Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W?asne ogrzewanie w bloku - prosz? o rad?

Rudolfo

Recommended Posts

Hej

Mam trochę nietypową sytuację. Otóż mieszkam w nowym (199:cool: bloku, w mieszkaniu hipotecznym - własnościowym. Czyli tym samym nie jesteśmy już członkami spółdzielni miszkaniowej.

Ponieważ ostatnie dwa sezony grzewcze kosztowały nas po ok. 3kPLN za mieszkanie 64m2 (czyli tyle ile koszt sezonu grzewczego w ciepłym domku ~120m2), chciałbym przestać już korzystać z "dobrodziejstwa" ciepła z elektrociepłowni.

W spółdzielni powiedzieli mi, że ostatnio bardzo podrożał przesył energii cieplnej - więc chciałbym sam to ciepło produkować na własne potrzeby. I tu mam pytania.

Zastanawiam się jakiego typu ogrzewanie wchodzi w grę ? Gazowe i olejowe raczej odpada (5 piętro bez przewodów spalinowych). Wydaje się, że tylko elektryczne. No a jeśli tak, to pewnie od zakładu el. muszę dostać dodatkowy przydział mocy. No a jaki "kocioł - grzałkę" wybrać? I jaką do tego "pompkę"? (coś musi podgrzaną wodę wprawiać w ruch po rurach i grzejnikach).

Nie wiem jak się do tego zabrać - proszę o rady.

Pozdrawiam, Rudolfo.

nie chciałabym Cię zmartwić, ale czytałam kiedyś artykuł o facecie, który chyba w Szczecinie odciął kalafiory w mieszkaniu w bloku i ogrzewał się na własny koszt. Skończyło się to przegraną dla niego sprawą sądową. Może się coś zmieniło, sprawdź najpierw u administratora bloku.

Pozdrawiam