Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka obok kuchenki - czy tak może być?

zofija

Recommended Posts

Wychodzi mi, że najlepiej gdyby zmywarka znajdowała się pomiędzy zlewem a kuchenką (płyta ceramiczna + piekarnik elektryczny poniżej, wszsytko do zabudowy). W efekcie zmywarka sąsiadowałaby bezpośrednio ze zmywarką. Czy tak można zrobić, obawiam się, że ciepło z piekarnika może źle wpływać na zmywarę.

• 7 months później...
  • 4 years później...

Witam wszystkich,

potrzebuję pilnej odpowiedzi - w necie nic na ten temat nie znalazłam.

Otóż remontujemy obecnie naszą małą kuchnię w bloku. Po długich kombinacjach stwierdziliśmy, że najbardziej optymalny układ będzie następujący: lodówka-mały kawałek blatu-kuchenka-zmywarka-mała szafka-słupek pod oknem (dzięki temu mamy blat dł. 65cm w jednym kawałku). Przybyły dziś hydraulik stwierdził z niezłomną pewnością siebie, co następuje: "Tak k..., nie może być. Węże będą szły za piekarnikiem i je szlag trafi od gorąca". Nie wdając się w szczególy, zapytam: czy on ma rację? Rozwalił mi całą koncepcję (zmywarę chce wstawić obok zlewu, a kuchenkę na samym końcu obok słupka) i jestem wkurzona. Prace stanęly.

Pomocy :'(

P.S. Czytam Was od dawna i uwielbiam :-)

Zmywara dopiero do nas jedzie, więc instrukcji nie ma jeszcze, a chodziło o rozplanowanie gniazd elektr.

Kuchenka na razie to wiekowa "warta", w niedalekim czasie zostanie wymieniona na coś nowszego (gazowego). U nas szafki kuchenne będą jednak w dość dużej odległości od ściany ze względu na różne liczniki, rury i zawory - uroki bloku z wielkiej płyty.

Dzięki za odpowiedzi - trochę mnie uspokoiliście. Zostaje po mojemu w każdym razie ;-)

A może istnieje w szerokim świecie coś co możnaby założyć na te węże w ramach ochrony??

madzikens - ja mam taką uwagę. dla mnie zmywarka musi byc po sąsiedzku ze zlewem. boczesto trzeba sos wylac z kibka zanim sie go wstawi do zmywary, zgarnac coś z talerza (a kosz po zlewem). i jak zmywarka po sasiedzku, to nie zachlapujesz podłogi nisoac te naczynia do zmywarki

na węzach sie nie znam

Wiem, wiem... Ale gdyby zmywara stała obok zlewu, miałabym tylko ten kawałek blatu nad nią w całości, a w mojej koncepcji dochodzi jeszcze 20cm dodatkowo, co daje już konkretniejszą przestrzeń roboczą. Jest jak jest (kuchnia jest mała, wąska i ma w durnowaty sposób umiejscowione okno) i za dużo się nie da wyczarować, taka opcja jest jednak najbardziej funkcjonalna.