Waluś 08.03.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Szanowni klubowicze, mam pytanie dotyczące połączenia kominka z płaszczem wodnym (LECHMA) i kotła na olej (Ferroli), chodzi mianowicie o podgrzewanie CWU w zasobniku (100l) za pomocą kominka w momencie kiedy nie jest oddawane ciepło do instalacji CO np. latem. Czy jest to możliwe, w jaki sposób Wy rozwiązaliści ten problem (podgrzewania CWU)? Mój instalator twierdzi że wykonanie takiego układu spowoduje duże skomplikowanie m.in. dlatego że zbiornik CWU i pompa zasilająca znajdują się wewnątrz kotła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.03.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Trochę za mało danych-po której stronie jest kominek ukł.zamkn. czy otwartego , czy jest osobna pompa na ogrzewacz czy nie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 08.03.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Witam! Mam podobnym problem (w zasadzie nie jest to już problem).Ja też będę miał Lechmę a do tego kocioł gazowy Termet + zasobnik. Całością będę sterował elektrycznie, tak aby latem móc ogrzewać tylko zasobnik za pomocą kominka. U mnie układ elektryczny będzie sterował jescze wieloma innymi funkcjami związanymi z ogrzewaniem. Jeżeli ktoś ma szczegółowe pytania to chętnie odpowiem. Dość dużą przeszkodą jest to, że zasobnik z pompą są w kotle. W grę wchodzi utrata gwarancji w przypadku ingerencji we wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 08.03.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 instalator ma rację bez ingerencji w konstrukcję kotła nie da rady a ingerencja wiąże się z utratą gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 09.03.2005 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 może ktoś się wtpowie kto ma, bo ja jakoś trafiłąm na osoby,które po podłączeniu olejowego i płaszcza nie mogę uregulować sterowania w efekcie płacą bajońskie sumy za olej. Może jakaś rada co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOOLO 09.03.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 mam taki uklad ale z dodatkowym zbiornikiem na cwu.kociol olejowy ma swoj zbiornik 130l i grzeje tylko wode w swoim zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.03.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 i to się zgadza, tak może ten układ funkcjonować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts