Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet - Faktura na męża, ulga dla żony -> art. z Rzepy

Wowka

Recommended Posts

Oczywiście opisany niżej problem będzie interesował tylko tych internautów którzy poniosą w 2005 r. koszty związane z usługą dostawy intenetu (bez aktywacji i instalacji) powyżej kwoty 760 zł.

Faktura na męża, ulga dla żony

(Rzeczpospolita/07.03.2005)

Ministerstwo Finansów potwierdziło, że z ulgi na Internet mogą korzystać odrębnie oboje małżonkowie. Ale tylko wtedy, gdy posiadają "podwójną" fakturę. A z tym są problemy. Szczęśliwi małżonkowie chwycili więc za faktury i co się okazało? Są one wystawiane tylko na jednego z nich.

(...) Dlaczego tak jest? Ponieważ, jak poinformowała "Rz" Barbara Górska, rzecznik Telekomunikacji Polskiej, umowy były podpisywane tylko na jedną osobę. Dlatego obecnie nie ma możliwości wystawienia faktury na imię obojga małżonków. Problem jednak jest znany i trwają prace nad dopasowaniem rozwiązań przyjętych w firmie do przepisów podatkowych.

(...) Jak wybrnąć z tego problemu? Jeżeli umowa była zawarta tylko z jednym z małżonków, trzeba ją rozszerzyć także na drugiego. Strony umowy muszą więc sporządzić aneks.(...)

Nie trzeba przekonywać nikogo, że dopasowanie zasad podpisywania umów i wystawiania faktur do wyjaśnień ministerstwa to proces skomplikowany. Jednak klient nasz pan, a każdy z przepytywanych przedstawicieli firm teleinformatycznych podkreślał, że kieruje się tą zasadą. Czy nie można jednak zrobić tego prościej? Można, ale dużo zależy od tego, czy Ministerstwo Finansów jest skłonne zmienić swoje stanowisko. Przypomnijmy jednak wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 12 stycznia 1999 r. (sygn. III SA 2903/97). Dotyczył on nieistniejącej już ulgi na zakup przyrządów i pomocy naukowych, ale zawarte w nim wnioski doskonale pasują do przedstawianego problemu. Otóż małżonkowie kupili komputer, z którego oboje korzystali w pracy zawodowej. Pech chciał, że rachunek został wystawiony tylko na męża. W związku z tym urząd skarbowy uznał, że żona nie miała prawa do odliczenia. NSA stwierdził jednak, że wystawienie na nazwisko jednego z małżonków dokumentu stwierdzającego poniesienie wydatku nie pozbawia drugiego małżonka, spełniającego określone w ustawie warunki, prawa do dokonania stosownego odliczenia, jeżeli wydatkowana kwota pochodziła z majątku wspólnego. Każdy z małżonków jest bowiem odrębnym podatnikiem i w razie spełnienia przesłanek ustawowych odliczenie następuje od jego dochodu. Sąd podkreślił, iż z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa obejmująca ich dorobek. Dorobkiem małżeńskim są przedmioty majątkowe nabyte w czasie trwania wspólności ustawowej przez oboje małżonków lub jednego z nich. Każdy z małżonków upoważniony jest do wykonywania zarządu majątkiem wspólnym. Do zarządu zalicza się czynności, w których wyniku następuje nabycie własności rzeczy lub innego prawa majątkowego na zasadach wspólności ustawowej. Czynność prawna jednego z małżonków, dotycząca majątku wspólnego i mieszcząca się w granicach zwykłego zarządu, jest w pełni skuteczna wobec osób trzecich. W razie zawarcia umowy dotyczącej przedmiotu objętego wspólnością ustawową przez jednego z małżonków w granicach wykonywania samodzielnego zwykłego zarządu tym majątkiem drugi z małżonków staje się stroną tej umowy.(...)

Przemysław Wojtasik

źródło - http://firma.onet.pl/1218676,prasa.html

Może to i jest jakieś rozwiązanie - niestety w Polsce nie można się powoływać na wyroki sądów i to US musi sie określić. Dzisiaj byłam w tej sprawie w punkcie telekomunikacji. Panienka poinformowała mnie że nie ma takiej możliwości aby właścicielem numeru były dwie osoby a tym samym aby dwie osoby były wpisane na rachunku. Mąż może być upoważniony i być współwłaścicielem ale i tak na rachunku będzie tylko jedna osoba. Mam ndazieję że w najbliższym czasie wyjaśnią to sobie. :evil:

A co w przypadku, kiedy na fakturze będą dwie osoby (mój provider nie robi problemu), ale żona nie jest przemeldowana i ma w papierach inny adres? Co będzie wtedy silniejsze: to, że mamy wspólnotę majątkową, czy to, że żona oficjalnie nie mieszka w miejscu, gdzie usługa dostępu do internetu jest świadczona?

J.

A co w przypadku, kiedy na fakturze będą dwie osoby (mój provider nie robi problemu), ale żona nie jest przemeldowana i ma w papierach inny adres? Co będzie wtedy silniejsze: to, że mamy wspólnotę majątkową, czy to, że żona oficjalnie nie mieszka w miejscu, gdzie usługa dostępu do internetu jest świadczona?

J.

Problem innego miejsca zameldowania małżonków nie jest absolutnie żadną przeszkodą dla wspólnego rozliczania się. Roczne, wspólne zeznanie PIT składa się do jednego (dowolnego) z tych dwóch właściwych ze względu na miejsce zamieszkania małżonków Urzędów Skarbowych a do drugiego Urzędu małżonek (ten zamieszkały na terenie jego właściwości) składa do ostatniego dnia kwietnia informację o tym, że swoje rozliczenie PIT złożył (a) wraz z małżonkiem w Urzędzie Skarbowym w ...... .

Ponadto dla US miejsce zameldowania nie jest specjalnie istotne. Ważne jest miejsce miejsce zamieszkania i właśnie takiego wpisu należy dokonać w rubrykach części B zeznania rocznego PIT 36 i PIT 37.

Nigdzie w drukach PIT 36 i Pit 37 nie jest wymagane wpisanie miejsca zameldowania.

Oczywiście po uprzednim wypełnieniu druku NIP-1 części B-1 i B-2.

Powodzenia

Problem innego miejsca zameldowania małżonków nie jest absolutnie żadną przeszkodą dla wspólnego rozliczania się.

tak, ale mi nie chodzi ogólnie o wspólne rozliczenie się, tylko o to nieszczęsne odliczenie internetu. W mediach podawano, że można odliczyc internet założony w miejscu zamieszkania. Żona jest zameldowana gdzie indziej - więc może, czy nie?

Dzięki za rady

J.

Udzieliłem dokładnej odpowiedzi. Składacie jeden wspólny PIT.

Jest to możliwe gdyż jak napisałeś:

- macie wspólnotę majątkową

- Twoja żona mieszka wraz z Tobą.

Być może macie jakieś inne przyczyny dla których nie chcecie dokonać wspólnego rozliczenia. Nie napisałeś o tym więc nie mogę się do tego odnieść.

Jeśli tą przyczyną miało by być tylko i jedynie oficjalne zameldowanie pod róznymi adresami to powtarzam, iż nie jest to absolutnie żadną przeszkodą.

Całkiem podobny ale trochę inny problem. Mam dom i mieszkanie. I tu i tu mam jest zainstalowany dostęp do internetu. Tu i tam mam faktury. No powiedzmy stałe zameldowanie w mieszkaniu i czasowe w domu. Przebywam i tu i tam. W większości mieszkam i przebywam w domu.

Faktury mam wystawiane z Netii na adres mieszkania natomiast w domu mam stały dostęp i faktury są wystawiane na adres domu. Obie faktury za internet będa podlegać odliczeniu aż do 760 zł ?

Z tego co się doczytałem, ustawa nie ogranicza ulgi do tylko jednego łacza. Ograniczeniem jest łączna kwota poniesionych wydatków na dostęp do internetu i wynosi ona 760 zł rocznie na podatnika. Czyli razem 1520 zł rocznie lecz nie więcej niż po 760 zł na każdego z małżonków.

Przypuszczam, ze najwygodniej byłoby gdyby faktura za dostęp do netu była wystawiana w stosunku do każdego łacza na Wasze odrębne imiona.