certin76 28.09.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witam wszystkich Jupiterowcow, Wlasnie wczoraj zostalem powalony wiadomoscia dotyczaca skomplikowanej konstrukcji dachu..... szkoda, ze dopiero wczoraj odkrylem to Forum (dodam, ze za sprawa pani z pracowni Domusa, do ktorej zadzwonilem z problemem dotyczacym dachu; pani niezwykle "uprzejmie", i bardzo niemarketingowo, skierowala mnie do poszukiwania rozwiazania na Forum Muratora, bo "ponoc inwestorzy radza sobie jakos z problemami konstrukcyjnymi Jupitera" wiec oni nie maja zamiaru udzielac zadnej pomocy...) Darcys, napisales, ze wprowadziles zmiany w konstrukcji dachu - czy mozesz podzielic sie jakimis szczegolami ? Czy musiales jakos dodatkowo wzmiacniac strop pod slupami na ktorych oparl sie dach ? Bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje - robotnicy czekaja na decyzje i czas goni (jutro beda wylewac strop nad parterem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 28.09.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Uszanowanie! bez konstruktora raczej bym się za to nie brał!!!! podeślij nr fax'u to "pochwalę" się moją wersją! Ewentualnie służe namiarami na mojego Konstruktora/Architekta - ale to okolice W-wy! pzdr Darcys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł... 28.09.2005 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 WItam.Ja też zrobiłem sporo zmian, m.in zabudowałem podcień od frontu, zrobiłem balkon itd. oczywiście zmieniłem konstrukcje tak jak u kolegi, który pisał, że wstawił słupy. Pomysł prosty i sprawdzony. A co do kosztów to hmm... przecież wszyscy tutaj nie są nowicjuszami... jeśli dach jest wielospadowy to wiadomo, że jest ładny, ale i nie tani... jeśli są balkony, to też fajnie, ale też nie tanio... i takie tam. To nie kwestia tego, że dach do Jupitera jest drogi... on w każdym innym domu też będzie tyle kosztował. Wiadomo, że zawsze będzie droższy niż prosty konstrukcyjnie dwuspadowy... Życie to sztuka dokonywania wyborów! Pozdrawiam Paweł PS. Dach już zamknięty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan100 28.09.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 ... Życie to sztuka dokonywania wyborów! Pozdrawiam Paweł PS. Dach już zamknięty!!! To fakt i to trudnych wyborów bo jak coś zaczniemy to już nie ma odwrotu... Może mógłbyś jakieś fotki wkleić..?? Albo może na priwa ?? Bardzo mnie ciekawi ten dach z wyglądu bo projekt jest bardzo ładny - powiedzmy na mój gust żeby nikogo nie urazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł... 28.09.2005 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 No mogę spróbować... tylko nie bardzo wiem jak je tu wstawić, hehehe[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 28.09.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Witam! pytanie jak w temacie: czy ocieplaliście czymś te słupy czy wystarczy tylko przyklejenie styropianu "na gotowo"?! Ja myślę o solidnej konstrukcji z BK i ociepleniu w okolicach styku z łukami i stropem. a jak poradziliście sobie z łukami i krzywiznami tarasów (wejście i drzwi ogrodowe)? pzdr Darcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certin76 29.09.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Witam, caly czas waham sie miedzy dachem podpartym slupami (mam odpowiednie wzmocnienia w stropie) a tym nieszczesnym zlaczeniem dachu blacha. Jakie argumenty przekonaly Was do Waszego wyboru ?Moze to mi jakos pomoze. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 29.09.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Witam: słupów nie widać u mnie bo wchodzą w ścianki działowe mniej stali (o jakąś tonę!) na okucia mniejsze przekroje drewna - znacznie mniejsze (np. dadzą wciągnąć się na strop bez udziału dźwigu ) lżejszy dach w przestrzeni nad słupkami po oparciu na płatwiach powstanie całkiem niezły strych! a z wad? Obciążenie trzeba wprowadzić w strop a nie tylko w ścianki kolankowe! pzdr Darcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 29.09.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 jesze jedno - w sumie podstawowe!!!!!! POWINNO WYJŚĆ ZNACZNIE TANIEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no i mniejsza szansa, iż cieśla się spłoszy!!! pzdr Darcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOROLCZUK 30.09.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 POSZUKUJĘ OSÓB KTÓRE REALIZOWAŁY BĄDŹ REALIZUJĄ PROJEKT JUPITER 1 PRACOWNI DOMUS. PROSZĘ O WSZELKIE KOMENTARZE I OPINIE NA TEMAT TEGO PROJEKTU . Z GÓRY DZIĘKUJĘ.http://www.dobredomy.pl/?id_project=24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 30.09.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Witam! jest pare komentaży co do Jupitera II; http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=858632#858632 pzdr Darcys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altus 30.09.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 WitamMy też budujemy Jupitera i jesteśmy na etapie stropu. Wprowadziliśmy trochę zmian jeśli chodzi o wnętrze domu. Wc na parterze zostało przeniesione na przeciwko wejścia (podzielona kotłownia) kominek przeniesiony na ścianę oddzielającą salon od schodów. Zamurowane wyjście na balkon od strony salonu, miejsce dawnego wc dzielimy na pół tworząc wnęki na szafy kuchenne i z drugiej strony na szafę wnękową w gabinecie. Drzwi od garażu przesunięte zostały do wiatrołapu tuż przy drzwiach wejściowych. To chyba najważniejsze ze zmian choć istnieje jeszcze kilka drobnych detali.Interesuje mnie wątek dotyczący więźby oraz ściany kolankowej.Majster doradza mi zeby podnieść ją o 50 cm ale czy to nie zdeformuje proporcji domu z zewnątrz? Czy faktycznie wybudowanie piętra zgodnie z projektem tworzy dużą ilość skosów?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 02.10.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Witam! urodziło się kolejne pytanie: jak poradziliście sobie z krzywymi murkami przy schodach frontowych i ogrodowych? Chodzi mi o to jak wygląda ich górna powierzchnia: czy jest płaska? a może wklęsła? Wypukła!? pozdrawiam Darcys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 25.10.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam, co tam słychać u innych Jupiterowców. Excalibur pisał takie brzydkie rzeczy na temat naszego projektu najpierw się wkurzałam a potem stwierdziłam niech sobie gada ja i tak wiem swoje. Mogę powiedzieć na podstawie faktów stwierdzonych naocznie, że nie ma w znacznej mierze racji . Mam ścianki działowe postawione i te skosy w garderobach wcale nie będą tak bardzo przeszkadzać. Myślę , że można je zagospodarować. U mnie właśnie kończą dach i robią taras. Krzywe murki robią z e-mek i wykańczają cegłą pełną. Właśnie doszliśmy do wniosku, że w okrągłym kwietniku na tarasie zainstalujemy tymczasowo wanienkę do gorących kąpieli (oczywiście żart jakby ktoś nie wiedział).Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 25.10.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam!!! u mnie jutro "stan surowy otwarty"! Co do skosów to nawet trochę żałuję, iż nie poprzestawiałem ścianek działowych tak by zmniejszyć te "skośne" garderoby i korytarz powiększając pokoje (pal licho skosy!!!)! Tarasy są super! Zdanie zmienię dopiero na etapie ich wykończenia! ($) Murki robiłem z bloczków fundamentowych (bo zostało nieco) a wierzch Majster wylał w szalunku! Kończycie czy ciągniecie dalej przez jesień i zimę? pzdr Darcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka N. 26.10.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Witam, mój tarasik również mi się bardzo podoba. Aktualnie jak go skończą to jeszcze mamy w planach skończenie elektryki i wytynkowanie. Chciałam zaszaleć i zabrać się za podłogówkę ale instalator mnie powstrzymał. A już miałam wizję gotowej podłogi. Okna niestety muszą również poczekać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denton 26.10.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Dajcie prosze jakies zdjecia Waszych Jupiterkow.Tez sie przymierzamy do tego projektu.Wczoraj odebralismy wlasnie ostateczne pozwolenie na budowe(doszlo sporo adaptacji).Mamy nadzieje jeszcze w tym roku ruszyc z budowa.Pozdrawiamy J+B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkate 12.11.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Witam!Jesteśmy bardzo zainteresowani tym projektem. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to w przyszłym roku powinno sie udać ruszyć z budową. Interesuje nas Jupiter II w lustrzanym odbiciu. Z informacji jakie uzyskałem na Forum wiem, że będę chciał przeprowadzić jakieś modyfikacjie projektu podstawowego. Nie ukrywam, że bardzo zależy mi aby zobaczyć ten projekt w rzeczywistości. Zauważyłem, że są ma forum osoby z okolic Tarnowskich Gór. które budują Jupitera. Proszę o kontakt i sugestie wszystkich forumowiczów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruti 13.11.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Witajcie )) My na dniach dostaniemy pozwolenie na budowę ale w tym roku chyba już nie zaczniemy budowy jedynie podciągniemy prąd. A i pogoda zaraz może się zmienić także zaczekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkate 13.11.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Zamierzam kupić projekt Jupiter II. W związku z tym miałbym prośbę o zdjęcia i kilka pytań: Czy istnieje możliwość przeniesienia kominka wewnętrznego w inne miejsce salonu ? Czy istnieje inne rozwiązanie schodów np. ze spocznikiem?[/b] Dziękuję Podłączam sie do pytania i mam nadzieję, że ktoś sie zlituje. Z niecierpliwościa czekam na odzew. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts