Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , kupilem projekt Jupiter ,pozwolenie mam miec w grudniu. Budowa rusza na wiosne. Mam pytanie do forumowiczow, jak zrobic dach ? tak jak jest w projekcie czyli drogo czy taniej na slupach na wzmocnionym stropie. Czy ktos ma foto wybudowanego Jupitera .bardzo bylbym wdzieczny za przeslanie fotek. Na wiosne sie odwdziecze fotosami jak wyszlo u mnie . Pozdrawiam

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam , kupilem projekt Jupiter ,pozwolenie mam miec w grudniu. Budowa rusza na wiosne. Mam pytanie do forumowiczow, jak zrobic dach ? tak jak jest w projekcie czyli drogo czy taniej na slupach na wzmocnionym stropie. Czy ktos ma foto wybudowanego Jupitera .bardzo bylbym wdzieczny za przeslanie fotek. Na wiosne sie odwdziecze fotosami jak wyszlo u mnie . Pozdrawiam

Witam, jeśli prześlesz na priv jakiś adres mailowy to wyślę kilka fotek. Niestety nie nauczyłam się do tej pory wklejać zdjęcia na forum a i nie mam czasu , żeby się w to bawić.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

hejka

dopiero zaczne. po nowym roku. pytam o jupitera bo wybralismy z zona taki domek. podoba nam sie i mimo obiekcji jakie maja coniektorzy , ze jest trudny i wymagajacy , nie damy sie zniechecic.

aprpo, masz juz projekt? a nie masz ochoty odsprzedac go?

Jestem z dolnego slaska. okolice wroclawia

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Hi :D

Witam wiem że ładny,my z żoną przewertowaliśmy tysiące projektów jak nie więcej i ten jest to co chcemy budować.Projektu do sprzedania to nie mam.Planujemy zacząć na wiosnę teraz sprawy papierkowe no i materiały ma już zamówione .Wykonawców mam trzech od poniedziałku negocjuję cenę mam od 30 go 45 tyś za stan surowy zamkięty /piwnica docieplona.siany BK 36+ 15 styropian.dach deskowanie + papa/ obiecują że dwa do trzech miesięcy .POzdrowienia i cieszę się że nie zrażacie się tym co piszą inni o tym projekcie to tak samo jakby wybierali Ci co masz kupic do jedzenia . :D :D :D :wink:

Witam

No to widze ze wszytko juz prawie zalatwione. My jeszcze jestesmy w lesie, ale chcemy jak najszybciej zalatwic sprawy papierkowe i zaczac budowac na wiosne. Co do budowlancow to nie bede sie musial martwic.Moj brat pracowal w firmie budowlanej , taty dwaj znajomi chca sie budowac kolo nas, tez sa budowlancami i sam ojciec, ktory pracuje jeszcze w budowlance. Wiec ekipe mam z glowy i nie musze negocjowac. Na pewno nie bede musial tyle placic co firmie. Musimy zostac w kontakcie. Bedziemy sie wymieniac doswiadczeniami.

A, mam jeszcze jedno pytanie. Piszesz ze bedziesz jeszcze mial piwnice. Nie ma problemu z dodaniem jej do projektu?

pozdrawiam

ja go buduje , mam juz projekt i zaczynam na wiosne . Slyszalem opinie ze jest trudny i stosunkowo drogi np dach ( sam widzialem bardziej skomplikowane dachy i z wygladu beznadzienje ) . mam juz murarza umowionego na wiosne -projest widzial i jakos nie mowil nic co by go w tym domu zaskoczylo i zniechecilo . Jesli komus sie podoba jupiterek to nie ma sie nad czym zastanawiac . Jak ktos ma juz ten dom wybudowany chetnie zobacze jak wyglada . Z gory serdeczne dzieki . Odwdziecze sie fotkami jak wybuduje swoj.pozdrawiam Pawel z Tarnowa

[email protected]

• 2 months później...

Hej, witam i pozdrawiam wszystkich Jupiterowców! :wink:

Widzę, że wątek "zdechł", więc podciągam.

Noszę się właśnie z zamiarem zakupu projektu Jupirer II z podwójnym garażem (interesuje mnie lustrzane odbicie).

Przeglądałam już wiele projektów, ale ten jak na razie najbardziej mi przypadł do gustu. Spełnia większość naszych oczekiwań i jest ładny. No, niezbyt tani, ale... :wink:

Jednak przed ostatecznym zakupem tego projektu chętnie obejrzelibyśmy z mężem inwestycję już wybudowaną. Może być w stanie surowym, nawet otwartym. Chodzi o to, aby zorientować się w rzeczywistych proporcjach pomieszczeń wewnątrz domu, niestety Bozia nie obdarzyła mnie bogatą wyobraźnią przestrzenną :p

Jeśli jest więc na forum osoba, która ma już swojego Jupitera (lub część :wink: ) w Warszawie lub w okolicach to uśmiecham się pięknie o zaproszenie, żebyśmy mogli go popodziwiać :lol:

pozdrawiam

Witaj,

Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami, prawie już wybudowanego Jupitera I (w odbiciu lustrzanym). Jesteśmy na etapie wykańczania naszego domku. Niestety nie mieszkamy w Warszawie, a w Lublinie. W razie jakiś pytań służę odpowiedzią (w ramach mojej wiedzy, oczywiście) :D

Hej, mabak!

gratuluję domu!!!

Oczywiście interesuje mnie kilka spraw:

1. Czy przenosiłaś kominek w inne miejsce, czy zostawiłaś tam gdzie jest - i czy w takim wypadku robiłaś też zewnętrzny, tak jak w projekcie

2. Jak poszło z dachem - przerabiałaś? Podpierałaś słupami, czy pozostawiłaś jak było?

3. Przestawiałaś jakieś ścianki działowe? Nam nasuwa się niejako samo zmniejszenie garderoby 2/7 (nad jadalnią), czyli przesunięcie ścianki do biegnącego tam szybu kominowego (no chyba, że przeniosłaś kominek :wink: )

4. Robiłaś coś z kibelkiem na dole? Jakoś nie wydaje mi się zbyt szczęśliwa jego lokalizacja...

5. Podwyższałaś ściankę kolankową na poddaszu? Właśnie - czy skosy w garderobach i łazience nie wydają się zbyt ostre na żywo? To bym chciała zobaczyć... no cóż, może odezwie się ktoś, kto buduje się bliżej Warszawy :wink:

Hehe, dużo tych pytań 8), ale właśnie takie nasuwają mi się po przestudiowaniu projektu i ciekawa jestem, czy tylko mi, czy jeszcze komuś.

A może napisz po prostu, czy Wy dokonywaliście jakichś adaptacji (i jakich :wink: )

A jeśli jesteś facetem, to przepraszam za wszystkie "-łaś" :wink:

Witam Cię akuka!

Jeśli chodzi o końcówki "łaś" to jak najbardziej w porządku.

no faktycznie sporo tych pytań, a więc od początku. Kominek został w tym samym miejscu, nie widziałam takiej ptrzeby,zeby go przenosić, na zewnątrz też planujemy, ale troszkę później. Dach jest podparty słupami i jego cena bardzo się zmniejszyła. My kryliśmy dachówką cementową BRAAS i zapłaciliśmy 50 tys. Myślę, że to normalna cena. Zrobiliśmy pod częścią domu piwnicę, w związku z tym rezygnowaliśmy z pomieszczenia gospodarczego na parterze i powiększylismy salon, ma teraz ok. 35 m2 i jest piekny. Porzerzyliśmy przedpokój na dole kosztem gabinetu i toalety, ale niewiele. Tak, łazienka została w tym samym miejscu i nie widze powodu dlaczego mielibyśmy ją przenosić. Ściankę kolankową podnieśliśmy o jeden pustak, garderoby zrobiły się bardziej ustawne. Jeśli mogłabym coś zmienić (a już nie mogę) podniosłabym jeszcze o jeden pustak, ze względu na łazienkę na górze, sporo się zmniejszyła po dołożeniu ścianek z karton gipsu (u nas jest wanna narożna i prysznic).

Aha zrezygnowałam z jednych drzwi, tych przy kominku - wyjście na taras, a te z jadalni poszerzyłam.

Jest jeszcze sporo zmian (np. zwiekszenie pokoi na górze kosztem garderób), ale to są niewielkie przeróbki. Nic mi już nie przychodzi do głowy, jedynie mogę zachęcić do budowy Jupiterka , jest naprawde ładny. Jeśli masz jakieś pytania - pisz.

Pozdrawiam i życze powodzenia :)

Cześć, mabak :lol:

Dzięki za odpowiedź!

Widzę, że mamy podobne wyobrażenie co do wyglądu Jupitera :wink:

Też myśleliśmy o podpiwniczeniu części domu i poszerzeniu salonu. Interesuje mnie w takim razie, czy piwnicę wpuściliście całkiem w ziemię (ślepa), czy podwyższyliście parter, umieszczając w piwnicy okna?

Cenne są też Twoje uwagi co do podwyższania poddasza, bo właśnie zastanawialiśmy się nad wielkością garderób i łazienki, no i też myśleliśmy o powiększeniu górnych pokoi, tylko obawialiśmy się, czy skosy w garderobach nie są zbyt duże, co uniemożliwiałoby korzystanie z nich po pomniejszeniu (no, chyba, że na czworakach :p ).

W ogóle, to chętnie zobaczyłabym Wasz dom - nie mogłabyś przesłać jakichś zdjęć...? Jeśli jest to możliwe, to prosiłabym na adres: [email protected]

pozdrawiam