Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w kuchni - podgrzewać czy nie?

ewa

Recommended Posts

Stoję przed dylematem czy inwestować w matę grzejną w kuchni.

Jakie macie spostrzeżenia w tym temacie?

Decyzję musze podjąć w miarę szybko bo w tym tygodniu będziemy kłaść kafle. Z jednej strony chciałabym mieć cieplejszą podłogę a z drugiej boję się wywalić 1000zł na coś z czego nie będę korzystała.

Więc co o tym sądzicie??

Acha- a jeśli podgrzewać to matą jakiej firmy??

Na razie myśleliśmy o Devi ale może są tańsze?

Mamy do ogrzania ok 4m2 podłogi.

Z góry dzięki za pomoc.

ewa

miło by było gotować mając ciepło pod stopami,czy siedząc przy stole.

U siebie w mieszkanku nie mam,więc zakładam jakieś klapki,ale w domku planuję na całość ogrzewanie wodne podłogowe.Na matach się nie znam,żadnej nie próbowałam.Ale poszukaj w wyszukiwarce - na pewno wiele na ten temat napisali fachowcy.

Tak- zdecydowanie tak ! Wynikają z takiego rozwiązania same plusy: ciepło odczuwamy dużo szybciej , poza tym, ten sam efekt odbieranego wrażenia ciepła przez ciało przy niższej temperaturze . Po drugie rezygnując z tradycyjnych kaloryferów zyskujesz wolne powierzchnie ścian , które bez problemu przeznaczasz na zabudowę . Ważne też pod względem estetycznym- grzejniki są raczej wątpliwą ozdobą ( chyba , że zainwestujesz w jakąś wyszukaną formę- ale te nie są tanie ) . Reasumując – zdecydowanie ogrzewanie podłogowe .

W poprzednim domu mieliśmy w kuchni ogrzewanie podłogowe i już nie wyobrażam sobie, że mogłoby byc inaczej!!! Cieplutko, przytulnie i bardzo praktycznie - jak wytrzesz na mokro to za chwilkę jest już suchutko :)

W sprawie mat niestety nie pomogę, bo sie nie znam.

Życzę trafnych wyborów.

Dzięki za odpowiedzi. Same na TAK :)

U mnie nie ma problemu z wątpliwa estetyką kaloryferów ponieważ nie mam w domu ani jednego. Niestety minusem nadmuchu jest to, że nie mogę właśnie w łazience i kuchni zrobić wodnej podłogówki. Zostają więc maty.

Wiadomo, w łazience nie ma o czym mówić. Tylko zastanawiałam się nad kuchnią.

Właśnie pytanie czy dużo droższe. Mata nie ma ogrzewać kuchni tylko podgrzewać kafle na podłodze żeby nie były zimne. Tylko tyle.

W tej chwili jako kuchnia służy mi docelowa pralnia. Tam musiałam połozyć chodniczek. A w sumie nie po to kładę ładne kafle w kuchni żeby je przykrywać. Z drugiej strony nigdy nie miałam podgrzewanych płytek więc ciężko mi stwierdzić czy warto. Kurde. :D

Właśnie pytanie czy dużo droższe. Mata nie ma ogrzewać kuchni tylko podgrzewać kafle na podłodze żeby nie były zimne. Kurde. :D

Kurde warto! Nawet elektryczne.Ja tak zrobilem jak mowisz. Mam w kuchni grzejniki i dodatkowo mate el.Zastosowalem przewod grzejny o mocy 100W/m2 /przeliczone juz na siatce/.Pod szafkami sie nie daje , wyszlo mi ok 3metry + najprostszy termostat, zakup zalatwilem telefonicznie ,calosc wyszla ok 500pln. Nie boli serce jak dzieciak bawi sie na podlodze a koszty eksploatacji niewielkie, rachunek zwiekszyl sie niezauwazalnie.

pozdrawiam.

Również szykuję się do ogrzania kawałka podłogi w aneksie kuchennym i łazience. Różne firmy robią maty grzejne. Cenowo niewiele się różnią (ok. 100 zł za metr bieżący maty o szerokości 0,5 m, i cena spada proporcjonalnie do ilości metrów) a chyba lepiej kupować te sprawdzone (np. devi właśnie). Termostat od 150 do 300 zł (też zależnie od firmy i możliwości). Z tego co drążyłem to devi są w miare cienkie (2,5 mm), montowane w kleju przez co niewiele podnoszą podłogę co ma znaczenie jeśli będzie terakota łączona np. z panelami. POzdrawiam

Ja tez j estem za podgrzewaniem podłogi w kuchni. Po pierwsze - naprawdę przyjemnie stoi się na cieplejszej, po drugie - szybciej wysycha, a wiadomo, że w kuchni często się podłoge myje i już nie trzeba stać jak cerber w wejściu i pilnować, zeby nikt nie wchodził, bo jeszcze mokro. A co do sposobu podgrzania - podłogówka nie wymaga wysokich temperatur, więc prądu pewnie to też dużo nie zeżre, zwłaszcza, że tylko w kuchni i łązience.

A jeśli się ma lub planuje małe dzieci to w ogóle nie ma dyskusji - uwielbiają siedzieć na podłodze w kuchni.

a takiego maluszka w bujaku można ulokowac na podłodze, niech obserwuje rodziców jak pitraszą, jest mu ciepło i bezpiecznie, tylko.....

............ zwierzaki domowe mogą zalizać,

no i koty mogą opanować kuchnię :D ... trzea uważnie patrzeć pod nogi

Taaak, 2 koty + pies + dziecko

A gdzie miejsce dla mnie do pracy? :)

Zresztą pewnie wiecie jak wygląda pitraszenie w takich warunkach :lol:

Decyzja podjęta - mata będzie. Dzięki za opinie.

A ponieważ zabiliście mi ćwieka to teraz zastanawiam sie nad zmianą dech podłogowych w salonie (jeszcze ich nie ma oczywiście) też na kafle (drewnopodobne) z podłogówką - ale tu już byłby kabel bo mam na niego miejsce. Widzicie więc jak to wprowadzacie zamęt w głowy :) A ja byłam taka pewna tych desek. Ech.