Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedam labradory retrivery- okolice Poznania

Milka11

Recommended Posts

Witam

Mam do sprzedania czarne labradorki bez rodowodu ale tylko do dobrych ludzi kochających zwierzęta !!!!!!!!!!!!!!

4 pieski i 1 suczka.

Urodziły się 28 lutego, do odebrania będą w połowie kwietnia. Będą odrobaczone i zaszczepione. Ojciec z rodowodem matka bez ale po rodzicach rodowodowych.

Cena 800 zł. kontakt: 607-795-445

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie chore jest sprzedawanie kundelków za cenę 800 zł i nazywanie ich labradorami. Wychowanie rasowych szczeniąt wiąże się z faktycznymi kosztami. Dużo kosztuje rasowe szczenię, składki w Związku Kynologicznych, co najmniej kilka zaliczonych wystaw. Wtedy cena kilkuset złotych albo i więcej jest uzasadniona.

Milka bardzo kiepskie źródło zarobkowania sobie wybrałaś :-?

Wiecie co wam powiem, myślałam że na tym forrum spotyka się inteligentnych ludzi a nie snobów !!!!

Żal mi Was

Milka,

Ja sadze, ze raczej nie wiedzialas, ze sa tu hodowcy badz osoby zorientowane w sprawach psow. Sądziłas, ze wszyscy sie zachwyca slodkimi szczeniakami.

Uwazasz, ze jestem snobem, bo mam rodowodowa labradorke?

Moze i sa ludzie kupujacy psy rasowe ze snobstwa, nie wiem, ale wiekszosc kupujac psa chce wiedziec co z niego wyrosnie i dlatego nie kupia od Ciebie. Ja kupilam psa rasowego, zeby zminimalizowac ewentualne niespodzianki w postaci agresji, czy chorób.

Pewnie wiesz, ze labradory sa obciazone chorobami dziedzicznymi? Czy w związku z tym przed rozmnozeniem swojej suki zrobilas jej przeswietlenie stawow biodrowych i lokciowych oraz badanie oczu?

I dlaczego w ogole rozmnozylas swoja suke? Przykro mi, ale do głowy przychodzi mi tylko aspekt finansowy.

Pozdrawiam

hłe łe hłe///snobów...napisz raczej, że spodziewałas się trafić na naiwniaków, którym uda sie wcisnąć owoc Twojego ekhmmmm......braku przemyślenia. A snob to raczej ktoś, kto MUSI sie pokazać z psem u którego na odległość widać "blękitną krew" ale nie chce za niego dać więcej niż dajmy na to 100 zł....

Cóż.....pies to przede wszystkim charakter - wygląd dopiero później :wink:

• 2 weeks później...

Czy pies bez papierów jest nierasowy? czy rasa polega na posiadaniu papierów?

Kiedyś znajomy mi tłumaczył, że z każdego miotu tylko kilka psów może dostać rodowód, jeśli jest ich więcej to niestety pozostałęm nie dostaną pięknego papierka i co? Czyli te są nierasowe? A co będzie z takimi bez papierów z rodziców z papierami które się na papier nie załąpały? to są kundle czy rasowe? Wydaje mi się że mylicie psy z rodowodem od psów rasowych. To że matka jest bez papierów nie oznacza, że nie jest rasowa, ojciec jest z papierami czyli z rodowodem. Szczeniaki będą w takim wypadku rasowe ale nie rodowodowe i tyle...

A ja mam już mętlik w głowie :roll: .

1. To, że tylko parę piesków w miocie załapuje się na papiery, to ponoć wcale nie jest prawda. Cały miot ma prawo do rodowodu. Tak ostatnio przeczytałam. Ale, fakt, znam obie wersje.

2. A ostatnio dowiedziałam się i tego: otóż poszukuję labka dla przyjaciółki w Niemczech i obdzwaniam znalezione namiary i co usłyszałam od hodowcy rodowodowych psów? "proszę uzgodnić czy ma mieć papiery (drożej)czy nie (taniej), zarezerwować, a jak się urodzą, to będę wiedział ile wyrabiać papierów, a ile nie" Koniec kropka. Czy tak też może być?

I teraz zupełnie nie wiem co myśleć, a tym bardziej co robić? Co to za sztuczki :roll: .

Proszę, może ktoś się wypowie w tej sprawie? Znający temat, oczywiście.

Niestety nasz Związek Kynologiczny w Szczecinie w ostatnich dniach był nieczynny. Pozdrawiam.

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym który trochę więcej się tym para i:

Prawo do rodowodu dla całego miotu obowiązuje od niedawna, wcześniej mogły dostać go tylko 4-5 szczeniaków, były oczywiście wyjątki od tej regóły. Nie zniemia to faktu, że pies bez rodowodu czyli udokumentowanego pochodzenia to kundel, on jest po prostu nierodowodowy, a nie rasowy rasa nie bierze się z papierów one tylko to potwierdzają. Proponuję pogrzebać trochę w starszych przepisach.

A jako ciekawostkę zapytam Was, czy każde szczenię (obecnie) po rodzicach z papierami będzie w przyszłości rodowodowe?

Niestety nie każde.

2. A ostatnio dowiedziałam się i tego: otóż poszukuję labka dla przyjaciółki w Niemczech i obdzwaniam znalezione namiary i co usłyszałam od hodowcy rodowodowych psów? "proszę uzgodnić czy ma mieć papiery (drożej)czy nie (taniej), zarezerwować, a jak się urodzą, to będę wiedział ile wyrabiać papierów, a ile nie" Koniec kropka. Czy tak też może być?

I teraz zupełnie nie wiem co myśleć, a tym bardziej co robić? Co to za sztuczki :roll: .

Otoz oficjalnie nie mozna, ale hodowcy chca zarobic.

Hodowca powinien stosowac sie do regulaminu zwiazku do ktorego nalezy, jesli sie nie stosuje to groza mu jakies sankcje - minimalne (np w shkrp - upomnienie, nagana np za ponadprogramowe mioty, ktore nie dostana rodowodu, a najczesciej nie ma zadnych sankcji).

Ludzie robia co im sie podoba i tyle.

Trzeba pamietac, ze taki pies czy kot bez papierow nie moze wystepowac na wystawach i nie moze byc czlonkiem oficjalnej hodowli, co za tym idzie nie sprzeda sie jego potomkow tak drogo jak te z papierami.

Poza tym taki papierowy musi miec badania lekarskie, szczepienia, ksiazeczke zdrowia, musi byc odrobaczony, za to sie placi i to jest sprawdzane w papierach takiego rodowodowego psa czy kota.

Gdy ktos sprzedaje rasowe 'kundelki' to czesto ma w nosie wydatki na cele zdrowotne. (oczywiscie sa tez milosnicy, ktorzy tego pilnuja, ale to nie jest regula).

Gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. I tyle.

A jako ciekawostkę zapytam Was, czy każde szczenię (obecnie) po rodzicach z papierami będzie w przyszłości rodowodowe?

Niestety nie każde.

Wiadomo, ze nie, tak samo w przypadku kotow. Wg regulaminu zwiazku kotka moze miec 3 mioty na 2 lata. Czyli wiadomo, ze jak dopusci hodowca czesciej to te z nadprogramowych miotow nie dostana.

czy to ma znaczenie rasowy czy rodowodowy

brat miał rodowodową suczke Sare i mu ukradli :(

w pracy mielismy Owczarka Niemieckiego z rodowodem i zdechł :(

niektórzy swojego pimpka by za "czempiona" nie oddali...