Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mury rosną do góry :)

Oczywiście im dalej w las tym i więcej nerwów jak się patrzy

na niektóre wyczyny budowlańców.

Na jakie zdecydowaliście się rynny dla Jupitera?

Okna dachowe Velux czy Fakro?

Pozdrawiam

Witaj, chyba ja muszę odpowiedzieć na to pytanie bo reszta widocznie dziarsko szaleje na budowie. Ani, ani czyli ROTO PCV bo znając moją rodzinkę nikt nie będzie konserwował drewnianych okien a pomieszczenie na strychu częściowo będzie drugą łazienką a cześciowo pralnio-suszarnią, więc znowu mokre pomieszczenia. Z rynnami mieliśmy duży dylemat i w końcu zdecydowaliśmy się na Galeco w kolorze miedzi , bo widziałam "na żywca" jak wyglądają z dachówką miedzianą Robena.

Pozdrawiam

Witam wszystkich Jupiterowców. Od kilku tygodni nasze myśli krążą koło Jupitera II (w lustrzanym odbiciu).

Widzę że sporo ludzi buduje ten domek. Czy macie już jakieś obliczenia finansowe ?.

Czytałem na forum Muratora temat Andromedy (tez z biura Domusa) która jest w porównywalnej powierzchni. Sporo ludzi buduje tamten dom.

Czy Waszym zdaniem Jupiter będzie lepszym rozwiązaniem niż Andromeda ?

Kosztowo wydaje mi się że Jupiter jest droższy (choćby sławetny dach). Choć chyba ładniej wygląda dzięki tej konstrukcji dachu.

Podam Wam koszty Andromedy (info z forum).

Stan surowy otwarty (ze ściankami, schodami itp) i z dachem (z papą)

95-100 tys (materiały)

35 tys (robocizna) (w tym około 7-8 tys za dach)

Razem jakieś do 140 tys.

Do instalacji wewnętrznych w Andromedzie jeszcze nie doszli :-)

Czy Jupiter będzie znacząco droższy od Andromedy (na tym etapie) ?.

Sporo pytań jak na początek ale od tego zależy nasz wybór projektu.

Jest nas 3-osobowa rodzina ...nie wiem czy Jupiter nie jest za duży.

Powiedzcie prosze czy oda się wybudowac ten dom (do zamieszkania) za 350 tys. pod Warszawą ? W technologi w/g projektu oczywiście. :wink:

Witam, nie wiem jakie są ceny pod Warszawą na robociznę ale za to beton jest na pewno tańszy niż w Poznaniu. My z racji kosztów zdecydowaliśmy się na U-220 i działowe z Porotonu 11,5 cm. Dachówka w promocji miedziana Robena bo i tak dach to samochód średniej klasy. Wszystko zależy od wykończenia. Może się udać ale cały czas trzeba liczyć koszty i starać się gdzie można kupować robociznę z materiałem na 7% VAT.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Witam serdecznie !!!

Parę dni temu zdecydowaliśmy się na zakup Jupitera. Domek jest przepiękny :))).

Mam pytanko czy ktoś przenosił może WC na dole w inne miejsce? Wydaje mi się, że usytułowanie go w tak bliskiej odległości od jadalni i kuchni jest nie za ciekawe. A może się mylę? NIe mamy pomysłu jak to zmienić. Wogóle ciekawi mnie bardzo jakie zmiany robiliście w projekcie w szczególności chodzi o parter.

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych w tej kwestii bo my dopiero początkujący. Proszę !

• 3 weeks później...

Ja rozważałem ten projekt kilka tygodni temu bardzo poważnie i oto moje uwagi:

- będzie bardzo drogi w budowie w stosunku do tej powierzchni (155m),

- kominek na rogu podcienia to kosztowny i nieekonomiczny gadżet,

- dach i lukarny będą kosztowały majątek,

- pokoje na poddaszu mają mnóstwo skosów i

bez zmiany dachu na dwuspadowy nic się nie zmieni (nawet podnoszenie ścianki kolankowej niewiele pomoże). Byłem w takich domach i naprawdę skosy ograniczają te pokoje.

- 3 balkony to wprawdzie ładny wygląd ale z praktycznością nie maja nic wspólnego (to nie blok żeby balkony były potrzebne), mieszkałem w domu z 3 balkonami i wiecie kto z nich korzystał ? ... :lol: - ptaszki.

- okna nietypowe, a niektóre zaokrąglone (niezłe koszty), a zmiana ich na typowe zmienia wygląd budynku, nie zapominajcie o tym.

- dolna elewacja (na fundamencie) daje wygląd ale nikt jej nie wykonuje bo zwyczajnie jest niepraktyczna. Kto buduje elewacje wystającą ?

- koszt budowy i wykończenia tego domu (210m2 cał.) wyceniam na ok 420 tys (oczywiście bez działki).

Domek niewątpliwie ładny ale jeśli liczysz koszty to zwyczajnie drogi, niewspółmiernie do korzyści.

Pamiętajcie też że wizualizacje to tylko ładne rysuneczki w praktyce te domy wyglądają zupełnie inaczej. W praktyce ludzie zmieniają okna, balustrady, obróbki dachu, elewację, itp aby zmniejszyć koszty i dom zaczyna wyglądać jak tysiące innych.

Tej wielkości dom z innymi rozwiązaniami (dach lukarny, okna, itp) można wybudować i wykończyć (na tip top) za 300tys.

Pamiętać jeszcze należy że zagospodarowanie działki, mediów itp. To kolejne kilkadziesiąt tysięcy.

Mam nadzieje że te krytyczne uwagi nie potraktujecie jak biadolenia tylko moje zdanie w dyskusji, które zdeterminowane jest takimi czynnikami jak koszty i praktyczność.

Witam,

ja buduję ten dom i jestem właśnie na etapie dachu.

Trzeba dobrze popatrzeć w projekt to podnoszenie ścianki kolankowej

jest wcale nie potrzebne a wręcz szkodliwe.

Skos dachu występuje tylko w łazience i garderobach więc nie ma to większego znaczenia.

Dzięki właśnie lukerną pokoje są bez skosów.

Kosztowny jest faktycznie dach, ale to zawsze największa ozdoba domu.

My ze zmian zrezygnowaliśmy tylko z lanych schodów i jednych tych małych drzwi balkonowych.

Pozdrawiam

Krzysztof

Wybacz ale pokoje po 12-14m w takim domu to kosztowne "pokoiki", owszem skosy mają garderoby a nie pokoje, ale przez to pokoje są małe.

O kosztach nic nie piszesz ?. Jesteś na etapie dachu więc większa część kosztów jeszcze przed Tobą.

Ciekaw jestem czy zostawiłeś kominek w tym miejscu co w projekcie ?.

Jeśli tak to będzie to "zimny" komin, a do ogrzewania raczej mało przydatny.

Podziel się kosztami stanu surowego (zamkniętego i otwartego) to porównamy je z innymi realizacjami.

Uroku i wyglądu tego projektu nie kwestionuję, analizuje tylko koszty i praktyczność realizacji.

Witam.

Jak uważasz, że jest za drogi, to postaw sobie inny, najlepiej kwadrat z dwoma oknami i płaskim dachem. Jednym się podoba, drugim nie... tak mi się wydaje. Mi się podoba i go buduję...

Pozdrawiam

Ktoś pytał o opinie na temat tego projektu, więc przestawiam swoją.

Jeżeli Ci się nie podoba bo akurat wybrałeś taki dom to Twoja sprawa.

Oszczędź sobie i innym tych złośliwości, ponieważ niczego konstruktywanego na ten teamt nie wnoszą.

Widzę że potrzeba Ci trochę pokory, Nabierzesz jej jak będziesz się schylał w pokojach na poddaszu w tym swoim pięknym powyginanym domku.

Witam!

ja mam przeprojektowany strop i dach: zrezygnowałem z konstrukcji samonośnej na rzecz starych, poczciwych słupków (wpuszczonych w ściany.

W efekcie zaoszczędziłem pare centrymentrów na przekrojach (chociaż w stropie trzeba było dodać belki do przeniesienia obciążeń ze słupków)

pozdrawiam

Darcyś

Witam popnownie!

ze zmian w projekcie:

garaż zamieniłem na dodatkową pow. mieszkalną (duża rodzina) + garaż wolnostojący

kominek powędrował do wnętrza - tam gdzie w oryginale były schody

WC powędrowała "z kuchni" na wprost wejścia (lekko w prawo) a za nią umieściłem gazownie.

ścianka kolankowa +20cm

schody na prawo od wejścia - drewno

przeprojektowany strop

zmiana więźby dachowej - słupki zamiast konstrukcji samonośnej

pozdrawiam

Darcys

Uszanowanie!

w oryginale było 45 od stropu - doszło 20 cm - 10 cm na wykończenie podłogi

Dach obniżył się w kosztach raz przez mniejszą objętość potrzebnego drewna ( choć to zaraz przeszło w większy koszt przez drewno strugane! :-)

ale niebagatelne jest że mogłem przeprojektować też okucia narożne!!!!! wyszły znacznie lżejsze przez zmniejszone wymiary

no i kotwy Hilti zamienili mi na zwykłe śruby!!!!

NINIEJSZYM CHCIAŁBYM POGRATULOWAĆ WSZYSTKIM PROJEKTANTOM WYKORZYSTUJĄCYM SUPER DROGIE MATERIAŁY I TECHNOLOGIE!!! 100 zł za jedną kotwę! x 56 kotew, śrub nielicząc + 1400 kg (!!!) stali!!!!!

KOSZTY ADAPTACJI to jakieś ~ 1000-1200 zł za strop, więźbę, schody i okucia

pzdr

Darcys

Za miesiąc będę w stanie surowym otwartym......

to co widzę na dziś to to że kosztorys jaki zakupiłem wraz z projektem jest, delikatnie mówiąc: NIEDOSZACOWANY :evil: (nawet uwzględniając zmianę stawki VAT)

z drugiej strony widzę, że kosztorys jaki zrobiłem z moim Kier Bud jest, przynajmniej na razie OK (abstrachując oczywiście od jego wartości! :D )

czyli: GORZEJ NIE POWINNO BYĆ!!!

pzdr