mabak 13.03.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Witaj akuku!Zdjecia naszego domu chyba nie są za atrakcyjne, ponieważ dom jest na razie ocieplony styropianem, elewację będziemy robić w kwietniu, dlatego nie wygląda ciekawie. jesli jesteś zainteresowana zabaczeniem Jupitera "na żywno" nie pozostaje Ci nic innego jak przyjechać na miejsce.A co do garderób, nie zmniejszyły się aż tak żeby chodzić tam na czworaka, mamy już zrobione projekty z półkami, wieszakami i nawet fajnie to wyglada. No, na pewno tańczyć tam nie będzie można, ale przebrać się jak nabardziej. Piwnica z jednej strony ma 2 okienka (pod salonem), a kończy się przed garażem (ma 60m2). Wybudowanie jej wynikało z ukształtowania terenu (lekki spadek), a poza tym nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy. mam tam (będę miała) pralnię, pokój do ćwiczeń, miejsce na piec i pomieszczenie gospodarcze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuka 14.03.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Cóż, mabak... Jak się zrobi cieplej i jak podtrzymasz jeszcze swoje zaproszenie, to może rzeczywiście wpadlibyśmy obejrzeć...? Chyba, że gdzieś wcześniej znajdę Jupitera gdzieś bliżej Warszawa - Lublin to jakieś 170 km. Co do piwnicy, to u nas jest teren prosty no i właśnie zastanawiamy się, czy dać podwyższany parter i piwnicę z oknami (tak chciałby mój mąż), czy nie. My pokój rekreacyjny (ćwiczenia, gra w ping-ponga) - oczywiście, o ile wybierzemy ten projekt - zaplanowaliśmy nad podwójnym garażem. Tam może też być nieco chłodniej... W piwnicy mieściłaby się "graciarnia" i ewentualnie kotłownia, żeby powiększyć salon. pozdrawiam, akuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabak 14.03.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witam akuka!Masz racje, ten pokój nad garażem jest bardzo przytulny, ale pomyślcie czy nie zrobić dodatkowego okna z drugiej strony (nad wejściem do garażu), my troszkę żałujemy, że nie zrobiliśmy, chociaż i tak jest widno.Piwnica jest bardzo potrzebna, ale gdyby nie ukształtowanie terenu, ułatwiająde wybudowanie jej, pewnie byśmy nie robili (straszny koszt). Wszystko zależy od kasy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuka 16.03.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 pomyślcie czy nie zrobić dodatkowego okna z drugiej strony (nad wejściem do garażu) nad wejściem do garażu w formie lukarny, czy z boku, zwykłe okno w pionowej ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabak 16.03.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Chodziło mi o okno dachowe (np. Fakro, czy Velux) nad wejściem do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuka 16.03.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 hmmm... znaczy dodać trzecie okno z tej strony...? bo w projekcie są po dwa: dwa nad wejściem do garażu i dwa po przeciwnej stronie dachu. Razem pokój nad garażem w/g planu wyposażony jest w 4 okna. Chyba, że czegoś nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabak 16.03.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Może projekt Jupitera z dwoma garażami tak ma, u mnie ten pokój ma 2 okna od strony ogrodu. Jesli jest tak jak mówisz, to nie ma sprawy, nie dodawaj żadnego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuka 17.03.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 I wszystko jasne Rzeczywiście projekt z dwoma garażami przewiduje 4 okna w tym pomieszczeniu (nad garażami): po dwa z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mopl 24.03.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 witam serdecznie. ma dużą prośbę do MABAK..........proszę o ile to możliwe o zdjęcia jupitera II. szczególnie chodzi mi o elewacje frontową i ogrodową oraz zdjęcia skosów w garderobach i łazience na górze. zastanawiam się nad zrobieniem lukarn w dachu nad garażem i podniesieniem ścianki kolankowej - podobno zmniejsza to skosy - chyba też nachylenie dachu. mój email [email protected] z góry dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuka 24.03.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Hej, mopl - wysłałam Ci odpowiedź na priva I przeczytaj moją pierwszą wypowiedź w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyboy 26.03.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 KTO BUDUJE JUPITER I? UWAGI DOTYCZACE PROJEKTU MILE WIDZIANE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiekp 30.03.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Cześćjestem po zakupie projektu Jupiter II w odbiciu lustrzanym,bardzo, bardzo chciałbym zobaczyć dom wykonany według tego projektu (lub innego z serii Jupiter).Planuje budowę pod Warszawą ale aby zobaczyć jak będzie wyglał mój przyszły dom jestem w stanie przemierzyć sporo kilometrów.Własnie przeczytałem chyba całe forum dotyczące Jupitera i jestem mile zaskoczony bo zmiany, które wydawały mi się tylko moim niepotrzebnym wymysłem wprowadziło sporo osób.No ale z tym dachem i jego nietypową konstrukcją to trochę się przeraziłem.Jeżeli ktoś mieszka lub kończy budować i chciałby się podzielić swoimi wrażeniami oraz pokazać swoje wymażone cudo to proszę o kontakt. [email protected]pozdrawiamPs. Mam nadzieję, że uda mi się wystartować z budową jeszcze pod koniec wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Credi 02.04.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Witam, Ponieważ wiele osób zainteresowanych jest zdjęciami z realizacji Jupitera II ( w moim przypadku - lustrzane odbicie ), podaję link gdzie można obejrzeć kilka fotek : [/url]http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=49551&k=7&q=Jupiter%20II&nxt=0 Budowe rozpocząłem wiosną zeszłego roku, jak nic nie pojkrzyżuje moich planów, w tym roku chyba uda się skończyć. Pozdrawiam.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Credi 02.04.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Witam ponownie, Nie jestem pewien czy link się dobrze wkleił. Jakby nie działał to aby obejrzeć zdjęcia wystarczy wejśc na http://www.foto.onet.pl , następnie "Albumy" i w miejsce Szukaj wpisać " Jupiter II "( okienko - szukaj w tytułach ) PozdroM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mousepi 04.04.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Witam serdecznie,ja zaczynam również przygodę z budową Jupitera. W związku z tym mam do was prośbę. Czy możecie mi podać namiary na architektów z Warszawy i okolic, którzy już przeprojektowywali wam więźbę dachową. Stoję właśnie przed takim zadaniem i wolałbym zlecić to już komuś, kto miał doświadczenie w tym projekcie. Poza tym zawsze taki fachowiec wniesie pewnie więcej ciekawych uwag co do innych rozwiązań i późniejszej budowy. Z góry dzięki za pomoc. mousepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadro 07.04.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Mam pytanie do Credi. Ile kosztowały cię okna, zwłaszcza te łukowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akuka 07.04.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 credi ładny domek, ładny! A gdzie go masz...? Może dało by się go obejrzeć...? Budowałeś wg. projektu, czy przerabiałeś, np. dach? Mnie też interesuje właśnie odbicie lustrzane pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Credi 08.04.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Cześć. Tadro - nie wiem dokładnie ile kosztowały okna łukowe ponieważ producent robił mi wycenę na wszystkie ( plastik, profil Salamander, kolor złoty dąb, wszystkie szyby P4 ). Całosć kosztowała około 26 tys ( z VATEM 7 % ) . W stosunku do projektu odeszły jedne drzwi ( te obok kominka na taras ) i doszły też jedne - zamiast okien w salonie jest wyjście na taras. Akuka - dom jest w Łodzi, jak będziesz w okolicy zapraszam Jeżeli chodzi o odstępstwa od projektu to nie było ich wiele: - toaleta na dole przeniesiona bliżej wejścia - tam gdzie na projekcie jest spiżarnia, natomiast spiżarnia jest teraz w kuchni - na górze tylko 3 a nie 4 pokoje ( rodzinka 3 osobowa) : pokój nad garażem , pokój po lewej i po prawej stronie. Zrezygnowałem na razie z tego pokoju gdzie jest balkon ( powstała fajna wnęka z balkonem, powiększenie korytarza na górze . Nie była potrzebna zatem garderoba co zostało wykorzystane na powiększenie pokoju po prawej stronie. Zamiast "planowej "garderoby w tym pokoju - jest łazienka. - dach został zrobiony zgodnie z planem. Niestety, rzeczywiście jest to kosztowne. Przekroje drewna na więźbę są zaprojektowane tak na wyrost że pewnie bez problemu utrzymałyby ołowianą dachówkę. No ale mój kierownik budowy jest starej daty specjalistą od katastrof budowlanych i możliwości negocjowania z nim są ograniczone.Wszystko zgodnie z planem, w szczególności elementy konstrukcyjne. Jedyna rzecz jaką w temacie dachu zrobiłem inaczej to te nieszczęsne kotwy Hilti - komplet na ten dach kosztuje około 4-5 tys. Ja kupiłem pręty gwintowane, bodajże czternastki, za 250 zł. No i ta blacha na narożnikach, o czym już była w tym wątku mowa - też niezły wydatek, prawie 4 tys. Trochę te koszty dachu( dachówka ceramiczna Wienerberger ) nie dawały mi spać po nocach no ale jakoś to przebolałem, już o tym prawie zapomniałem a teraz się tylko cieszę iż dach jest tak solidny, że jakby było to możliwe to mógłby na nim wylądować potężny helikopter - jeżeli chodzi o podniesienie ścianki kolankowej - ja nie podnosiłem gdyż obawiałem się iż dom może stracić trochę proporcje ( będzie za wysoki ). W wersji zgodnej z planem chyba rzeczywiście trochę mało miejsca jest w garderobach i łazience na górze na ale mam nadzieję iż się jakoś przyzwyczaję. W pokojach na górze jest ok. Pozdrawiam Credi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruti 09.04.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witajcie ))) Bardzo się cieszę, że wątek ożył My zaczynamy budowę Jupitera jak tylko podciągną nam wodę i kanalizację. Myślę, że w maju ruszymy. Ach już nie mogę się doczekać. Credi WIELKIE dzięki za zdjęcia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A cieszę się jeszcze bardziej bo jestem z Piotrkowa i jeśli byłaby taka możliwość to chętnie podjechalibyśmy z mężem obejrzeć wszytsko z bliska. My dachu nie zmieniamy a ściankę kolankową mamy zamiar podnieść o jeden pustak chociaż ja chciałabym o dwa ale boję się, że dom straci proporcje. Pozdrawiam serdecznie, Ruti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ldeb 10.04.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam, Jak super że Was znalazłem myślałem że jestem jednym z nielicznych którzy wybrali projekt Jupiter II. Wystartowaliśmy z budową w październiku 2005 są już fundamenty (zima była mroźna więc się na pewno dobrze ułożyły) budujemy w Ołtarzewie koło Warszawy. Troszeczkę się zmartwiłem tym dachem że taki drogi ale jaki super . W naszym projekcie nie ma zbyt dużo zmian: 1. zrezygnowaliśmy z 1 balkonu 2. okna i drzwi z tyłu garażu tez zamurujemy 3. nie będzie jednych z salonu na balkon 4. nie robimy kominka zewnętrznego - chyba przeniesiemy go w inne miejsce 5. dach robimy z blacho dachówki 6. nad garażem likwidujemy 2 okna dachowe Fajnie by było jak by ktoś podesłał mi kilka fotek ja wygląda w wewnątrz Stawiam z MAXA + 12 styropian moje GG 5129546 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts