Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek salonowy a komin wentylacyjny

Recommended Posts

Cześć,

w salonie projektant umieścił komin wentylacyjny przy kominku (stykają się bokami , rozwiązanie najprostrze , zajmuje najmniej miejsca). Wydaje mi się ,że nie jest to szcześliwe usytuowanie z uwagi na mozliwość "wywiewania" dopiero co ogrzanego kominkiem powietrza.

Jednocześnie przepis państwowy zmusza do posiadania wentylacji w pomieszczeniach z kominkiem .Pytanie do praktyków : jak rozwiązaliście ten problem? Czy ktoś ma wentylację obok kominka ? :roll:

Pozdrawiam,Dziękuję

Ja mam w salonie komin Schiedla fi 20 + W (kanał wentylacyjny). Do tej pory jeszcze nie przebiłem tego kanału wentyl. gdyż nie wiem, gdzie będzie najlepiej.

Salon otwarty na hol, więc może zrobie tak jak z wyczystka z tego komina, tzn przebiłem sie przez ściane za Schiedlem (ścian oddziela salon od holu), zrobiłem taki tunej, wnękę i tam właśnie umiejscowiłem wyczystkę. Może z kratką wentyl zrobic tak samo???

W salonie obok kominka to chyba bez sensu.

właśnie co do kominiarza: w moim rejonie (wg gości od kominków) kominiarz nie dopuści gdy otwór wentylacji jest zaraz przy kominku... czyli nie dość że być musi to jeszcze trzeba go odsunąć. przy moim nieużytkowym poddaszu to nie problem wyjść z karatką w suficie ok. 1,5metra obok. ale tym samym nie wywieje mi bezpośrednio ciepłego powietrza od kominka.

co do bezpieczeństwa do chyba nie ma dyskusji, wentylacja jest niezbędna.