Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Planuję kupić jedną z trzech działek. Środkową (nazwę ją nr 2). Działki usytuowane są prostopadle w stosunku do drogi "A".

Do wszystkich działek - zgodnie z decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu - przewidziano dojazd od ulicy "A". Oprócz tego, wzdłuż działki 1 i 2 przewidziano drogę wewnętrzną prowadzącą od ul. A.

Droga wewnętrzna prowadzi do działki nr 2 i 3.

Działka nr 3 graniczy także z drogą B, z której nawet łatwiej na nr 3 się

dostać.

I tu mam problem.

Właściciel chce sprzedać mi działkę nr 2 pod warunkiem, że kupię drogę

wewnętrzną. Wiadomo już, że nabywca działki nr 1 będzie wchodził/wjeżdzał na swoją posesję bezpośrednio z drogi A. (W założeniu nie będzie korzystał z drogi wewnętrznej). Sprzedający zakłada, że nabywca działki nr 3 będzie korzystał z drogi B. I nawet z takim dojazdem tą działkę proponuje.

I tu jest problem.

Czy ma do tego prawo, skoro warunki zabudowy i zagospodarowania terenu ustalają wjazd do posesji nr 3 drogą wewnętrzną?

Jakie będę dla mnie konsekwencje zakupu drogi wewnętrznej w takiej sytuacji?

(Oprócz tego, że będę musiała o nią dbać).

Wiem, że można w akcie notarialnym wpisać/ustalić? służebność wieczystą drogi wewnętrznej. Ale właściciel (starszy człowiek) nie chce się martwić utrzymaniem tej drogi i stąd jego propozycja.

Jeśli kupię drogę wewnętrzną i okaże się, że właściciel działki nr 3 nie może wchodzić/wjeżdzać na swoją posesję z drogi B jak powinnam postępować?

Jakie zapisy powinny być w aktach notarialnych.

Jest to dla mnie skomplikowane.

Co zrobić w takiej sytuacji, żeby sobie nie zaszkodzić?

Bardzo proszę o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/29981-czy-kupowa%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-z-drog%C4%85/

Zatem nalezy przeanalizowac nastepujaca sytuacje:

Jezeli kupisz cala droge, to w sposób jak najbardziej prawy, mozesz droge ( prywatna ) zgrodzic., zmuszajac wlasciciela dz. 3 do korzystania z drogi B.

Poniewaz wybralas srodkowa dzialke, musisz zapewnic sobie dojazd !

Ale nie potrzebujesz tego z 2 stron !

Jezeli jest juz wlasciciel dzialki nr 3 to porozmawiaj z nim w sprawie wspólnego zakupu ( oczywiscie cena za 1m2 drogi nie moze byc taka jak za dzialke ! ).

Jakie argumenty na takie rozwiazanie ?

Media.

Prawdopodobnie media sa od strony ul. A, zatem dz. 2 i 3 maja zywotny interes we wspólnej inwestycji.

Trzeba sprawdzic czy owa droga nie jest obciazona sluzebnoscia na rzecz dz.3 - proponuje maly test na intencje sprzedawcy : zapytaj czy ma obciazenia i sprawdz to !

Aaaaaaa i jeszcze jedna sprawa - jakiej szerokosci jest owa droga ?

J

https://forum.murator.pl/topic/29981-czy-kupowa%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-z-drog%C4%85/#findComment-565283

Witam serdecznie!

Droga ma 5 metrów szerokości. Przy działce mojej i nr 3 - 9 metrów (miejsce do zawracania).

Nie ma jeszcze właściciela działki nr 3 i nie prędko się pojawi. Właściciel nie spieszy się z jej sprzedażą.

Niezbyt precyzyjnie opisałam cała sytuację - i ile do działki nr 3 można dostać się z drogi A drogą wewnętrzną i z drogi B, to na moją działkę tylko drogą wewnętrzną (prowadzącą z drogi A). Strasznie to zagmatwane - myślę, że łatwiej byłoby zerknąć na mapkę :o)

Nie jestem pewna czy jak kupię drogę to mimo wszystko - ze względu na WZIZT i decyzję Miejskiego Zarządu Ulic i Mostów nie będę zmuszona jej udostepnić.

Może wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie ustanowienie współwłasności drogi? Pytanie czy new właściciel się na to zgodzi? Czy może się nie zgodzić?

Może to wygląda tak, że stwarzam sobie problemy, ale nie posiadam kompletnie żadnego doświadczenia i chcę przewidzieć wszystko co najgorsze i się przed tym zabezpieczyć.

Domyślam się, że służebność drogi powinnam stwierdzić w księdze wieczystej?

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc i... czekam na kolejne podpowiedzi.

Agu

https://forum.murator.pl/topic/29981-czy-kupowa%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-z-drog%C4%85/#findComment-565859

Moze zacznijmy z drugiej strony, czy cena za droge jest do zaakceptowania ?

Jezeli tak, to rozwaz mozliowsc zakupu calej drogi, a w momencie pojawienia sie kupca na dzialke 3, podjac negocjacje w sprawie odsprzedazy 50% ( zostawiasz wjazd od A, powiekszasz dzialke o droge, wjazd w strone B zamykasz, wlascicel dzialki 3 powieksza ja tez o droge ).

W ten sposób masz wieksza dzialke i droge w wielkosci 1/3 pierwotnej :D

Chyba ze gmina ( miasto ) planuje wykupienie tej drogi w przyszlosci :-?

J

https://forum.murator.pl/topic/29981-czy-kupowa%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-z-drog%C4%85/#findComment-572689

Witam!

Dziękuję za wszystkie uwagi. Zdobyłam trochę informacji i problem zmalał. (I teraz mogę dziwnie mówić, bo jestem laikiem w sprawach

mierniczo-geodezyjno-architektoniczno-urzędowo-prawnych).

Zgodnie z mapką i podziałem ta drogą wewnętrzna nie do końca jest

drogą. Jest działką. Sprawdziłam to w wydziale architektury i geodezji. Uzyskałam też informację, że ta "droga" nie ma służebności drogi koniecznej dla kupionej już działki nr 1.

Zapisu o służebności nie ma też w księdze wieczystej, więc domniemam, że w jakimkolwiek akcie notarialnym również. Podobna sytuacja jest dla pozostałych, jeszcze nie sprzedanych

działek.

Rozmawiałam także z właścicielem. Działkę nr 3 planuje przekazać wnukowi. I dojazd do niej udostępnić przez swoją parcelę, na zasadzie służebności drogi koniecznej. Jeśli tak się w przyszłości stanie - myślę, że to rewelacja. Gorzej, jeśli zdarzenia potoczą się inaczej. Jak tu się przed tym zabezpieczyć?

Tak sobie dedukuję.

Kupię działkę nr 2 i działkę "drogę". Zapewni lepszy dojazd do mojej działki. Będę mogła przeznaczyć jej nie wykorzystany fragment na np. ogródek.

Znajomy zasugerował dwie opcje:

1. nie wspominać notariuszowi o służebności drogi i kupić działkę 2 i działkę "drogę" jako budowlane. Jeżeli sprzedający nie zastrzeże u notariusza, przy spisywaniu ze mną umowy kupna, o służebności drogi, to kłopot z budową miał kłopot właściciel 3. A potem - podobno - to ja mogę dyktować warunki.

2. Przy podpisywaniu umowy, jeżeli sprzedający wystąpi o służebność,

mam zastrzec sobie zgodę na to, pod warunkiem odrębnych uzgodnień

notarialnych (zwrot kosztów budowy, utwardzenia drogi, remontów i

odśnieżania itp.).

Najlepsza dla mnie byłaby opcja, gdyby przedający zadeklarował w umowie ustanowienie służebności drogi na swojej działce.

Co o tym wszystkim sądzisz?

Czuję, że moje poprzednie wątpliwości są w tej chwili uśpione i nie

jestem pewna czy to dobrze.

Pozdrawiam

Ps. Co do ceny działki-drogi to jest ona o połowę niższa.

Ps. 2 Najchętniej przysłałabym Ci mapke, żebyś mógł to wszystko zobaczyć :o)

https://forum.murator.pl/topic/29981-czy-kupowa%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-z-drog%C4%85/#findComment-572759

Pkt. 1 jest ok, skoro "droga" nie jest droga, a dzialka!

Pkt. 2 - chyba za bardzo byloby to skomplikowane, sluzebnosc wg mnie powinna zostac okreslona konkretnie, a nie poprzez enigmatyczny zapis o przyszlych ustaleniach ( a co jak strony sie nie dogadaja :-? ).

Najlepsze to rozwiazanie, które naklada na 1 obowiazek zapewnienia dojazdu do 3 ( czy dobrze rozumiem ze z innej strony przejazd z 1 na 3 jest mozliwy :-? ).

Warto to porzadnie przemyslec, coby sfarów a innych tumultów w przyszlosci z sasiadami onymi nie czynic :wink:

pozdro

J

https://forum.murator.pl/topic/29981-czy-kupowa%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-z-drog%C4%85/#findComment-574053