ale chcemy z podwojnym garazem): [/url]http://www.arex.net.pl/03projekty/tradycyjne/kinga-lll.htm Większy: http://www.arex.net.pl/03projekty/stylowe/02_zosia%202.htm A może podeślecie jakiś ciekawy projekt ??? jak się na coś wreszcie zdecydujemy, a czas przecież goni, to dam znać. Na razie mogę się pochwalić, że od wczoraj jesteśmy dumnymi posiadaczami gruntu, na którym stanie nasz dom(ek) ! No stał się człowiek posiadaczem ziemskim .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.03.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Jacek - fajne domy, ale za cenę tego większego 180 m to wybudujesz 250 m jakiegoś prostszego projektu w takim samym standardzie ten większy to tak na oko z 350 - 400 tys Fajny projekt to Klementynka archipelagu - duży, solidny domek, w sumie ponad 200 m a nie taki drogi w budowie zobacz u lipińskich - mają fajne proste projekty patrz na proste bryły my się zdecydowaliśmy na 140 m plus garaż bo ja nie znoszę sprzątać i nie chcemy zbankrutować na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasuw 08.03.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Mniejszy - mniej sprzątania wbrew pozorom jest to dość ważne + mniej remontowania, mniej ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 08.03.2005 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 jest pare problemow - musimy np miec dach 4-spadowy (wymog planu - "dobre sąsiedztwo") a z kolei bez lukarn daje kiepskie wyniki jasli chodzi o ustawnosc pokoi itp. ale zaraz popatrze na Klementynke (thx) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 08.03.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Mam jedno pytanie - w jakim wieku są dzieci jeżeli małe tzn kilkuletnie to może i większy dom byłby na miejscu bo jest szansa że dzieci trochę z wami pomieszkają. No ale jeżeli są to już nastolatki to niestety ale gdy dom będzie już gotowy to może okazać się że niedługo pomieszkają wasze dzieci z wami bo zaczną naukę gdzieś w innym miejscu no i po prostu wyfruną z nowego gniazdka, które dla was okaże się za duże. To też trzeba brać pod uwagę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 08.03.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Po przeglądnięciu projektów musze stwierdzić, że jak dla mnie (moich mozliwości i potrzeb) to nawet ten mniejszy jest za duży (po co 2 łazienki na poddaszu - coś bym tu pozmieniał).Ogólnie domki ładne, ale pewnie i drogie. Nawet mniejszy domek można dostosowac do potrzeb mieszkańców (ale najpierw trzeba zidentyfikowac swoje potrzeby, przynajmniej orientacyjnie), np:4 wieksze sypialnie lub 5 mniejszych, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 08.03.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2. co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?. ps. jestem zwolenikiem minimalizmu (nie mylić z małymi pomieszczeniami) Widzisz, mam wrażenie, że dla Ciebie oczywiste jest, że to będzie mondeo. Dla mnie nie, bo jeżdżę po mieście i kilkanaście razy dziennie parkuję. Wszystko w/g potrzeb. Jak ktoś w domu ma bardziej sypialnię, to lepiej sprawdzi się mały, a dla kogoś kto w tym domu żyje lepszy będzie większy (to tak schematycznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.03.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 mnie sie wydaje - pewnie jak jeszcze kilku forumowiczom - ze dom powinien byc skrojony na miare, jak dobry garnitur I tak jak sie wyrasta z garnituru tak pewnie trzebaby zmieniac domy co w zach. Europie i innych tego typu bogatych krajach jest pospolite. My niestety musimy myslec o wiele bardziej perspektywicznie (przede wszystkim ze wzgledu na koszty chociazby kredytow) i bardziej oszczednie (ze wzgledu na nasze pensje). Dla domatora wiekszy, ale jesli dom ma byc tylko "noclegownia" to jak najmniejszy z wygodnych (czyt: parterowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patras 08.03.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Dla rodziny 2+2 spokojnie wystarczy dom 150 m2Czym dom wiekszy tym wiecej sprzatania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.03.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 nie m2 są ważne a funkcjonalność pomieszczeń - dom może mieć 400m2 i być źle zaprojektowany a 150m2 moze być bardzo dobrze przemyślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 08.03.2005 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Wojtek62 Z tym to ja się całkowicie zgadzam - problem w tym, ze projektow i to dobrych, na szczescie nie brakuje i wybór jest duży. Dylemat rozmiarowy pozostaje ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 08.03.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Jacku - taki,na jaki Cię stać.Każy m2 to około 2000zł, z tym że im większy dom tym cena za 1m2 będzie niższa chyba w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 09.03.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 jacek,dobrych projektów wg mnie jest jak na lekarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts