agana 08.03.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Podobno już się nie buduje systemem gospodarczym , bo nie kalkuluje sie to w żaden sposób. Mam na myśli taki system, kiedy ja kupuję materiały ("zabija" mnie Vat) i zlecam budowę poszczególnym ekipom, bo sama nie umiem budować . Teraz z firmą taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.03.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Jak znajdziesz firmę z materiałem która da ci FV na pracę z materiałęm na 7%. Tylko jaką masz pewność, że firma nie kupi materiału drożej. To jest włąśnie zagwozdka, bo teoretycznie tak jak piszesz będzie taniej, tylko, że firmie nie zawsze się chce i opłaca szukać tanich materiałów. Najlepiej było by znaleźć taki ukłąd gdzie Ty szukasz i kupujesz, ale na firmę, a ta wystawi ci FV na wszystko z 7% VAT'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 08.03.2005 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Pomysł, że ja kupuję na firmę, całkiem niezły, ale wątpię, żeby jakakolwiek na to "poszła". Oni mają własne kontakty, umowy. Nie ma więc lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 i zyski..... zapomnialas dopisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 a co do 22 vatu to wiesz znam paru ludzi co buduja domy i moze 50 % wzieli na fakture reszta idzie na lewo kiedys sie tak nie oplacalo robic- teraz to juz inna historia 22 % to na prawde duzo kasy acha wiec reasumujac - bede zdziwiony strasznie jesli sie okaze ze wplywy do budzetu po podwyzszeniu vatu nie zmalaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.03.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja kupuję co chcę,gdzie chcę,po ile chcę na firmę.Żaden to problem znaleźć taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 08.03.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Żaden to problem znaleźć taką taką - to znaczy która odsprzedaje ten sam towar z 7% vatem? Generalnie firma będzie miała nadwyżkę nadpłaconego podatku co wcale nie jest takie złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.03.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 taką - to znaczy która odsprzedaje ten sam towar z 7% vatem? Dokładnie. Różnicę w 22 i 7% odliczam przy zapłacie za robociznę.Na 6 czy 7 firm,które robiły mi oferty na budowę domu,tylko 1 nie zgodziła się na taki układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 a ie bierze taka ekipa za postawienie scian?1500 starczy?bo tak myslesilikatow kupie za jakies 10 000 to 15 % to bedzie 1500 wiec jakbym znalazl taka ekipe to bym nie musial sam murowacmacie namiary na jakas rzetelna firemke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.03.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 a ie bierze taka ekipa za postawienie scian? 1500 starczy? bo tak mysle silikatow kupie za jakies 10 000 to 15 % to bedzie 1500 wiec jakbym znalazl taka ekipe to bym nie musial sam murowac macie namiary na jakas rzetelna firemke? Leon, a Ty byś budował dom za 1500 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 08.03.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Ja próbowałem zrobić tak, że robi całośc firma, kupuje materiały i załatwia wszystko. Mialem też wyceny 7% robocizna i 22% vat na materialy. I co????Firma z 22% vat maiła materiały w tej samej cenie(mat+22% vat), co firma (mat 7%v) Cena brutto były praktycznie takie same, a nawet na niewielką korzyść tych z 22%. Pewnie tak właśnie się stanie, że część bez faktur ostatecznie będzie..... nie podoba mi się to, bo nie lubię kombinować, ale oskubać nas chcą , a i tak już skubią mocno, choplera, nie pamiętam, kiedy byłem u publicznego dentysty, do dziecka też prywatny lekarz przyjeżdża, a jak widzę ile na zus oddaję, to mnie szlag trafia (sorki, ze troche nie na temat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 08.03.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 no niezupełnie, nie wszystko musisz kupic z fakturka poza tym mozesz kupic za granica i tez nie ma vatu a czasami sie oplaca tak zrobic. My kupilismy cegle klinkierowa w Holandi. Po zaplaceniu 3 tirów wyszlo ok 40% taniej niz w polsce:)przykre ale prawdziwe, kabel tez kupilsmy na zachodzie europy za 50 gr za m:) Chyba sie oplacalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 09.03.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Najgorsze w VAT jest to, że my kupujemy bez faktury, a hurtownia zawyża (czyli sprzedaje) faktury firmom budowlanym i to one później mają wyższą rekompensatę VAT-u. Do tej pory kwitł hadel fakturami za paliwo a teraz w ruch poszedł handel fakturami za materiały budowlane. A tracimy my - budujący systemem gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.03.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 A nam hydraulik sam zaproponował, że wykona usługę z materiałem na FV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 09.03.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Generalnie jest tak (przynajmniej u mnie), że kupując po hurtowniach, ciężko jest kupić bez faktury, natomiast nie ma problemu u producentów. Tam można kupować w cenie netto cały materiał.Ja tak kupiłem do siebie beton na fundamenty, deski do szalunku, więźbę dachową i trochę drobnych rzeczy: kręgi na mostek, piasek itp. Na starcie budowy już moźna zaoszczędzić parę tysięcy. Pustaki, stropy, dachówki będę musiał kupić niestety w hurtowni i tu już muszę niestety z VAT'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 09.03.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Z tego wniosek że producenci nie boją się kontroli skarbowej??? troszkę to dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 09.03.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Różnicę w 22 i 7% odliczam przy zapłacie za robociznę Pattaya - Czy dobrze rozumiem że per saldo płacisz 15% MNIEJ za materiał czyli mechanizm niższego vatu działa na korzyść inwestora? z wypowiedzi frippa wynika co innego: Firma z 22% vat maiła materiały w tej samej cenie(mat+22% vat), co firma (mat 7%v) Cena brutto były praktycznie takie same, a nawet na niewielką korzyść tych z 22%. właśnie przygotowuję się do rozmów z firmami i potrzebuje takich real life cases.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.03.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Pattaya - Czy dobrze rozumiem że per saldo płacisz 15% MNIEJ za materiał czyli mechanizm niższego vatu działa na korzyść inwestora? Tak.15% mniej na Vacie (jak to napisać?) + to co wytarguję (to robi każdy).Oprócz tego zdarzają się FV na moją firmę. W tej chwili(stan surowy bez dachu) oszczędności na całej inwestycji łącznie z papierologią,przyłączami,ogrodzeniem sięgają ok.11tys.Nie liczę oczywiście upustów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.03.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Willie.Błędem jest takie założenie,że wykonawca kupuje materiały.To Ty je masz kupować,ale FV bierzesz na niego.Chyba,że ma gdzieś super ceny.Na ogół może to być betoniarnia,kopalnia piachu,żwiru czy inne tego typu artykuły.Różnicę pomiędzy 22 a 7 odliczasz z robocizny przy zapłacie za kolejny etap czy jak tam się umówicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts