Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka na listy

ann

Recommended Posts

W Niemczech widziałem skrzynki wmurowane w słupki, które od zewnątrz mają szczelinę, a od drugiej strony szerokie i niskie drzwiczki (klapka zamykana), umieszczone znacznie niżej niż szczelina wejściowa. Dzięki temu listy wpadają do skrzynki i ześlizgują się po pochyłości w kierunku owej klapki. Taka skrzynka mi się śni, ale nie widziałem jej w Warszawie w sprzedaży. Wyglądała (ta w Berlinie) bardzo ładnie i solidnia. Problem tylko jak pogodzić zbrojenie słupka i tą skrzynkę, która musi przechodzić przez cały przekrój słupka?

A ja mam już taką skrzynkę. Ha. I jest wmurowana. I wygląda wspaniale :razz: A tak serio, słupek nie może być za mały /skrzynka ma 20cm szerokości na całej długości/, u nas się zmieściła, bo nasz słup ma wymiary 60/60cm i jest wymurowany z kamienia. Sama skrzynka kosztowała 147 zł, jest jedną z najprostszych /nie ma miejsca na domofon czy dzwonek/. Szukajcie ich po supermarketach i polskich sklepach metalowych. A poza tym poczta w nich nie moknie! Moknie w zwykłych skrzynkach. Majka

Otwór jest spory, ale jeżeli chcesz to postaram się jutro sprawdzić dokładnie. Wydaje mi się, że wielkość A4 wchodzi bez problemu. Wysokość samego otworu ok 5/7cm , wewnątrz słupka metalowy prostopadłościan 20/10cm, zakończony klapką z wyjściem od wewnątrz ogrodu. My musieliśmy robić przedłużkę wkładu o 20cm - większy słupek. Trudno wszystko opisowo wytłumaczyć, jedżcie do supermarketów i "pomacajcie". Nam udało się jeden nawet zdemolować :razz:

"krzysztofh" - niedawno była promocja w Leroy Merlin w Piasecznie i taka skrzynka do wmurowania była całkiem niedroga...

Ja mam specjalny murek między dwoma słupkami z zostawioną m.in. dziurą na skrzynkę do prądu itp.

Ja mam taką skrzynkę wmurowaną i jest OK. Format A4 (faktury za GSM Plus wchodzą niestety jak w masło). Przód i tył żeliwny.

Są różne panele przednie. Z domofonem od 1 do 4. Kamerę wielkości szpilki można zamontować samemu. Nie pamiętam nazwy producenta ale jest to dosyć powszechny typ skrzynki.

A woda nie leci na listy bo słupek ma czapkę.

Witam Was Forumowicze .....

jestem pierwszy raz ...ale widze że macie niezłe problemy nie tylko z budowa , ale i z utożsamieniem się z realnymi warunkami realizacji Waszych marzeń w polskiej trundnej rzeczywistości.!!!

- Tak twierdze - bo jak czytam o tak prostym zagadnieniu jak skrzynka murowana - to ja Wam pomogę!!!!

Po pierwsze :

-Skrzynki wmurowywane w Polsce to nie rzadkośc tylko normalka i można je dostać w Castoramie, ale po co zasilać firmy zachodnie jak mozecie zakupić od naszego producenta z ręki w Babicach Starych . taki malutki dom handlowy po prawo 5 km od skrzyżowania ----> są żółte , pomarańczowe, nawet widziałem w lazurowym kolorze -Bardzo pasuje do dachówki Granatowej !!! :smile:)

- ale to nie wszystko.....

- po drugie

problem listów "babelkowych i większych kopert " oraz muratora

jest do rozwiązania ....tzreba miec PSA...

on odbierze nie pogniecie i pzryniesie do swojego pana !!! :smile:

Po trzecie :

Czy ktoś kto ma interenet tak dużo dostaje poczty ...? by jej nie odbierać , aż zamoknie !!!!

To powinna być poczta wyczekiwana , tam nie będzie serwera co ją Wam przechowa...

- jak tak ma leżeć do zamoknięcia , to Wam sąsiadów dzieciary wyciągna i poczytają ...:smile:)

trzymajcie się .....i budujcie z humorem ....!

Anonimus _007

• 2 years później...
Witam . podciagam do gory bo mnie pili. poszukuje w Warszawie skrzynki z frontem a la zeliwno czarna. do wmurowania w klinkier przelotowa. gdzie tego jest najwiecej. ogladalem na Bartyckiej cena 250- 300 fajnie jak by jescze trafic z domofonem ale by plyta czolowa nie byla zbyt wysoka bo to fatalnie wyglada. Prosze o pomoc