Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki podatek płacicie za garaż?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie. Ostatnio dostałam pismo z urzędu miasta gdzie wyliczono mi jaki mam płacić podatek od nieruchomości za działkę, dom i garaż. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że całkiem przypadkowo dowiedziałam się że są różnice w opłacie za garaż. Niby taki sam garaż a inaczej liczą. np garaż w piwnicy - jak powierzchnia mieszkalna, garaż połączony z domem jedną ścianą i nad garażem 1 pokój - jak powierzchnia mieszkalna. Ja natomiast mam garaż również połączony jedną ścianą z domem + wspólny dach i już mam inaczej liczone czyli 10 x więcej niż powierzchnia mieszkalna. Wiedziałam że inaczej jest liczony garaż który jest osobnym budynkiem natomiast myślę że w moim przypadku trudno nazwać to osobnym budynkiem pomimo że nad garażem nie ma pomieszczeń mieszkalnych. Jak to jest w waszym przypadku?

Na etapie decyzji jak zrobic garaz doczytalam sie, ze garaz osobny to duzo wiekszy podatek. Ale juz drzwi z garazu do domu czynia go czescia domu. Ten sam garaz bez drzwi generuje wiekszy podatek. Dlatego zmienilismy projekt robiac przejscie z kotlowni do garazu. Niestety dom ciagle w budowie i nie place podatku, ale licze na to, ze zaplacimy za garaz jak za pomieszczenia w domu.

Jeżeli jest to osobny budynek to traktuje się to jako budynek gospodarczy i podatek jest ok. 15 zł za m2 na rok, a jeżeli jest połączony fundamentem czyli razem z domem to jest traktowany jako budynek mieszkalny czyli ok. 20 gr za m2. Przynajmniej ja znam takie stawki z tabeli podanej w decyzji od gminy.