Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Gosc_gość
Witam,

Jestem na etapie wyboru projektu- od dawna choruję na Jupitera, ale trochę się przeraziłam jak poczytałam o skomplikowanej konstrukcji, dziwnych materiałach wykorzystywanych do budowy dachu ok. 80 000 zl. Powiedzcie proszę czy to prawda??? Błagam o podanie kosztu całkowitego i przede wszystkim dachu.

Serdeczne dzięki i pozdrawiam

Agnieszka

ps. Wasze "Jupiterki są naprawdę śliczne!!! :D

Nie ma się co przerażać z tym dachem, jak chce się ładny dom to w tego typu domkach niestety to musi tyle kosztować.

Zwłaszcza, że jest to w tym przypadku konstrukcja samonośna.

Dach taki ma swoją zalete, nawet huragan go nie zerwie bo jest dosyc ciężki.

Ja byłem kiedyś wielbicielem Jupitera II i nadal mi się on podoba, ale jest dla mnie trochę za mały dlatego też planuję budowę domu wg projektu Maja II z pracowni MG Projekt.

W tym projekcie dach nie ma konstrukcji samonośnej, ma słupy podtrzymujące dach, ale na szczęście są umieszczone w ściankach działowych i nie przeszkadzają. Dach przez to nie jest tani bo koszt wykonania też kształtuje się na poziomie 80 tys PLN.

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj.

Agawi72 jak się chce mieć ładny dom ( jest to co prawda pojęcie względne bo każdemu podoba się co innego) musi trochę kosztować. Ja zaczynam budowe w tym miesiącu. Poszliśmy tą łatwiejszą drogą, ponieważ zleciliśmy budowe stanu surowego otwartego firmie. Nie martwimy sie o nic. Wycena dachu przedstawiona przez nich to ok. 70 tys.zl -cała konstrukcja,folia dachówka ceramiczna angoba, robocizna itd. Muszę zaznaczyć że wycena pochodzi ze stycznia bo wtedy podpisywaliśmy umowę na wykonastwo. Pewnie teraz byłaby wieksza ze względu na drożejące materiały. Nim zdecydowałam się na ten projekt miałam parę innych faworytów m.innymi z Archonu i MG Projekt ale tamte projekty też nie należały do najtańszych.Zresztą przy wyborze nie kierowałam się kosztami ( to w późniejszym etapie selekcji) tylko funkcjonalnością domku. Mimo tego że domek nie należy do najtańszych nie żałuję wyboru. Cały czas są, a właściwie były, jakieś wątpliwości że można wybrać coś lepszego.Ale teraz kiedy nastał czas spokoju i wyczekiwania na rozpoczęcie budowy dochodzę do przekonania że lepiej nie mogłam wybrać. Porównując projekty które brałam pod uwagę wydaje mi się że ten spełnia najlepiej moje oczekiwania pod względem funkcjonalnym( oczywiście są małe przeróbki). I jeszcze jedno co mnie przekonało do tego projektu to wykorzystanie powierzchni domu, szczególnie poddasza. Pewnie przeglądasz setki projektów. Zwróć uwagę że wiele z nich ma znacznie większą powierzchnię użytkową, ale jak się im przyjrzeć dokładnie to pod względem funkcjonalnym są do niczego. Jeżeli mogę Ci coś poradzić to wytypuj 2-3 projekty które spełniają twoje wymagania(funkcjonalność, potrzeby rodziny) a dopiero potem rozważ koszt budowy. Może warto wydać trochę więcej i mieszkać w domu który kochamy a nie tylko tolerujemy.

Znowu się rozpisałam.

Pozdrawiam

Witam,

My już powoli zmierzamy ku końcowi prac i na koniec kwietnia planujemy przeprowadzkę. Śmiało mogę teraz powiedzieć że wybór projektu był strzałem w dziesiątke. Polecam jednak podniesienie ścianki kolankowej bo dizęki temu wszystkie pomieszczenia są większe. Łazienka powiększyła sie tak, że wszyscy mówią że to salon kąpielowy. Pokój nad garażem nie jest strychem jak sugerowano w projekcier tylko ślicznym duzym pokojem. Ponadto powiekszyły sie garderoby i to znacznie. My w pokoju córki ( na przeciwko tego nad garażem) przenieśliśmy ścianke garderoby bardziej w głąb, dołożyliśmy veluxa i córcia ma świetny pokój a bardzo sie martwiląm że będzie malutki i nieustawny, ale dzieki powyższym zabiegom jest świetny -duzy i jasny.

Co do dołu domu to tak jak juz kiedyś pisałam zrezygnowalismy z ubikacji i powstały nam wnęki w kuchni i w pokoju który będzie gabinetem. Łazienka natomiast jest w garderobie i trochę wcięta w gabinet - mam tam prysznic i łazieneczka jest super-jasne ze nie jest wielka ale wystarczy -tym bardziej ze u góry jest drugi prysznic więc nie widzę problemu zupełnie.

Generalnie polecam ten projekt bo " na żywo" domek jest śłiczny- ma bardzo ładną bryłę a i w środku jest bardzo sympatyczny :D

Pozdrawiam i chętnie odpowiem na pytania.

Witam

Pisałam juz kiedyś o zmianach jakie zamierzamy zrobić , między innymi podwyższamy ściankę kolankową do 100cm. zdecydowałam się na to ze względu na lepsze wykorzystanie powierzchni garderób(w pokojach jest mało skosów). I oczywiście ze względu na łazienkę. Ma według planu ok. 7,5 m2 pow. użytk. ,ale po podłogach licząc wyszło mi ponad 17 m2 !!!, więc byłoby grzechem nie podnieśc ścianki i nie wykorzystać tej powierzchni. Lilaszek mam w związku z tym pytanie czy robiliście coś z dachem (wydłużenie krokwi, specjalna podbitka...) po podniesieniu ścianki kolankowej. Ja kazałam dodać swojej architekt jeszcze jedną dachówke. Boję się że dach na tak wysokiej ściance może wyglądać trochę dziwnie, jakby z innego projektu. Jak sobie z tym poradziliście.Jeżeli chodzi o dolną łazienkę to też myśleliśmy o wykorzystaniu garderoby, tak jak to ty zrobiłaś. W moim przypadku łazienka ta ma służyc osobie niepełnosprawnej więc architekt uświadomiła nam że będzie ona za mała. Dlatego zdecydowaliśmy się na wykorzystanie pom. gosp. na ten cel ( miejsca będzie w nadmiarze). Ja rozpoczynam niebawem budowę, ale już twierdzę że lepszego projektu nie mogłam wybrać i mimo że dom jeszcze nie stoi to już jestem w stanie wyobrazić sobie siebie w nim.

Pozdrawiam

Jeżeli łązienka ma słuzyć osobie niepełnosprawnej to faktycznie ta w miejscu garderoby nie byłaby odpowiednia. Co do podniesienia ścianki kolankowej to my podnieśliśmy o 1 pustak więc wystarczyło przedłużenie krokwi-ciężko wieć mi sie wypowiadać jak sprawa sie ma w przypadku podniesienia o metr.

Dzięki za odpowiedź. Nasza ścianka kolankowa będzie podniesiona o 2 bloczki, w sumie wyniesie 1 m ( a nie będzie podniesiona o 1m). Znalazłam dokumentacje zdjęciową z budowy twojego domku. Przezentuje się super!!!Widzę że zostawiliście podciąg i słup na parterze. Nasz konstruktor zlikwidował je. Chociaż taki słup możnaby wykorzystać do aranżacji wnętrz ?

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Nasza ścianka kolankowa będzie podniesiona o 2 bloczki, w sumie wyniesie 1 m ( a nie będzie podniesiona o 1m). Znalazłam dokumentacje zdjęciową z budowy twojego domku. Przezentuje się super!!!Widzę że zostawiliście podciąg i słup na parterze. Nasz konstruktor zlikwidował je. Chociaż taki słup możnaby wykorzystać do aranżacji wnętrz ?

Pozdrawiam

Witam,

jakiś czas temu pisałem na forum (całkiem niedawno) o rozpoczęciu budowy Jupitera. i na dzień dzisiejszy mamy już stan surowy zamknięty. Nie obyło się bez problemów aleeee, efekt jest SUPER!!!! do osób które jeszcze się zastanawiają czy budowac czy nie? odpowiedź brzmi.... I to jak najszybciej!!!!

Projekt jest naprawdę "NA MIARĘ".

Pozdrawiam

Petrol

Pozdrawiam

Źle zrozumiałam z tą scianą kolankową sorry, ale tak czy siak podnosicie więcej :D Co do słupa to bardzo mi sie podoba bo lubię takie cuda, bałam sie jedynie że przejście między schodami a słupem będzie wąskie a okazało się że spokojnie można sie tam mijać i w niczym on nie przeszkadza. Takze jak zaczyną stawiać ściany to sie nie przerażajcie bo korytarze, wiatrołąp wydają sie jakieś takie wąskie, ciemne, byłam strasznie załamana a potem jak wszystko staneło, doszły tynki wewnętrzne zupełnie nowych perspektyw wszystko nabrało. :D

Witam.

Dzięki za pociesznie w kwesti korytarzy. Szczególnie ciasny kiszkowaty wydaje mi sie hol ze schodami na poddasze.Jak oglądam zdjęcia to jestem trochę podłamana. Pocieszm sie tym że to zdjęcia i są pewne zniekształcenia. Co do słupa to też nie mam nic przeciwko niemu. Jeszcze do niedawna nie myślałam o jego likwidacji. Konstruktor zaproponował zlikwidowanie podciągu a wtedy słup stawał sie niepotrzebny. Zresztą słup zawsz mogę postawić. Przed zmianą projektu myślałam nawet czy nie dostawić drugiego a miedzy nimi zrobić półeczki albo wypełnić tą przestrzeń kolorowym szkłem. W ten sposób wydzieliłabym przestrzeń jadalni. Oczywiście to tylko moje rozważania bo nie wiem czy byłoby na to miejsce.

Pozdrawiam

Nie ma sie co załamywać korytarzem bo jest ok. Co do słupa to faktycznie trochę Cię fantazja poniosłą :D raczej na takie konstukcje nie ma miejsca, albo inaczej miejsce jest ale w takim ustawieniu bardzo by w jadalni przeszkadzał.

Dzisiaj odkurzyłam cały dom -ściany i podłogi umyłam 3 okna i nie wiem kto ja jestem, a i tak podłoga juz brudna bo błoto wszedzie a ekipa nie raczy wytrzepać nóg- no ale chociaz ze scian pył ściagnięty!!! A i poerwsze pucowanko małej łazienki wykonałam! Małe a cieszy chociaż pewnie przyjdzie malowanie i zachlapią mi wszystko :cry: Niech już te psuje sobie pójdą z mojego domku!!!

Witam serdecznie,

Tak jak Wy jestem fanem Jupitera II, myślę o budowie jednak wcześniej chciałem zapytać o Iwkę (która była bardzo aktywna w tym temacie) o kilka rzeczy związanych z budową, ew. poprosić o przesłanie zdjęć z realizacji projektu.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Marcin

[email protected]

Witam serdecznie,

Tak jak Wy jestem fanem Jupitera II, myślę o budowie jednak wcześniej chciałem zapytać o Iwkę (która była bardzo aktywna w tym temacie) o kilka rzeczy związanych z budową, ew. poprosić o przesłanie zdjęć z realizacji projektu.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Marcin

[email protected]

Witam, po dłuższej przerwie! Od 15 grudnia mieszkam w ukochanym przez wszystkich Jupiterku i jak na razie nie widzę rzeczy , które wymagały by zmiany lub nas rozczarowały. Dzisiaj mam bojowe zadanie i muszę porobić trochę zdjęć jak je zrobię to podeślę (w tym moje wymarzone schody). Niestety mój 2-letni mały rozrobiaka tak ostatnio daje mi do wiwatu , że zapominam o innych sprawach. Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości na budowie.

Witam, po dłuższej przerwie! Od 15 grudnia mieszkam w ukochanym przez wszystkich Jupiterku i jak na razie nie widzę rzeczy , które wymagały by zmiany lub nas rozczarowały. Dzisiaj mam bojowe zadanie i muszę porobić trochę zdjęć jak je zrobię to podeślę (w tym moje wymarzone schody). Niestety mój 2-letni mały rozrobiaka tak ostatnio daje mi do wiwatu , że zapominam o innych sprawach. Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości na budowie.

Witam tez mamy zamiar pobudować sie w swarzedzu zastanawiamy się nad jupiterem II a Andromeda jeżeli macie moze kosztorys to poprosze

[email protected] za jupiterem przemawia ładne rozmieszczenie pomieszczen na gorze i ladniejsza bryla za andromedą pewnie nizsze koszty po za tym oba projekty są w naszym guscie

P.S. jak się zdecydujemy to zglosze sie po namiary na sprawdzone ekipy

• 2 weeks później...
Gość Gosc_gość

Przeglądając strony wykonawców natrafiłem na zdjęcia z realizacji projektu Jupiter2, a że wcześniej byłem zainteresowany tym projektem to zwróciłem na niego uwagę - (jest śliczny), pewno będziecie zainteresowani :lol:

http://www.dtmdomy.pl/budowa20060404.php

http://www.dtmdomy.pl/images/budowa20060404/PICT0072m.jpg

więcej fotek pod adresem wyżej 8)

• 4 weeks później...

Witam

proszę o informację w jaki sposób zrobiliście skosy w słupach zewnętrznych (wejście główne i wyjście do tarasu), czy wylewaliście skośne słupy, czy obkładaliście później cegłą, czy zostały zrobione ze styropianu?

To samo dotyczy narożników budynku. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Każdy kogo pytam ma inne zdanie. Myślę, że metoda sprawdzona w praktyce będzie najlepsza.

• 2 weeks później...

Witam

Znalazłem na allegro aukcję gdzie spzedawane są schody i przedstawione są zdjęcia wg mnie wypisz wymaluj z Jupitera. Czy ktoś z szanownych jupiterowiczów przyznaje się do nich. Wygląd jest super, robi wrazenie. Mam tylko pytanie jak się po takich schodach schodzi w dół. Podaję linka do strony z aukcją. Gdyby się skończyła szukajcie aukcji (SCHODY...... "WERNER"...... gięte)

Ja cały czas się zastanawiam czy jednak nie zmienić jakoś konstrukcji schodów. np umieścić ich w miejscu garderoby na dole i tam je wywinąć. Czy ktoś zmieniał w jakiś sposób bieg schodów. Jeśli to możliwe prosiłbym o zdjęcia.

http://www.allegro.pl/item189789545_schody_werner_giete.html

Pozdrawiam

Witam wszystkich :)

Decyzja zapadła, będzie budowa Jupitera II w odbiciu. Budujemy obok Wrocławia.

Oglądaliśmy zdjęcia Waszych domków, są świetne!!!

Chcielibyśmy jednak prosić o kilka rad. Marzy nam się duża kuchnia, najlepiej z wyspą, dlatego chcemy zrezygnować ze spiżarni i WC tam gdzie są one oryginalnie w projekcie. Czy macie może jakieś pomysły gdzie je przenieść. Część z Was WC przeniosła w miejsce garderoby ale wtedy traci się garderobę :lol: Wiem, że z czegoś trzeba zrezygnować (na pewno nie z toalety :) ) ale jednak proszę Was o pomysły.

Bylibyśmy bardzo wdzięczni też, jakby ktoś nas hmm.. zaprosił do takiego Jupiterka i żebyśmy mogli zobaczyć go od środka (w jakiejś odległości 100km od Wrocka). Na pewno jakiś skromny prezent zabierzemy ze sobą :lol:

Pozdrawiamy serdecznie!

Magda i Szymon

Witam,

czy ktos mógłby mi udostępnić projekt dachu ze zmienioną konstrukcją (ze słupami)? Czy taki sposób jest dużo tańszy? Czy jest sens dokonywania tej zmiany w projekcie?

Będę wdzięczna za jakiekolwiek uwagi od doświadczonych jupiterowców. :)

Pozdraiwam,

Beata

witam

mimo że jestem na etapie ściany fundamentowej domku Jupiter II to z moich kalkulacji wynika że takie zmiany w projekcie są ZBĘDNE. wykonanie blach kosztowało mnie około 4tyś zł. (Firmy za ich zrobienie chciały między 5,5tyś do 6,5tyś zł). po ewentualnym odchudzeniu konstrukcji dachowej po zastosowaniu słupów można zaoszczędzić jakiś max 1 m3 drzewa koszt około 800zł. trzeba do tego wzmocnić konstrukcje stropu i zapłacić za przeprojektowanie dachu :). wydaje mi się że powyższe powoduje brak jakiegokolwiek sensu wprowadzania zmian :). pozdrawiam jupiterowców. i czekam aż murarz zacznie stawiać ściany :oops: aha może macie jakieś uwagi co do izolacji ściany fundamentowej - dokładnie hydroizolacji. ściana (max 30cm + 15cm styropian)