Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy lubimy bogatych?

Janussz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....Ludzie inteligentni wiedzą ,ze pieniąde szczęścia nie gwarantują

Taaaaaaa

pieniadze szczescia nie daja

ale w szczesciu pomagaja

Bogaty czy biedny - wazne co soba reprezentuje - tak ja oceniam i doceniam ludzi. Mam tylko swoja wlasna obserwacje - jak bogactwo wlasnym wysilkiem sie osiaga lepiej pamieta sie chwile gdy kasy bylo brak.

nawet na forum te prawidlowosc zauwazam , jak z kredytu to jakos tak szybciej i wiecej ich idzie , a jak zarobione to tak dziwnie te domy taniej wychodza, z doswiadczenia -ciezko bez kasy , ale i wszystkiego kupic sie nie da

Odnoszę wrażenie,że Polacy nie lubią sie wogóle.Często nawet dobrzy znajomi i rodzina po wspolnym spotkaniu przy suto zastawionym stole obrabiają d... jeden drugiemu.Pretekstem do tego jest najczęsciej stan majątkowy poszczegolnych osób.Co ciekawe ci zamożniejsi nie komentują zycia biedniejszych od siebie.Ale ubożsi i mniej zaradni mają innym za złe,że się dorobili.

nie tyle że sie dorobili ile że sie dorobili najczęściej niezupełnie uczciwie, w tym chorym kraju bardzo wątpię o mozliwości uczciwego zarobienia takiej kupy forsy zeby starczyło na dom - mówię o warunkach Podkarpacia - może w innych częściach jest bardziej uczciwie - nie ma podpłacanych przetargów, nie ma kumoterstwa, nepotyzmu i znajomości, oszukiwania i kiwania klientów, udawania, że się sprzedaje cos innego niz się sprzedaje, naciągania na 0% raty kredytu........ wymieniać jeszcze? Jak ktoś chce uczciwie prowadzić biznes to zwykle znaczy że jest niepociumany...

Poza tym nie mam nic przeciwko bogatym, których poziom zamożności koreluje z poziomem intelektualnym i kulturą osobista, natomiast kłuje mnie w oczy bogacz o chamskim zachowaniu (nie mylić z wsią)

Hanula.Masz bardzo interesujacy,ale niezbyt oryginalny punkt widzenia.To ze nie oryginalny, to nie obelga z mojej strony,tylko zwykla ciekawosc ,dlaczego az tyle osob mysli podobnie jak ty.Jezeli mozesz to skup sie w swojej odpowiedzi na kradziezobogaczach,bo samo zjawisko nielubienia bogatych daje sie dosc latwo wytlumaczyc.To po prostu tradycja.Juz jako dziecko slyszalem:jakbym mial zlotowke zgubic,to lepiej zeby sie ksiedzu stodola spalila.Albo to ze w glowie nam sie nie miesci jak mozna zarabac siekiera czlowieka za 20zl.Daje sie za to znalezc logiczne uzasadnienie morderstwa dla 20mln.Dlatego te zjawisko nie jest warte omawiania.

Slyszalem wiele razy,ze jak bogaty,to zlodziej.Zawsze jednak,bo mamusia na grzecznego mnie wychowala,nie bylem niegrzeczny na tyle aby wrzasnac :a dlaczego.Cale swoje zycie tyram,biedny nie jestem i jak widze wpisy o moim rzekomym zlodziejstwie to mnie ...uj trafia.No i co do tego ma moja kultura oraz poziom intelektualny.Musze w tym miejscu zapewnic,ze nigdy nie zdazylo mi sie nasiusiac do umywalki nie powiedziawszy uprzednio pardon.

Jak ktos biznesu nie umie robic,to niech zajmie sie czyms innym.A po co rzucac niesprawdzalne,ale bolace :ze zlodziej.Jak masz rozterki bogaczo-intelektualne,to zajrzyj do magistrow,gdzie i ja ide.

Licze na odpowiedz szczera,bez chamstwa.Piszesz z zadeciem,uzywasz slow.Stac cie wiec na to.

Gość 1950

Luc dla mnie bomba :lol: :lol:

Musze w tym miejscu zapewnic,ze nigdy nie zdazylo mi sie nasiusiac do umywalki nie powiedziawszy uprzednio pardon. :lol: :lol:

a tak w ogóle nie lubimy bogatych,

przykład idzie z góry, te .osły na Wiejskiej też ich nie lubią i starają się wszystkim wmówić za wzorem Solidarności że mamy wszyscy równe żołądki i najlepiej to wszystkim po równo.

po równo to można powiedzieć było w Chinach za Wodza Mao, stali sobie w kolejce do kotła a kucharz chochlą brał i nalewał.

ale i tam nie było równo, jak ktoś miał szczęście to dostał od dna.

każdemu powinno zależeć żeby było jak najwięcej bogatych, bo wtedy i tym biedniejszym będzie lepiej. chociażby z tego powodu że będzie miał większą szansę na pracę.

ci bogaci to też podlegają starej regule, dzielącącej ich na "ludzi i taborety"

Jak ktos biznesu nie umie robic,to niech zajmie sie czyms innym.

Co rozumiesz pod pojęciem: nie umie?

że brzydzi się łapówkami?

że nawet jak ma niższe ceny to ludzie kupują u kogoś kto ich zabajeruje (czyt. oszuka) i jeszcze "doda" rower? ludzie myślą że za darmo NIE MA NIC ZA DARMO, czy to znaczy, że pojedynczy przedsiębiorca czy firma rodzinna jest skazana na zagładę z powodu sieci sklepów stosujących dumpingowe ceny?

mnie chodzi o regulacje sprawiające że dużo łatwiej jest działać gigantom niż osobom prowadzącym działalność na własną rękę, którzy nie maja zwolnien podatkowych, nie moga dostac kredytu, czy to znaczy: nie umieją prowadzic biznesu?

No do cholery czy każdemu tak pieknie idzie biznes na Podkarpaciu? Wypowiedzcie się ?

Na to, jakby mogło się wydawać, konkretne pytanie, konkretnej odpowiedzi nie ma.

Ja lubię ludzi za to kim są a nie za to co i ile posiadają. Bogactwo ducha jest dla mnie ważne i według mnie nie jest ono związane z dobrami materialnymi lub pozycją która ktoś zajmuje w społeczeństwie... Aby być dobrym nie trzeba mieć dyplom lub pełne konto. Wiec nie oceniam ludzi według tego co maja. Zawsze staram się najpierw poznać człowieka. Dlatego na takie pytanie odpowiadam – lubię wszystkich ludzi – no chyba że ktoś by się bardzo postarał przekonać mnie abym tego nie robiła...

:wink:

Jak ktos biznesu nie umie robic,to niech zajmie sie czyms innym.

Co rozumiesz pod pojęciem: nie umie?

że brzydzi się łapówkami?

że nawet jak ma niższe ceny to ludzie kupują u kogoś kto ich zabajeruje (czyt. oszuka) i jeszcze "doda" rower? ludzie myślą że za darmo NIE MA NIC ZA DARMO, czy to znaczy, że pojedynczy przedsiębiorca czy firma rodzinna jest skazana na zagładę z powodu sieci sklepów stosujących dumpingowe ceny?

mnie chodzi o regulacje sprawiające że dużo łatwiej jest działać gigantom niż osobom prowadzącym działalność na własną rękę, którzy nie maja zwolnien podatkowych, nie moga dostac kredytu, czy to znaczy: nie umieją prowadzic biznesu?

No do cholery czy każdemu tak pieknie idzie biznes na Podkarpaciu? Wypowiedzcie się ?

Hanula,siostro w niedoli.Chyba nie przeczytalas dkladnie co napisalem.Nie umie znaczy nie potrafi.

Nie trzeba miec IQ Dody Elektrody,zeby zrozumiec co napisalem.Ani sie nie zajaknelem na temat lapowek.Po co poruszasz niesprawdzalne tematy.Chyba,ze chcesz zabawic sie w dowody.To je przedstaw.Nie znam ciebie osobiscie,nie wiem jakim sie biznesem zajmujesz.Zasada namber lan.Jak masz klopoty w interesach to tylko i wylacznie twoja wina.Prawo obowiazujace,zwyczajowe,tradycja nie ma tu nic do rzeczy.Nie umiesz sie dostosowac i to wszystko.Wiedz ze biznesmeni prawa nie ustanawiaja.Oni poruszaja sie w aktualnej rzeczywistosci.Moglbym pisac w tym stylu dlugo.Ale chyba juz zrozumialas.

Bajdelej,czy bylas w magistrach?

normalnie mi 1950 zaimponowales

każdemu powinno zależeć żeby było jak najwięcej bogatych, bo wtedy i tym biedniejszym będzie lepiej. chociażby z tego powodu że będzie miał większą szansę na pracę.

ci bogaci to też podlegają starej regule, dzielącącej ich na "ludzi i taborety"

wisze Ci ...no dobra piwo , ja sie powstrzymalam z odpowiedzia dla Hanuli , bo bym byla nieprzyjemna?mysle , ze slabo swoja odpowiedz na pytanie w watku zawarte ukrylas .

Odnoszę wrażenie,że Polacy nie lubią sie wogóle..

ja własnie jestem takim polakiem,niemam znajomych i dobrze mi z tym.jak mnie ktos obgaduje to dostaje kopa chyba ze jest silniejszy to ja dostaje,tak powinno byc.mam wspanialego synka i kochana zone i oni sie dla mnie licza.z reszta rodziny utrzymuje umiarkowany kontakt od czsu jak sie pobralismy.rodziny zony nieuwazam wogle za rodzine.nieinteresuje sie bogaczami,biedakami i obcymi ludzmi.i mam swiety spokoj.mie jezdze w goscine ani na kawe do nikogo,i nikogo w domu nieprzyjmuje.i uwazam tak jest najlepiej

Odnoszę wrażenie,że Polacy nie lubią sie wogóle..

ja własnie jestem takim polakiem,niemam znajomych i dobrze mi z tym.jak mnie ktos obgaduje to dostaje kopa chyba ze jest silniejszy to ja dostaje,tak powinno byc.mam wspanialego synka i kochana zone i oni sie dla mnie licza.z reszta rodziny utrzymuje umiarkowany kontakt od czsu jak sie pobralismy.rodziny zony nieuwazam wogle za rodzine.nieinteresuje sie bogaczami,biedakami i obcymi ludzmi.i mam swiety spokoj.mie jezdze w goscine ani na kawe do nikogo,i nikogo w domu nieprzyjmuje.i uwazam tak jest najlepiej

Hmm, czyżby poprostu szczere wyznanie

a dlaczego to zal wam Fafika?

Nawet jesli jego wypowiedz moze byc prowokacja

Nie znamy goscia i moze okazac sie ze wyglada to zupelnie inaczej - ze to on odsuniety na margines zycia zostal?

Ktoz to wie tak naprawde?

A moze widzac to co go otacza zamknal sie w sobie i zyje zyciem tylko swej rodzimy?

Hanula - moim zdaniem racje ma bohater gwiezdnej sagi :)

W dzisiejszych czasach kazda kleska nawet najmnijeszego "biznesmena" jest tylko i wylacznie jego zasluga. Sam jest sobie winny ze noga mu sie powinela i nie ma znaczenia czy to podkarpacie czy Hong Kong.

Sklepy, markety, ceny dumpingowe itp - ciesz sie ze masz taka mozliwosc wybrac oferte Ciebie satysfakcjonujaca a nie kupowac akurat to co rzucili. Ty i reszta populacji decuduje o tym ze markety maja zbyt. Ten kto jeszcze na oczy nie przejrzal moze kiedys przejzy i w sklepiku osiedlowym kupowac bedzie. A o tym ze "nie ma nic za darmo" chyba wszyscy wiedza i tylko naiwni sadza ze jest inaczej.

Hanula musisz sobie uswiadomic ze czasy rownych zoladkow. kazdemu wedlug potrzeb i gwarancji pracy chocby polegala ona tylko na odbijaniu karty przy wejsciu i wyjsciu z niej minely i dobrze by bylo by juz nigdy nie wrocily - nawet jesli z gory ida przyklady ogromnej korupcji i cwaniactwa (wbrew pozorom wszedzie tam gdzie jest kasa, duuuza kasa jest korupcja, koperta lub lobbing)

Mialem kiedys kontrakt, duzy kontrakt na ponad 250 tys i umoczylem dosc znacznie - nie zrzucam winy na rzad, na pogode, na kosmitow gdyz wiem iz to tylko ja blad popelnilem kalkulujac robote. NIejeden by sie zalamal gdyby zamiast zarobic polowe stracil - ale jeszcze zyje i jakos sobie radze gdyz wiem ze tylko ta metoda cokolwiek osiagnac mozna. Najlepiej sie poddac, obarczyc wina markety czy kosmitow albo co gorsza za czasami Gierka plakac (trzeba pamietac kto po nim nastal i ile cierpienia nam dostarczyl - i chyba otrzezwienie przyjdzie).

Sa ludzie ktorzy odnalesc sie w nowej rzeczywistosci jakos nie potrafia. Sa ludzie ktorzy ciagle biadola ze to ze tamto. Sa ludzie ktorzy narzekaja ze pracy nie maja ale pracy nie szukaja gdyz wola siedziec w domu i baki zbijac. Wszystko zalezy od nich - czy znajda w sobie na tyle sily by zapomniec o przeszlosci socrealu i samodzielnie zaczna swe zycie kreowac. Na dobrych fachowcow ciagle jest zapotrzebowanie i jak przychodzi do ich poszukiwania to ich nie ma :( Ilez to razy slyszalem jako pierwsze pytanie przy rozmowie o prace - a ile dostane? G.... dostaniesz jak nie udowodnisz co potrafisz i kim jestes.

jareko
Ilez to razy slyszalem jako pierwsze pytanie przy rozmowie o prace - a ile dostane? G.... dostaniesz jak nie udowodnisz co potrafisz i kim jestes
    a ile razy to bylo jedyne pytanie , nie twierdze , ze niewazne, Hanula gdybys tu zajrzala odpowiedz mi prosze na jedno pytanie , czy oceniasz ludzi wzgledem tego w co sa ubrani?to dla mnie wazne pytanie