KonAn 08.03.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Dostałem dziś projekt umowy przyłączeniowej.Paragraf 4 brzmi; "1.W celu realizacji przyłączenia Zakład zobowiązuje się do ;a) udzielenia 10 % upustu w opłacie za przyłączenie z tytułu nieodpłatnego przekazania dla Zakładu, opracowanego przez podmiot projektu."Z tego co się zorientowałem opracowanie projektu należy do zakładu.Mógłbym się odwoływać od tego projektu umowy i najprawdpodobniej dopiąłbym swego,pytanie tylko czy warto?Zajęło by to sporo czasu,potem trwałoby robienie projektu przez zakład,także suma sumarum lata czekania.Mam w tej chwili dwa pomysły;albo negocjować wysokość upustu,albo domagać się szybszego podłączenia do sieci po zrobieniu projektu(czas realizacji w propozycji 1 rok).10% upustu w moim przypadku to około 300 zł.Interesuje mnie ile może kosztować taki projekt przyłącza.Słup stoi na działce ,trzeba pociągnąć 20 m kabla ziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 08.03.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 W prawie energetycznym (albo w którymś rozporządzeniu, nie pamiętam dokładnie) jest zapis, że jeżeli zrobisz na własny koszt projekt, to zakład musi Ci udzielić upustu właśnie 10%, więc pewnie nic nie wynegocjujesz... Natomiast na Twoim miejscu rozważyłabym wykonanie przyłącza budowlanego. Koszt będzie prawdopodobnie niewiele wyższy niż projektu, a oszczędzasz nerwy i jesteś niezależny. A jak zrobisz projekt to i tak praktycznie nie masz sposobu, żeby ich zmusić do szybszego podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 08.03.2005 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Złożyłem wniosek o przyłącze ziemne.W pierwszym etepie ma to być prąd budowlany,a po wybudowaniu domu przyłącze docelowe.Plusem wniosku o przyłącze ziemne jet to ,że wniosek składa się raz.Potem występuje się tylko o zmianę taryfy.Jeśli chciałbym przyłącze napowietrzne to raz składam wniosek o prąd budowlany(przyłącze zrobiono by mnie "z marszu"),a następnie o prąd docelowy.Procedura na przyłącze ziemne wydała mi się dużo prostsza,chociaż dłuższa w realizacji.Ponawiam pytanie;ile może kosztować projekt przyłącza ziemnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 08.03.2005 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Nie chodzi mi o taryfę budowlaną, tylko o przyłącze tymczasowe, wykonywane na własny koszt. Nas to przyłącze (też ziemne) kosztowało 1500zł (skrzynka, kable, robocizna, faktura), zaś projekt przyłącza docelowego (ziemnego) miał kosztować 1000zł. Uznaliśmy, że wolimy wydać trochę więcej i nie liczyć na łaskę Energi. I dobrze zrobiliśmy, bo już mieszkamy, a im się z przyłączaniem specjalnie nie spieszy Wniosek o zgodę na przyłącze budowlane można złożyć mając pozwolenie na budowę (i chyba też warunki przyłączenia - ale tego nie jestem pewna...) i odpowiedź jest praktycznie z marszu... Aha - po odbiorze budynku podobno mając nawet przyłącze tymczasowe można zmienić taryfę na docelową - ale jeszcze nie sprawdzałam na pewno, bo nie mam czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 09.03.2005 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 KonAn, ale nikt nie każe Ci tego projektu robić. Projekt ma obowiązek zrobić Energetyka, ten zapis jest tylko w razie gdyby, bo przepisy nakazują ,aby ten zapis był w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 10.03.2005 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Oczywiście,że mi każą.Tylko ja doskonale zdaję sobie sprawę,że jest to nadużycie z ich strony.Argument jaki usłyszałem to;dostał pan zgodę na przyłącze ziemne,ale pod warunkiem zrobienia projektu.Wiem,że te wyjaśnienie jest pokrętne i na odczepkę.Dziś mam iść pogadać z kierownikiem.który decyduje w tych sprawach.Chyba zrobię tak, jak radzi mnie Kinga, czyli zakładam prowizorkę, z tą sprawą będziemy "bujać się" dalej.Jeśli nie dogadam się w rejonie to prawdopodobnie skończy się to odwołaniem do wyższej instancji.W tym miejscu po raz pierwszy jestem wdzięczny swoim urzędnikom w gminie,którzy zafundowali mnie kurs prawa i pisania odwołań,kiedy odmawiano mi WZ.Dziękuję Wam moje kochane,gminne urzędasy!To dzięki Wam nie straszne mi są procedury administracyjne,humory urzędników i inne kłody rzucane pod nogi człowieka marzącego o wybudowaniu własnego domu.Nie chcę być posądzony o kryptoreklamę, dlatego nie napiszę kto i gdzie udziela takich "życiowych" kursów.I to na razie tyle.Do tematu wrócę jak będę wiedział coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 13.03.2005 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Byłem w rejonie i jestem po po następujących uzgodnieniach.Zrobię projekt przyłącza we własnym zakresie za 500 złotych co po odjęciu upustu w opłacie przyłączenioej (300 zł) daje mi kwotę do zapłaty 200 złotych.Za to będę miał prąd w maju-czerwcu.Jest to termin dla mnie akceptowalny, tym bardziej,że zaczynam budowę na drugą wiosnę.W tym roku chcę skończyć jeszcze ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts