czerwire 08.03.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Cześć, w salonie projektant umieścił komin wentylacyjny przy kominku (stykają się bokami , rozwiązanie najprostrze , zajmuje najmniej miejsca). Wydaje mi się ,że nie jest to szcześliwe usytuowanie z uwagi na mozliwość "wywiewania" dopiero co ogrzanego kominkiem powietrza. Jednocześnie przepis państwowy zmusza do posiadania wentylacji w pomieszczeniach z kominkiem .Pytanie do praktyków : jak rozwiązaliście ten problem? Czy ktoś ma wentylację obok kominka ? Pozdrawiam,Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 08.03.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja nie mam wentylacji (kratki wywiewnej) w salonie - pomieszczeniu z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 08.03.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja mam w salonie komin Schiedla fi 20 + W (kanał wentylacyjny). Do tej pory jeszcze nie przebiłem tego kanału wentyl. gdyż nie wiem, gdzie będzie najlepiej.Salon otwarty na hol, więc może zrobie tak jak z wyczystka z tego komina, tzn przebiłem sie przez ściane za Schiedlem (ścian oddziela salon od holu), zrobiłem taki tunej, wnękę i tam właśnie umiejscowiłem wyczystkę. Może z kratką wentyl zrobic tak samo???W salonie obok kominka to chyba bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 08.03.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja nie mam wentylacji (kratki wywiewnej) w salonie - pomieszczeniu z kominkiem. Hohoho! To bardzo niebezpieczne! A jkatke można niejako przesunąć poziomym kanałem wentylacyjnym, by nie byla przy kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 08.03.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Proponuję wszytkiem nieroztropnym jednak założyć wentylację w pomieszczeniu ogrzewanym kominkiem - zycie masię ponoć tylko jedno.Jeżeli boisz się straty ciepła spróbuj założyć reku. na etapie budowy nie tracisz nic a nawet dodatkowej kasy przy niezadużym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.03.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja nie mam wentylacji (kratki wywiewnej) w salonie - pomieszczeniu z kominkiem. A kominiarz Ci to odebrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebadad 08.03.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 właśnie co do kominiarza: w moim rejonie (wg gości od kominków) kominiarz nie dopuści gdy otwór wentylacji jest zaraz przy kominku... czyli nie dość że być musi to jeszcze trzeba go odsunąć. przy moim nieużytkowym poddaszu to nie problem wyjść z karatką w suficie ok. 1,5metra obok. ale tym samym nie wywieje mi bezpośrednio ciepłego powietrza od kominka.co do bezpieczeństwa do chyba nie ma dyskusji, wentylacja jest niezbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts