Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mopl,

jeśli chodzi o odchudzanie i zmianę konstrukcji to masz rację, szkoda zachodu. Co do docieplenia samej ściany fundamentowej według mnie 15 cm to stanowczo za dużo, 10 cm w przypadku zwykłego styropianu lub 8 cm w przypadku extrudowanego zupełnie wystarczy. A i mam jeszcze pytanko w jaki sposób ustawiasz bloczek?? Wiesz te 30 cm.... bloczek ma wymiary 14x24x38 cm. No i z czego bedą ściany nośne?

Pozdrawiam

Petrol

Ps. U mnie wczoraj właśnie ekipa skończyła posadzki. Teraz trzeba zacząć trzymać się za kieszeń..

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich :)

Decyzja zapadła, będzie budowa Jupitera II w odbiciu. Budujemy obok Wrocławia.

Oglądaliśmy zdjęcia Waszych domków, są świetne!!!

Chcielibyśmy jednak prosić o kilka rad. Marzy nam się duża kuchnia, najlepiej z wyspą, dlatego chcemy zrezygnować ze spiżarni i WC tam gdzie są one oryginalnie w projekcie. Czy macie może jakieś pomysły gdzie je przenieść. Część z Was WC przeniosła w miejsce garderoby ale wtedy traci się garderobę :lol: Wiem, że z czegoś trzeba zrezygnować (na pewno nie z toalety :) ) ale jednak proszę Was o pomysły.

Bylibyśmy bardzo wdzięczni też, jakby ktoś nas hmm.. zaprosił do takiego Jupiterka i żebyśmy mogli zobaczyć go od środka (w jakiejś odległości 100km od Wrocka). Na pewno jakiś skromny prezent zabierzemy ze sobą :lol:

Pozdrawiamy serdecznie!

Magda i Szymon

:D Hej, my serdecznie zapraszamy, ale obawiam sie że gdynia jest "troszeczke" ponad 100 km od Was. My sie własnie przeprowadziliśmy niecałe 2 tygodnie temu i testujemy jpitera. na razie wszystko gra. :D

A łazienke na dole mamy własnie w garderobie, wcietą w gabinet więc i prysznic sie zmieścił a w miejscu WC bedzie wysoka zabudowa w kuchni z piekarnikiem i lodówką a od jadalni bedziemy oddzieleni barkiem.

pozdrawiam

Beata

:D Hej, my serdecznie zapraszamy, ale obawiam sie że gdynia jest "troszeczke" ponad 100 km od Was. My sie własnie przeprowadziliśmy niecałe 2 tygodnie temu i testujemy jpitera. na razie wszystko gra. :D

A łazienke na dole mamy własnie w garderobie, wcietą w gabinet więc i prysznic sie zmieścił a w miejscu WC bedzie wysoka zabudowa w kuchni z piekarnikiem i lodówką a od jadalni bedziemy oddzieleni barkiem.

pozdrawiam

Beata

Hej:)

No Gdynia trochę daleko jest :lol: Ale może kiedyś... :D

Podziwiam Wasz domek na Waszej stronie i jest świetny. Tylko brakuje najnowszych zdjęć. Mam nadzieję, że je uzupełnicie bo dla takich jak my, są naprawdę pomocne :D

Mam pytanie, czy gabinet dużo stracił powierzchni na rzecz prysznicu?

Pozdrawiam,

Szymon

PS. Uzupełnijcie zdjęcia jak możecie, bardzo Was proszę!:)

Obiecujemy sobie od dawna uzupełnić zdjęcia ale końcówka budowy i przeprowadzka to strasznie absorbująca sprawa. Postaramy sie niebawem to zrobić.

Co do gabinetu to w zasadzie tylko stracił przesrzeń za drzwiami-może i jakis regał by tam wszedł, ale za to zyskaliśmy wnękę po WC wiec rachunek sie zgadza ;-). jak juz uprżatniemy magazyn z gabinetu postaram sie wkleić zdjecie.

Pozdrawiam raz jeszcze

Witam

Znalazłem na allegro aukcję gdzie spzedawane są schody i przedstawione są zdjęcia wg mnie wypisz wymaluj z Jupitera. Czy ktoś z szanownych jupiterowiczów przyznaje się do nich. Wygląd jest super, robi wrazenie. Mam tylko pytanie jak się po takich schodach schodzi w dół. Podaję linka do strony z aukcją. Gdyby się skończyła szukajcie aukcji (SCHODY...... "WERNER"...... gięte)

Ja cały czas się zastanawiam czy jednak nie zmienić jakoś konstrukcji schodów. np umieścić ich w miejscu garderoby na dole i tam je wywinąć. Czy ktoś zmieniał w jakiś sposób bieg schodów. Jeśli to możliwe prosiłbym o zdjęcia.

http://www.allegro.pl/item189789545_schody_werner_giete.html

Pozdrawiam

Witam, to nie są zdjęcia z Jupitera ale ja mam właśnie od Wernera schody. Jak dasz mi maila to wyślę zdjęcie schodów nie zabiegowych tylko prostych w moim Jupiterku.

Pozdrawiam

Iwka

hej

ja mam ścianę fundamentową z betonu wylewaną między narożnikami z cegły pełnej na szerokość 30cm. na to będzie szedł pustak max 30cm + 15 cm styropianu. może rzeczywiście 15 cm na ocieplenie ściany fundamentowej to za dużo. mam zamiar posmarować ją z dwóch stron dysperbitem. nad tym musze jeszcze podumać :). pozdrawiam

do Iwka N.

jeżeli możesz to podeślij mi również zdjęcie Twoich schodów: [email protected]

pozdrawiam

hej

ja mam ścianę fundamentową z betonu wylewaną między narożnikami z cegły pełnej na szerokość 30cm. na to będzie szedł pustak max 30cm + 15 cm styropianu. może rzeczywiście 15 cm na ocieplenie ściany fundamentowej to za dużo. mam zamiar posmarować ją z dwóch stron dysperbitem. nad tym musze jeszcze podumać :). pozdrawiam

do Iwka N.

jeżeli możesz to podeślij mi również zdjęcie Twoich schodów: [email protected]

pozdrawiam

Zdjęcia właśnie wysłałam . Pozdrawiam

hej

..... może rzeczywiście 15 cm na ocieplenie ściany fundamentowej to za dużo. mam zamiar posmarować ją z dwóch stron dysperbitem. nad tym musze jeszcze podumać :)....

Zastanów się czy nie warto zastosować styropianu extrudowanego.. Jego właściwości są zdecydowanie lepsze... no ale cena przeliczana z EUR...

Pozdrawiam

Petrol

Zastanów się czy nie warto zastosować styropianu extrudowanego.. Jego właściwości są zdecydowanie lepsze... no ale cena przeliczana z EUR...

Pozdrawiam

Petrol

hej

co to jest WL-ka??

co do styropianu extrudowanego to masz 100% racji i warto w niego zainwestować. obłożę nim ścianę fundamentową. wyżej zwykły styropian

pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem

hej

co to jest WL-ka??

co do styropianu extrudowanego to masz 100% racji i warto w niego zainwestować. obłożę nim ścianę fundamentową. wyżej zwykły styropian

pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem

to środek bardzo podobny do dysperbitu. nazywa się WL poniżej podaję link do strony jednego z producentów.

http://www.izohan.pl/pl_,oferta_izohanizobudw.php#IZOHAN_IZOBUD_WL

Pozdrawiam

Petrol

witam

ja znów do Iwki N

Twój domek prezenyuje się SUPER. jest bardzo proporcjonalny i ładnie wykończony.

mam pytanie do Ciebie odnośnie okien. Czy zmieniałaś może ich wymiary i umieszczenie nad poziom podłogi?? porównywałem różne zdjęcia Jupiterków i widze chyba jakieś różnice. może się mylę bo Twój domek jest wykończony już a inne nie więc może z tego bierze się to wrażenie zmian.

dokładnie chodzi mi o okno od fronu (od wejścia do domku) okno w pokoju i na poddaszu nad pokojem. ich wymiary i umieszczenie nad poziomem podłogi.

pozdrawiam :-)

witam

ja znów do Iwki N

Twój domek prezenyuje się SUPER. jest bardzo proporcjonalny i ładnie wykończony.

mam pytanie do Ciebie odnośnie okien. Czy zmieniałaś może ich wymiary i umieszczenie nad poziom podłogi?? porównywałem różne zdjęcia Jupiterków i widze chyba jakieś różnice. może się mylę bo Twój domek jest wykończony już a inne nie więc może z tego bierze się to wrażenie zmian.

dokładnie chodzi mi o okno od fronu (od wejścia do domku) okno w pokoju i na poddaszu nad pokojem. ich wymiary i umieszczenie nad poziomem podłogi.

mopl,

jeśli chodzi o wymiary stolarki i poziomy... wygląda to następująco:

1)pokój od frontu - 210x150 poziom - poziom 80cm

2)kuchnia okno od frontu - 120x120 - poziom 110cm

3)pokój na poddaszu - 210x150 - poziom 50cm

pokój na poddaszu jest bardzo przestronny a co do parapetu to zmienimy trochę jego funkcję a mianowicie zostanie tam założony parapet o szerokości 70 cm pod nim zostanie wykonana konstrukcja z płyt GK a od frontu zostaną zabudowane w powstającej wnęce szuflady na dziecinne zabawki i szpargały. Na parapecie znajdą się poduchy i powstanie duże siedzisko coś jak te w amerykańskich filmach.

Pozdrawiam

Petrol

witam

ja znów do Iwki N

mopl,

jeśli chodzi o wymiary stolarki i poziomy... wygląda to następująco:

1)pokój od frontu - 210x150 poziom - poziom 80cm

2)kuchnia okno od frontu - 120x120 - poziom 110cm

3)pokój na poddaszu - 210x150 - poziom 50cm

pokój na poddaszu jest bardzo przestronny a co do parapetu to zmienimy trochę jego funkcję a mianowicie zostanie tam założony parapet o szerokości 70 cm pod nim zostanie wykonana konstrukcja z płyt GK a od frontu zostaną zabudowane w powstającej wnęce szuflady na dziecinne zabawki i szpargały. Na parapecie znajdą się poduchy i powstanie duże siedzisko coś jak te w amerykańskich filmach.

Pozdrawiam

Petrol

Witam serdecznie!

Także jesteśmy na etapie zakupu JUPITERA II i chcęci rozpoczęcia budowy w lato, aby do zimy zamknąć dom pod dachem.

Może któryś z Szanownych Forumowiczów podpowiedziałby mi gdzie mogę taki gotowyzobaczyć, no i koszta na dzień dzisiejszy stanu surowego z dachem?

Może ktoś jest w trakcie budowy i powiedziałby mi coś o kosztach w okolicy Warszawy? Jestem na etapie wyceny budowy stanu surowego i nie wiem, czy firma budowlana ze mnie zedrze, czy będzie to rozsądna cena...

pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi

Wojtek

Witam serdecznie!

......

Może któryś z Szanownych Forumowiczów podpowiedziałby mi gdzie mogę taki gotowyzobaczyć, no i koszta na dzień dzisiejszy stanu surowego z dachem?

Może ktoś jest w trakcie budowy i powiedziałby mi coś o kosztach w okolicy Warszawy? Jestem na etapie wyceny budowy stanu surowego i nie wiem, czy firma budowlana ze mnie zedrze, czy będzie to rozsądna cena...

pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi

Wojtek

Witaj,

mogę służyć pomocą i informacjami ale w okolicach Wrocławia. Z tego co słyszałem to w Warszawie już niektóre firmy nie wiedzą po ile sprzedawać materiał.... z dnia na dzień mega podwyżki. A co do wyceny to wszystko zależy od technologi na którą się zdecydujesz. Z tego co kojarzę w projekcie jest beton komórkowy 36. Od stropu, nadproży, i oczywiście dachówki. Jeśli potrzebne są konkretne informacje to pisz.

Pozdrawiam

Petrol