Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Jupiterowcow,

Wlasnie wczoraj zostalem powalony wiadomoscia dotyczaca skomplikowanej konstrukcji dachu.....

szkoda, ze dopiero wczoraj odkrylem to Forum (dodam, ze za sprawa pani z pracowni Domusa, do ktorej zadzwonilem z problemem dotyczacym dachu; pani niezwykle "uprzejmie", i bardzo niemarketingowo, skierowala mnie do poszukiwania rozwiazania na Forum Muratora, bo "ponoc inwestorzy radza sobie jakos z problemami konstrukcyjnymi Jupitera" wiec oni nie maja zamiaru udzielac zadnej pomocy...)

Darcys, napisales, ze wprowadziles zmiany w konstrukcji dachu - czy mozesz podzielic sie jakimis szczegolami ?

Czy musiales jakos dodatkowo wzmiacniac strop pod slupami na ktorych oparl sie dach ?

Bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje - robotnicy czekaja na decyzje i czas goni (jutro beda wylewac strop nad parterem)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WItam.

Ja też zrobiłem sporo zmian, m.in zabudowałem podcień od frontu, zrobiłem balkon itd. oczywiście zmieniłem konstrukcje tak jak u kolegi, który pisał, że wstawił słupy. Pomysł prosty i sprawdzony. A co do kosztów to hmm... przecież wszyscy tutaj nie są nowicjuszami... jeśli dach jest wielospadowy to wiadomo, że jest ładny, ale i nie tani... jeśli są balkony, to też fajnie, ale też nie tanio... i takie tam. To nie kwestia tego, że dach do Jupitera jest drogi... on w każdym innym domu też będzie tyle kosztował. Wiadomo, że zawsze będzie droższy niż prosty konstrukcyjnie dwuspadowy... Życie to sztuka dokonywania wyborów!

Pozdrawiam

Paweł

PS. Dach już zamknięty!!!

... Życie to sztuka dokonywania wyborów!

Pozdrawiam

Paweł

PS. Dach już zamknięty!!!

To fakt i to trudnych wyborów bo jak coś zaczniemy to już nie ma odwrotu... :D

Może mógłbyś jakieś fotki wkleić..??

Albo może na priwa ??

Bardzo mnie ciekawi ten dach z wyglądu bo projekt jest bardzo ładny - powiedzmy na mój gust żeby nikogo nie urazić.

Witam!

pytanie jak w temacie:

czy ocieplaliście czymś te słupy czy wystarczy tylko przyklejenie styropianu "na gotowo"?! Ja myślę o solidnej konstrukcji z BK i ociepleniu w okolicach styku z łukami i stropem.

a jak poradziliście sobie z łukami i krzywiznami tarasów (wejście i drzwi ogrodowe)?

pzdr

Darcyś

Witam:

słupów nie widać u mnie bo wchodzą w ścianki działowe

mniej stali (o jakąś tonę!) na okucia

mniejsze przekroje drewna - znacznie mniejsze (np. dadzą wciągnąć się na strop bez udziału dźwigu :-) )

lżejszy dach

w przestrzeni nad słupkami po oparciu na płatwiach powstanie całkiem niezły strych!

a z wad? Obciążenie trzeba wprowadzić w strop a nie tylko w ścianki kolankowe!

pzdr

Darcyś

Witam

My też budujemy Jupitera i jesteśmy na etapie stropu. Wprowadziliśmy trochę zmian jeśli chodzi o wnętrze domu. Wc na parterze zostało przeniesione na przeciwko wejścia (podzielona kotłownia) kominek przeniesiony na ścianę oddzielającą salon od schodów. Zamurowane wyjście na balkon od strony salonu, miejsce dawnego wc dzielimy na pół tworząc wnęki na szafy kuchenne i z drugiej strony na szafę wnękową w gabinecie. Drzwi od garażu przesunięte zostały do wiatrołapu tuż przy drzwiach wejściowych. To chyba najważniejsze ze zmian choć istnieje jeszcze kilka drobnych detali.

Interesuje mnie wątek dotyczący więźby oraz ściany kolankowej.

Majster doradza mi zeby podnieść ją o 50 cm ale czy to nie zdeformuje proporcji domu z zewnątrz? Czy faktycznie wybudowanie piętra zgodnie z projektem tworzy dużą ilość skosów?

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam, co tam słychać u innych Jupiterowców. Excalibur pisał takie brzydkie rzeczy na temat naszego projektu najpierw się wkurzałam a potem stwierdziłam niech sobie gada ja i tak wiem swoje. Mogę powiedzieć na podstawie faktów stwierdzonych naocznie, że nie ma w znacznej mierze racji . Mam ścianki działowe postawione i te skosy w garderobach wcale nie będą tak bardzo przeszkadzać. Myślę , że można je zagospodarować. U mnie właśnie kończą dach i robią taras. Krzywe murki robią z e-mek i wykańczają cegłą pełną. Właśnie doszliśmy do wniosku, że w okrągłym kwietniku na tarasie zainstalujemy tymczasowo wanienkę do gorących kąpieli (oczywiście żart jakby ktoś nie wiedział).

Pozdrawiam serdecznie

Witam!!!

u mnie jutro "stan surowy otwarty"!

Co do skosów to nawet trochę żałuję, iż nie poprzestawiałem ścianek działowych tak by zmniejszyć te "skośne" garderoby i korytarz powiększając pokoje (pal licho skosy!!!)!

Tarasy są super! Zdanie zmienię dopiero na etapie ich wykończenia! ($) :-)

Murki robiłem z bloczków fundamentowych (bo zostało nieco) a wierzch Majster wylał w szalunku!

Kończycie czy ciągniecie dalej przez jesień i zimę? :wink:

pzdr

Darcyś

Witam, mój tarasik również mi się bardzo podoba. Aktualnie jak go skończą to jeszcze mamy w planach skończenie elektryki i wytynkowanie. Chciałam zaszaleć i zabrać się za podłogówkę ale instalator mnie powstrzymał. A już miałam wizję gotowej podłogi. Okna niestety muszą również poczekać.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam!

Jesteśmy bardzo zainteresowani tym projektem. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to w przyszłym roku powinno sie udać ruszyć z budową.

Interesuje nas Jupiter II w lustrzanym odbiciu. Z informacji jakie uzyskałem na Forum wiem, że będę chciał przeprowadzić jakieś modyfikacjie projektu podstawowego.

Nie ukrywam, że bardzo zależy mi aby zobaczyć ten projekt w rzeczywistości. Zauważyłem, że są ma forum osoby z okolic Tarnowskich Gór. które budują Jupitera.

Proszę o kontakt i sugestie wszystkich forumowiczów.

Pozdrawiam!

Zamierzam kupić projekt Jupiter II.

W związku z tym miałbym prośbę o zdjęcia i kilka pytań:

Czy istnieje możliwość przeniesienia kominka wewnętrznego w inne miejsce salonu ?

Czy istnieje inne rozwiązanie schodów np. ze spocznikiem?[/b]

Dziękuję

Podłączam sie do pytania i mam nadzieję, że ktoś sie zlituje.

Z niecierpliwościa czekam na odzew.

Pozdrawiam.