Rudolfo 25.09.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 HejMam trochę nietypową sytuację. Otóż mieszkam w nowym (199:cool: bloku, w mieszkaniu hipotecznym - własnościowym. Czyli tym samym nie jesteśmy już członkami spółdzielni miszkaniowej.Ponieważ ostatnie dwa sezony grzewcze kosztowały nas po ok. 3kPLN za mieszkanie 64m2 (czyli tyle ile koszt sezonu grzewczego w ciepłym domku ~120m2), chciałbym przestać już korzystać z "dobrodziejstwa" ciepła z elektrociepłowni.W spółdzielni powiedzieli mi, że ostatnio bardzo podrożał przesył energii cieplnej - więc chciałbym sam to ciepło produkować na własne potrzeby. I tu mam pytania.Zastanawiam się jakiego typu ogrzewanie wchodzi w grę ? Gazowe i olejowe raczej odpada (5 piętro bez przewodów spalinowych). Wydaje się, że tylko elektryczne. No a jeśli tak, to pewnie od zakładu el. muszę dostać dodatkowy przydział mocy. No a jaki "kocioł - grzałkę" wybrać? I jaką do tego "pompkę"? (coś musi podgrzaną wodę wprawiać w ruch po rurach i grzejnikach).Nie wiem jak się do tego zabrać - proszę o rady.Pozdrawiam, Rudolfo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 26.09.2002 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 nie chciałabym Cię zmartwić, ale czytałam kiedyś artykuł o facecie, który chyba w Szczecinie odciął kalafiory w mieszkaniu w bloku i ogrzewał się na własny koszt. Skończyło się to przegraną dla niego sprawą sądową. Może się coś zmieniło, sprawdź najpierw u administratora bloku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.09.2002 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 nie wiem czy cała inwestycja będzie się opołacać jeżeli będziesz grzał energią elektryczną, trzeba to przekalkuloweć, ile zużyłeś ciepła przez te dwa sezony, czy masz liczniki ciepła, jaki straty, za mało informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts