Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Nie wiem jeszcze ile, bo trochę zmieniam ten projekt i architekt przy tym siedzi, ale nietypowych rzeczy tam specjalnie nie ma. Jak to w takim domku... dach ma trochę połaci, ale taki jego urok, poza tym słupy, podciągi no nic nadwzyczajnego, ale pwnikiem najtańszy nie będzie. Ale ładny... :D

no domek jest super, podobno sposób mocowania więźby dachowej jest tak nietypowy,że same łączniki kosztują kilka tys. zł. Trudno mi powiedzieć. Czytałem gdzieś w postach. Domek buduje avezi, ale nie mam do niego maila ani nie odpowiada na moje zapytania.

Może po jego uwagach Domus pozmieniał konstrukcję? Zajrzyj proszę w projekt. Daj znać jakie robisz zmiany pod okiem architekta, każde nowe doświadczenie jest przydatne! Może zdecuduję się w końcu na Jupitera !

Gdzie budujesz? Ja w Kiekrzu pod Poznaniem.

pzdr

maciek

• 3 weeks później...

Witam,

ja zamierzam go kupić. Jutro jednak jadę do biura w celu omówienia co da sie zaadoptować do indywidualnych potzreb.

Znajomy projektatnt ojca postarszyl mnie ze dach ma polacie po zboju i beda kosztowaly. ja sam sie troche temu dziwie bo mam juz ksero wiezby dachowej i nie widze nigdzie slupów. Reszta jak w kazdym projekcie. Chcialem tylko podniesc poddasze o 2 pustaki bo w weekend bylem na podobnym domku i tam tez podniesli bo siemieszkac nie dalo. W narozniki zwykle stawia sie lozko ale trudno bylo tam oddychac przy niskich skosach. To tyle z mojego rozpoznania na te chwile.

Pozdrawiam

ropson

Witam!

Buduje Jupitera z dużymi przeróbkami(piwnica + zmiany na parterze),ściany nie stwarzają problemu, podwyższyłem ściankę kolankową o 50 cm, konstrukcja dachu jest faktycznie dość skomplikowana ,ale do przejścia(jest to konstrukcja samonośna),drewno grube i ciężkie, no ale to pod dachówkę.

Chętnie podzielę się uwagami.

Też to przerabiam ,projekt mam w domu .Teraz przymierzam się do zmian,tak samo jak ktoś wcześniej pisał robię podpiwniczenie oprócz tego poszerzam garaż o 1,2 m aby normalnie drzwi w samochodzie otworzyć nad garażem wstawiam okno i rezygnuję z dachowych.Jeśli chodzi o dach to trochę problemów będzie .wszystkie łączniki stalowe to śą do zrobienia na zamówienie a to blacha ST3 ogrubości 14mm / 1,3 tony stali/ chyba że ktoś to widział w sklepie bo ja to przewertowałem u siebie wszystkie hurtownie i składy nic z tego.

:lol:Hej! Już niedługo mamy zamiar zacząć budowę Jupitera II z podwójnym garażem (mamy pozwolenie na budowę) i chętnie poczytamy uwagi osób , które go również budują. My zrezygnowaliśmy z bocznego balkonu i zewnętrznego kominka. Chcemy również przerobić schody.Dodatkowo zmienimy materiał na ściany zewnętrzne. Piszcie z czego budujeci i co z tym dachem?

Pozdrawiam Jupiterowców i innych Forumowiczów

• 2 weeks później...

Zamierzam kupić projekt Jupiter II.

W związku z tym miałbym prośbę o zdjęcia i kilka pytań:

Czy istnieje możliwość przeniesienia kominka wewnętrznego w inne miejsce salonu ?

Czy istnieje inne rozwiązanie schodów np. ze spocznikiem?[/b]

Dziękuję

No wreszczie się ktoś odezwał kto również buduje Jupitera bo ostatnio była posucha. Właśnie kupiliśmy materiał na dom. Zdecydowaliśmy się na U-220 + 14 cm styropianu. Podobno ma być dobrze. Masz rację z tym dachem. Musi ładnie wyglądać. Polecam dachówkę Robena miedzianą albo kasztanową. Raz się zaoszczędzi na dachu a potem przez następnych 20 lat będzie się żałować. My zamiast dobudować z przodu balkon zrezygnowaliśmy z tego bocznego bo mamy małą działkę i będą to wyrzucone pieniądze. A poza tym małe dziecko w pokoju z balkonem? Tylko zgroza! Nad podwyższenie ścianki kolankowej również myślimy ale zdecydujemy dopiero jak już będzie wymurowana w pierwotnej wysokości.

Pozdrawiam

Odnośnie schodów to architekt adaptujący nasz projekt namawiał nas do otwarcia schodów i zrobienia przejścia do salonu. W takim układzie drzwi z wiatrołapu muszą się otwierać na garderobę co chyba nie byłoby szczęśliwym rozwiązaniem. Ale tak czy inaczej pokombinujemy ze ścianką przy schodach żeby było na korytarzu jaśniej i bardziej przestrzennie. A tak poza tym to na strychu zrobimy dodatkową łazienkę bo ta pierwotna będzie miała wejście z sypialni od ogrodu. Na parterze musi być też ogrzewanie podłogowe bo mam dosyć patrzenia na niezbyt ciekawe grzejniki.

Pozdrawiam