Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja hydrauliczna PCV czy miedz

kruszek

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru istalcji hydraulicznej (woda i ogrzewanie). Zastanawiam sie czy wybrac ruru PCV czy miedziane.Z tego co wiem to cenowo jest podobnie - przy miedzi droższe sa rury ale tańsze kształtki, a przy PCV odwrotnie. O dziwo osoby z którymi rozmawiam nie mówią o przewadze zadnej z technologii. Fachowiec który będzie to robił powiedział jedynie że miedz jest niedobra dla wody pitnej.

A co wy na ten temat sadzicie, czy któraś z technologii jest trwalsza?

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słyszałem, że miedź jest bakteriobójcza. Dodatkowo mniejsza rozszerzalność cieplna (nie trzeba chować w peszlu przy murowaniu). Plastik podobno jest zupełnie obojętny dla wody (a miedź chyba nie do końca), ale się rozszerza - itd. Naprawdę trudno ocenić przewagi jednego materiału nad drugim.

Co do ceny, to wszystko zależy od wielkości instalacji. Wiem co mówię, u mnie poszło w sumie 120mb rurek :smile:

Muszę jeszcze dodać, że miałem darmową robociznę (kilku hydraulików w rodzinie). Dla mnie miedź okazała się dużo tańsza niż plastik.

Wybierz PEX-ALU_PEX. Nadaje się do wszystkiego. Dobrze się wygina i nie odkształca, tzn. nie sprężynuje po zgięciu. Dzięki temu liczbę kształtek ograniczysz do minimum, praktycznie tylko trójniki i podejścia do baterii. Chyba obecnie najlepsza rura na rynku. Kiedyś robiłem szczegółowe porównanie kosztów całej instalacji co i wody i wyszło mi, że najtaniej jest, przy zastosowaniu tej rury oczywiście u Kisana.

Kruszek zapoznaj się z ofertą Hepwortha. Mają super materiały instalatorskie, film instruktażowy. Jeśli ja będę robił instalacje to z plastiku. Złączki jak pisze Krzysztof tylko przy podejściach i ostrych łączeniach /np. rozdzielacze/. Do tego łatwy montaż i zero awaryjności. Prosta sprawa dla laika.

Pozdrawiam

Rzeczywiście niektórzy instalatorzy mają rację z tą miedzią do wody pitnej aby jej nie stosować, to zależy od składu (odczynu) wody od jej twardości. informację o wodzie podadzą w wodociądach.

W moim przypadku zadecydował właśnie pan z wodociągów który wyjaśnił mi że jak chcę mieć zielone zacieki na muszli zlewach itp. to i owszem można miedź a z tym działaniem bakteriobójczym miedzi to nie jest tak cudownie przecież cała instalacja (kilkanaście km od wodociągów do domu )jest wykonana z tworzywa i zdecydowanie dłużej tam przebywa woda niż w domu. Do wody zalecałbym tworzywo, do co wolny wybór.

Nie jest tak rozowo z tworzywem. Miedz ma wybitnie bakteriobojcze dzialanie, kilkanascie razy wieksze niz rury z PCV i PE-PP. Jedynie PB nie pomaga w rozwoju bakterii (Hepworth robi rury z PB). Co do tej jakosci wody - to miedzi nie powinno sie uzywac w wodzie miekkiej - dotyczy to prawie wylacznie rejonow gorskich. Normalnie nie ma problemu. Cena - porownywalna miedzi i plastiku. Tu sa nieco drozsze rury, tu zlaczki - generalnie wychodzi podobnie. Plastik latwiej zalozyc samodzielnie ale jak ktos ma ekipe to nie musi sie tym przejmowac. Warto tez zauwazyc ze rury z miedzi moga byc wezsze bo miedz ma cienkie scianki. Plastiki musza byc grubsze zeby mialy taka sama srednice wewnetrzna. Poza tym w przypadku zgrzewania moga sie tworzyc kryzy zwezajace przejscia w plastikowych rurach. Za to rury z PCV klejone moga popuszczac na laczeniach.

Reasumujac:

Wynajmujac ekipe do roboty lepiej zalozyc miedz - koszt wyjdzie podobny jak plastiku a bedzie gwarancja czystej bakteriologicznie wody.

Jezeli robi sie samemu - mozna zastanowic sie nad plastikami. Najlepszym rozwiazaniem bylby Hepworth ze wzgledu na PB.

D.

nie twierdzę że tworzywo jest różowe, po prosu jest obojętne a niszczenie bakterii następuje w stacji uzdatniania wody. jeżeli chodzi o gabaryty to np. system nibco ma dokładnie takie same wymiary jak miedź. Oczywiście dużo łatwiej jest samemu złożyć instalacje z tworzywa. Ja nikogo nie namawiam na tworzywo lub miedź jednak chcę się podzielić własnymi doświadczeniami. Zrobiłem sam instalację z tworzywa klejoną i jak narazie (kilka miesięcy)wszystko w porządku

Pozdrawiam

Ja chyba nie zdecyduje sie na samodzielne wykonanie instalacji, mam fachowca ktory zrobi cała instalacje c.o. i wode za 3000 (ok.30 p). Koszt materialu: 6000 plus piec ze zbiornikiem na olej ok. 8000. Razem ok. 17 tys. mysle wiec ze 3 tys. to nie tak duzo, a samemu, robiac cos pierwszy raz, zawsze mozna cos spaprac.

Co do wyboru miedz, PCV, PX-ALU-PEX, PE-PP itp. to w dalszym ciagu nie wiem.

Moja sytuacja jest taka. oszczędzam każdy grosz. Nie mam nic wspólnego z instalatorstwem, ale mam jakąs tam głowę, parę klas się skończyło więc - rezygnuję z miedzi bo jest to dla mnie zbyt trudne - jakieś łączenia, zgrzewania, przycinania itp. Mam zamiar to zrobić samemu, więc jeśli plastik i miedź są w takiej samej cenie to robiąc samemu z plastiku zaoszczędzę na robociznie. Tak jak mówiłem nie mam o tym pojęcia, ale oglądając film instruktażowy i przeglądając materiały instalatorskie nie jest wielkim problemem połączyć rozdzielacza z grzejnikiem. naprawdę podbudowałem się i postanowiłem to zrobic samemu.

Jestem ciekaw czy montaż w systemie rur plastikowych nie jest tańczy. Przecież polega to tylko na przycięciu rury i połączeniu kształtką z inną rurą, rozdzielaczem, grzejnikiem czy podejsciem do kranów itp.

Pozdrawiam

kodi widzę że sam chcesz wszystko wykonać (ja też) daj zarobić instalatorom.

Wykonałem instalację ( a nie jestem instalatorem )z tworzywa w systemie nibco. Szybko sprawnie i działa. Ma jedną wadę jak się pomylisz to piłka, złączka, puszka kleju,i dalej. Cena też jest zadowalająca, Kształtki to są sprawy groszowe. Wykonuj sam ja mam to za sobą i pytaj jak masz jakieś wątpliwości

Pozdrawiam.

Według mnie, znaczenie ma dokładność wykonania i jakość materiałów. Porządne rurki i łączniki z miedzi(z atestem) lub PC-X (MARLEY , AQUATHERM)lub polibutylenu (HEPWORTH)z wkładką antydyfuzyjną to kolejna sprawa. Ostatecznie i tak te dywagacje rozstrzygnie próba ciśnieniowa przy której oba źle wykonane systemy nie mają szans.

Jesli chodzi o bakterie to ze sa niszczone w stacji uzdatniania niewiele znaczy. Bakterie w wodzie stojacej w rurach w domu (jak kran jest zakrecony) rozwijaja sie doskonale, zwlaszcza w instalacji z PVC czy PP - a w miedzi nie tylko sie nie rozwijaja ale i sa niszczone. Ale fakt - jak ktos chce robic samemu instalacje a robi ja pierwszy raz to lepiej niech zostawi miedz a robi ja z plastiku bo to znacznie prostsze.

D.

Już pisałem o moim wyborze czyli PEX-ALU-PEX. Napewno do co tak będzie. Ale zastanawiam się teraz nad tym co pisze Dave i sądzę że ma racje. Może instalację wody zimnej iciepłej zrobię w miedzi. W końcu lutowanie to nie jest taki problem. Już kiedyś robiłem taką instalację, na prawdę łatwe. Aby zmniejszyć liczbę kształtek czyli lutów można w końcu zastosować rury z miękiej miedzi. Szczególnie te które będą pod jastrychem.

W moim przypadku nie zdecydowało to że samemu można zrobić instalację z tworzywa ale fakt że na naszym terenie jest woda o odczynie kwaśnym a przy takowej nie zaleca się instalacji miedzianych. Gdybym wykonywał z miedzi też robiłbym sam.

Te bakterie to rozwijają sie w ciepłej wodzie i potrzebują na to kilka godzin a do picia i gotowania używa się raczej zimnej (zresztą przegotowanej) nie siejmy piniki bo przecież gdyby nie bakterie to byśmy poumierali.